Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Prvi pilot projekt recikliranja otpada na Novom Bokanjcu

17.11.2013. 23:00
Prvi pilot projekt recikliranja otpada na Novom Bokanjcu


Što sve donosi novi Zakon o otpadu, konkretno kako će izgledati odvajanje otpada po kućanstvima po novim pravilima, gdje će se isti odlagati, na koji način će se obračunavati visina računa za odvoz smeća, po novom zakonu varijabilna, gdje će stajati spremnici za otpad i još mnogo toga nastojali su objasniti sudionici tribine održane u petak u Gradskoj knjižnici Zadar.
Odgovore na ova pitanja potražila je zadarska udruga Eko-Zadar koja je tribinu organizirala uz pomoć komunalne tvrtke Čistoća d.o.o. Zadar, u sklopu projekta “Reciklirajmo zajedno”. Na tribini su sudjelovali: moderatorica i članica Glavnog odbora udruge Eko-Zadar Atana Grbić, mag. ing., samostalni stručni suradnik za komercijalne poslove u Čistoći d.o.o. Pere Zubčić, mag. iur., samostalna stručna suradnica za opće, pravne i kadrovske poslove u Čistoći d.o.o. Matea Čurjurić te stručna suradnica za promidžbu i edukaciju Čistoće d.o.o. Vesna Đili.
Privatne kuće lako, zgrade izazov
Dvije najvažnije novine novog zakona predviđaju odvajanje otpada u šest kategorija: plastika, staklo, papir, biootpad, metal i e-otpad, odnosno električni i elektronski otpad te varijabilnu visinu računa za smeće, koja će ovisiti o količini iskoristivog otpada u odnosu na neiskoristivi otpad po kućanstvu. Onaj korisnik koji bude imao više iskoristivog, primjerice – bio otpada, imat će i manji račun za smeće kako bi i dalje imao poticaj za savjesno, ekološko promišljanje. No, kako to provesti u realnom sektoru, kako točno odrediti tko i koju količinu iskoristivog otpada “isporučuje” Čistoći neće biti lak zadatak. Privatne kuće će imati svoje spremnike pa će shodno njihovoj popunjenosti biti moguće odrediti koliko je kojeg otpada, no zgrade će predstavljati veći izazov. S obzirom na skučenost prostora, neće svako kućanstvo imati svoje vlastite spremnike za otpad već će spremnici biti raspoređeni po zgradama, odnosno dijelovima zgrada, te će njihova popunjenost ovisiti o svim kućanstvima kojima će biti dodijeljeni, a samim time neće biti moguće točno utvrditi koji je stan/kućanstvo ekološki osviješteno, a koje ne.
– Tko i koliko odvaja otpad, trebali bi utvrđivati komunalni redari, naglasio je Pere Zubčić te dodao da će, kako bi točno na terenu vidjeli kako provesti zakon na najbolji mogući način, prvi pilot projekt recikliranja otpada pokrenuti na Novom Bokanjcu.
– Krećemo s pilot projektom na Novom Bokanjcu, korisnicima ćemo podijeliti spremnike za otpad i kroz tri do šest mjeseci prikupljati podatke o odvajanju otpada kako bismo na temelju prikupljenih informacija razradili strategiju reciklaže za cijelo područje koje pokriva Čistoća, istaknuo je Zubčić.
Razvijati ekološku inteligenciju
Po trenutno dostupnim podacima, u Hrvatskoj na bio otpad otpada 30 posto smeća po stanovniku, naspram 60 posto ostalog otpada, što je trend koji treba promijeniti. Stručna suradnica u zadarskoj Čistoći Matea Čurjurić je stoga naglasila kako je cilj novog zakona smanjiti masu otpada koji se ne može reciklirati te dodala da su svi svjesni kako taj proces neće ići brzo te da su i zapadne zemlje godinama radile na osvještavanju svojih građana o potrebi reciklaže i ekološkog promišljanja.
A upravo to – ekološka inteligencija, razvijanje svijesti o otpadu i svim pogubnim posljedicama koje mogu uslijediti ne trgnemo li se svi zajedno i prihvatimo “posla”, tema je koju već godinama obrađuje djelatnica Čistoće za promidžbu i edukaciju Vesna Đili.
Obilazeći prije svega one najmlađe, njen je tim uspio primjereno educirati predškolarce i školarce o potrebi recikliranja pa danas ti najmlađi educiraju svoje starije.
– Krenuli smo s igrama, igrokazima po vrtićima i školama, približili djeci bit reciklaže, a u tom smjeru vodimo računa i o starijima, potrebi ekološkog osvještavanja svih dobnih skupina građana, istakla je Đili.
Na tribini se govorilo i o specijaliziranim vrećicama za odvajanje otpada koje se mogu besplatno dobiti u Čistoći, no koje bi, kako su istaknuli neki posjetitelji tribine, trebalo dijeliti i po mjesnim odborima te omogućiti primjenu istih i onim građanima koji bi reciklirali, no nije im lako doći u Čistoću po vrećice. Djelatnici Čistoće su se složili da je to dobra ideja i da će nastojati to na taj način i urediti.
Govorilo se i o opasnom otpadu, gdje će i kako biti moguće odložiti ga kao i ostalim temama vezanim za novi zakon. Njegova će primjena, bio je zaključak svih sudionika tribine, uvelike ovisiti o građanima, njihovoj svijesti o potrebi zbrinjavanja otpada na ekološki način, kao jednog od glavnih čimbenika očuvanja prirode za buduće generacije.