Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Pobrali masline, kušali ulje i osjetili ponos

17.11.2013. 23:00
Pobrali masline, kušali ulje i osjetili ponos


Djeca iz Dječjeg vrtića Gardelin iz Pakoštana u sklopu program rada na jesensku temu Maslina, zajedno sa svojim tetama-odgojiteljicama kao pravi berači pobrali su masline iz maslinika pokraj vrtića.
– Naša teta kuharica je uz povrće servirala bočicu sa maslinovim uljem. Znatiželjan, kao uvijek, Frane je zapitao: “Kakvo je ovo zlatno ulje”? Tako je krenuo razgovor o maslinama, a i naš projekt, kazala je Marija Miočić, ravnateljica DV Gardelin.
Organizirali su berbu maslina u masliniku iza vrtića. Mnogi od njih već imaju iskustva, a nekima je to bilo prvo iskustvo branja maslina, ali ih to nije spriječilo da budu vrijedni.
– Prekrasan prizor, male ruke, marljivi prstići koji “češu” masline, puno dobre volje, pjesme i poneka slučajno zgažena maslina. Bio je užitak vidjeti njihovo uzbuđenje i marljivost kojom su prionuli poslu, kazala je Miočić.
Mama Keti ponudila je da sve pobrane masline i svu djecu odveze u pakošku uljaru, mjesto gdje se iz ploda masline pravi maslinovo ulje vrhunske kvalitete. U Uljari Pakoška u Pakoštanima dočekali su ih tata Mate i njegovi tehnolozi koji su im pokazali i objasnili cijeli proces prerade maslina.