Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Kako povući što više europskih sredstava?

17.11.2011. 23:00
Kako povući što više europskih sredstava?


Jasminka Ana Modrić, načelnica u Upravi za razvoj Ministarstva turizma, prezentirala je potpore za malo i srednje poduzetništvo kojima Ministarstvo raspolaže već sada te je poduzetnike uputila na važnost prethodnih priprema za povlačenje sredstava iz strukturnih fondova EU


“Malo i srednje poduzetništvo – regulativa i mogućnosti financiranja u Europskoj uniji s posebnim osvrtom na turizam”, naziv je tribine održane jučer Velikoj vijećnici Doma županije. Tribinu je organizirao Županijski savjet za europske integracije u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI).
Nakon što je uime Zadarske županije i MVPEI-a okupljene poduzetnike i predavače na tribini pozdravio pročelnik Upravnog odjela za razvoj i europske procese Zadarske županije Davor Lonić, tribina je otvorena izlaganjem Zvonimira Frke-Petešića, ravnatelja Uprave za potporu procesa pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji pri Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija.
Frka Petešić je kao ravnatelj Uprave zadužene za provedbu informativne kampanje prije referenduma o pristupu EU, malim i srednjim poduzetnicima u turističkoj djelatnosti Zadarske županije govorio o cjelokupnom kontekstu onoga što europsko članstvo donosi Hrvatskoj.
Potom je Jasminka Ana Modrić, načelnica u Upravi za razvoj Ministarstva turizma, prezentirala potpore za malo i srednje poduzetništvo kojima Ministarstvo raspolaže već sada te je poduzetnike uputila na važnost prethodnih priprema za povlačenje sredstava iz strukturnih fondova EU.
– Započnite s pripremama što je moguće prije tako da već onog momenta kad uđemo u EU budemo u mogućnosti povući što više novca, savjetovala je Modrić. Modrić je navela i da naša turistička infrastruktura još nije na europskoj razini EU, ali, istaknula je, u Hrvatskoj ima puno volje i entuzijazma u tom smjeru pa će zasigurno biti i plodova.
Načelnica Odjela za europske programe i projekte u malom i srednjem poduzetništvu pri Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Dragica Karajić govorila je o pretpristupnim projektima koji se pripremaju za prijelazno razdoblje kao i o nekim drugim programima koji su već sada otvoreni svim tvrtkama u RH, kao što je, primjerice, Program za konkurentnost i inovacije.
– Osim pretpristupnih projekata jako je zanimljiv projekt pružanja besplatnih usluga poslovnog savjetovanja za tvrtke koje žele pojačati svoje marketinške aktivnosti, podići razinu svoje konkurentnosti, uvesti određene standarde i certifikate te uspostaviti efikasnije upravljanje kvalitetom. Riječ je o Projektu SMEPASS pa pozivam poduzetnike da posjete SMEPASS-ovu web stranicu na adresi www.smepass.hr. Riječ je o stranici s informacijama kako se aplicirati na pretpristupne projekte EU. Ponavljam da je usluga besplatna što je vrlo vrijedan doprinos dizanju konkurentnosti hrvatskog poduzetništva, istaknula je Karajić.
Treba spomenuti da su nazočnima podijeljene brošure “Što donosi članstvo u Europskoj uniji” s pregledom pregovaračkih poglavlja, koju je u sklopu kampanje “Tu pripadamo” izdalo Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija RH.