Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Sanader: Ako sam bandit, zašto su me slijedili?

17.11.2010. 23:00
Sanader: Ako sam bandit, zašto su me slijedili?


Moja tadašnja desna ruka u Vladi i stranci Jadranka Kosor objeručke je prihvatila moj prijedlog da me zamijeni i javno me hvalila i dizala u nebesa, kazao je Ivo Sanader


Bivši premijer Ivo Sanader poslao je jučer dosad najjasniju poruku svojim nekadašnjim suradnicima u Vladi i HDZ-u. Na konferenciji za novinare koju je održao u zgradi Sabora postavio im je pitanje zašto su ga, ako je on toliko loš, podržavali tako dugo.
– Ako sam ja najveće zlo u Hrvatskoj i ako sam bio na čelu bande, a ne Vlade i HDZ-a, kao što lažima pokušavaju napakirati, kako je moguće da su me 10 godina u stopu pratili i podržavali. Zašto nisu dali ostavke na svoje dužnosti? Kako to da je moja tadašnja desna ruka u Vladi i stranci Jadranka Kosor objeručke prihvatila moj prijedlog da me zamijeni na dužnosti premijera i predsjednika stranke i javno me hvalila i dizala u nebesa, a danas svjedočimo o nečem potpuno drugačijem, pročitao je Sanader svoju napisanu izjavu.
Učinio je to poslijepodne u jednoj od saborskih prostorija, a prethodno je s Uredom za odnose s javnošću dogovorio novinsku konferenciju. Međutim, nitko iz Ureda, kao što je inače običaj, nije novinare obavijestio da jedan zastupnik ima presicu. Većina ih je sasvim slučajno saznala i to desetak minuta prije nego što je Sanader došao u Sabor. Dosta hrvatskih medija nije ni imalo svoje novinare na konferenciji čiji je povod bio tekst u jučerašnjem Jutarnjem listu u kojem se tvrdi da “antikorupcijski istražitelji” prikupljaju podatke o tome kako je Sanaderova obitelj boravila u nekom stanu u New Yorku i mjesečni najam plaćala između šest i osam tisuća dolara.
– Laž je da sam kupio stan u New Yorku, laž je da je moja obitelj unajmila stan za 6.000 tisuća dolara, kao što je laž i da sam tobože kupio skupocjene slike poput Picassa. Stoga ću s odvjetnikom za medije pripremiti tužbu protiv EPH, ali i drugih medija koji su to objavili, najavio je Sanader, koji je ponovno optužio Jadranku Kosor i Vladimira Šeksa da stoje u pozadini svih takvih tekstova kojima se napada njega i obitelj. “Zapitajte se je li razlog strah od mog političkog povratka, a sad i konkretnog djelovanja kroz Sabor”.
Spomenuti dvojac, ustvrdio je njihov nekadašnji lider, sustavno plasira klevete i izmišljotine da bi prikrili “svoj neuspjeh u vođenju države i stranke”.- Vrši se sustavan pritisak na mjerodavne istražne institucije kao i na ljude koji su osumnjičeni ili optuženi da lažno svjedoče protiv mene, a da zauzvrat dobiju oprosnice, rekao je Sanader koji, tvrdi, nema saznanja o tome što je u svojim iskazima USKOK-u govorio Mladen Barišić.


 OBJAVIT ĆE IMOVINSKU KARTICU




Sanader je naglasio da u politiku nije ušao na prosjačkom štapu, “ali ima onih koji jesu”.
– U zakonskom roku, do ponedjeljka, objavit ću imovinsku karticu iz koje će se videjti od čega živim, od vrlo dobre plaće, a očekujem i dobit na kraju godine. Mediji su već pisali da se bavim konzaltingom, a suvlasnik sam i nekoliko kompanija osnovanih nakon što sam otišao s mjesta premijera, kazao je Sanader. Ponovio je da nema namjeru rušiti Vladu, a tek treba odlučiti hoće li glasovati za proračun. Sanader je potvrdio da je pisao europskim institucijama, od nekih je dobio i odgovor, ali nije htio reći kakav. Demantirao je i da je pokušao stupiti u kontakt s predsjednikom Ivom Josipovićem.