Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ljepota Zadarske županije uhvaćena okom objektiva

17.11.2011. 23:00
Ljepota Zadarske županije uhvaćena okom objektiva


U povodu blagdana sv. Krševana u prostorijama Zadarskog kluba u Zagrebu otvorena je izložba pod nazivom “Fotografije iz monografije Zadarske županije”. Izložbu su otvorili Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar i Tomislav Šimičević, predsjednik Kluba zadarskih studenata u Zagrebu.
Monografija Zadarske županije je dvojezična, ima 204 stranice i na ukupno 277 fotografija i vinjeta predstavlja prirodne i kulturne ljepote Zadarske županije.
Nakladnik je Zadarska županija, a urednik monografije dr. Zlatko Begonja. Monografiju je likovno opremio i izvor fotografija napravio Igor Gluić. Autori tekstova su dr. Nikola Jakšić, dr. Zlatko Begonja, dr. Josip Faričić, Duško Kraljev, magistrica Grozdana Franov-Živković i Daniela Nižić (ujedno i lektorica).
Autori fotografija su Aleksandar Gospić, Dinko Denona, Jakov Đinđić, Jerolim Vulić, Aleksandar Bonačić, Velid Jakupović, Srđan Barić i Igor Gluić, koji je ujedno bio i zadužen za izbor fotografija. Monografija je izašla u nakladi od 1.000 primjeraka.
Stipe Zrilić, župan Zadarske županije o monografiji je rekao:
– Rijetka su područja koja na malim udaljenostima pružaju mogućnost upijanja toliko raznolikih ozračja. Zadarska je županija baš jedna od takvih. Na ukupnoj površini od tek 7276,23 km۶od čega kopnu pripada 3643,33 km۶ možemo osjetiti svježinu ličkog zraka, vidjeti bistrinu krških rijeka, uživati u čarima plovidbe morem i obilasku 161 otoka i otočića, šetnjama starim jezgrama drevnih gradova, ljepoti nacionalnih parkova i parkova prirode, bukovačkom kamenjaru i ravnokotarskoj plodnoj zemlji, ribolovu na najvećem hrvatskom jezeru, planinarenju po najdužoj hrvatskoj planini i u svim ostalim prirodnim i kulturno-povijesnim ljepotama kojima je naša županija bogata.
Ova monografija pokušaj je objedinjavanja makar dijela ljepota i zanimljivosti o kojima govorimo, kojima se ponosimo. Nudimo čitateljima tek osnovne informacije o ovom prostoru ne želeći pretjerivati detaljima, no prije svega nudimo fotografskim objektivom uhvaćenu ljepotu ovdašnjeg života nadajući se da će svi oni koji u nj zavire poželjeti makar i tek nakratko postati svjedokom i sudionikom svega ovdje viđenog. Tom željom nudimo vam ovu monografiju kao osebujnu osobnu iskaznicu i pozivnicu u Zadarsku županiju.