Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Trideset i sedam tisuća metara četvornih oslobođeno od mina

17.11.2011. 23:00
Trideset i sedam tisuća metara četvornih oslobođeno od mina


Vlada Savezne Republike Njemačke je u proteklih 13 godina donirala 70 milijuna kuna za protuminsko djelovanje u Republici Hrvatskoj


Hrvatski centar za razminiranje jučer je u Parku prirode Velebit organizirao obilazak područja razminiranja sumnjivog minsko-eksplozivnog područja. Riječ je o projektu “Područje Tulovih greda” površine 68.634 četvornih metara. Projekt je financiran sredstvima Vlade Savezne Republike Njemačke, putem ASB-a, u vrijednosti od 380.000 kuna. Radove izvodi karlovačka tvrtka “Demin-ka” s 22 pirotehničara.
– Vlada Savezne Republike Njemačke je u proteklih 13 godina donirala 70 milijuna kuna za protuminsko djelovanje u Republici Hrvatskoj, rekao nam je pukovnik Ralf H. Mayer, vojni ataše u Veleposlanstvu SR Njemačke u Republici Hrvatskoj.
 Na ovom je području sniman serijal o avanturama indijanskog poglavice Winnetoua prema pričama Karla Maya.
– U Njemačkoj ima mnogo ljubitelja Winnetoua i Old Shatterhanda koji između ostalog posjećuju i ovo područje. Zbog sigurnosti svih ljubitelja Winnetoua i ovog prelijepog Velebita rado smo financirali i ovaj značajan projekt, objašnjava Mayer.
 Za vrijeme Domovinskog rata ovo područje je bilo zona razdvajanja što je rezultiralo miniranjem šireg područja, pogodnog za razvoj stočarstva i turizma.
– Do sada je razminirano oko 37 tisuća metara četvornih te je pronađeno šest protupješadijskih mina i sedam minobacačkih projektila od 82 i 120 milimetara. Radovi bi trebali biti gotovi za 4,5 dana, navodi Vlado Bačak, šef radilišta.
Osim na Tulovim gredama na području općine Jasenice provodi se i projekt razminiranja Mali Alan tlocrtne površine 77.243 četvorna metra.
– Na području Malog Alana trenutačno je pronađeno čak 14 protupješadijskih mina. Mali Alan, koji se nalazi u dvije županije, razminirava se zahvaljujući donaciji Monaca, obznanjuje Zdravko Modrušan, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje.
Vipnet je zakladi “Hrvatska bez mina” donirao 800 tisuća kuna koje će se iskoristiti za razminiranje još 70 tisuća četvornih metara zemljišta Tulovih greda. Ovom donacijom ukupna Vipnetova donacija u 11 godina dostigla je čak 10 milijuna kuna, najviše u Hrvatskoj.
– Dosad je na području Jasenica od 9,2 kilometra četvornih razminiralo 1,4 kilometar četvornih površine sumnjivog minsko-eksplozivnog područja. Posljednjih 20 godina na području Jasenica dogodio se devet minskim nesreća u kojim je, nažalost, poginulo čak 11 ljudi, dok je petero teško ozlijeđeno, navodi Baričević.
 Na obilasku radilišta po velebitskoj vrleti bila je i aktualna saborska zastupnica Nevenka Marinović, predstojnik Ureda ravnatelja HCR-a Mladen Crnković i drugi.