Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Sjećanje na žrtve Škabrnje

17.11.2013. 23:00
Sjećanje na žrtve Škabrnje


U nazočnosti brojnih mještana, branitelja, predstavnika braniteljskih udruga, obitelji poginulih branitelja te izaslanika Sabora, Vlade i predsjednika RH u Škabrnji, na Trgu dr. Franje Tuđmana održana je središnja komemoracija za žrtve tog ravnokotarskog mjesta.
Nakon prigodnog programa s govornice se okupljenima obratio načelnik općine Nediljko Bubnjar.
“Na današnji dan odajemo počast ubijenim braniteljima i civilima u Škabrnji i Vukovaru. 18. studenoga 1991. urezao se u naše sjećanje kao tužan i žalost dan, ali isto tako kao slavan i ponosan”, rekao je načelnik Bubnjar.
Kako je istaknuo, u cijeloj povijesti čovječanstva zlo koliko god bilo moćno nikada nije moglo pobijediti ljubav. U tom duhu sjećamo se danas naših poginulih u Vukovaru i Škabrnji te svih stradalih Hrvata i građana Hrvatske koji su dali živote za svoju domovinu. Mi živi moramo skupiti snagu da prevladamo sve nedaće naše Škabrnje i Vukovara”, rekao je Bubnjar.
Na središnjoj komemoraciji su bili Dragica Zgrebec kao saborska izaslanica, u ime Vlade zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ te izaslanik predsjednika RH viceadmiral Ante Urlić . Među okupljenima, na komemorativnom skupu za žrtve Škabrnje bio je i umirovljeni general Rahim Ademi koji je u izjavi novinarima istaknuo kako su žrtve Škabrnje velike, te da za 86 ubijenih nije nitko odgovarao. “To je ratni zločin koji je počinio Ratko Mladić, a do danas nitko nije odgovarao”. Komentirajući dvije kolone u Vukovaru general Ademi je rekao da nam na današnji dan ne trebaju dvije kolone, nego jedna, jer i danas moramo biti jedinstveni kao što smo bili i u obrani države.
Zapovjednik Samostalnog bataljona Škabrnja pukovnik Marko Miljanić novinarima je prije komemoracije izjavio kako je ogročen time što mu nije bilo omogućeno da se obrati okupljenima. “Sramota je da sam kao zapovjednik danas marginaliziran, omalovažen i uvrijeđen, rekao je. Časno sam se borio i nosio ovu odoru, političari dođu i odu i sve zaborave, a Škabrnja je dala više žrtava u odnosu na broj stanovnika od Vukovara. Branitelji se marginaliziraju i to je ono što me boli”, kazao je Miljanić.
Načelnik Škabranje Nediljko Bubnjar na novinarski upit s tim u vezi odgovorio je da će se danas suzdržati od komentara, da je današnji dan posvećen sjećanju na žrtve i svima onima koji su to zaslužili. “Mi smo osmislili jedan novi način obilježavanja, na jedan duhovan način. Ovo nije ničiji osobni performans. Tako smo odlučili i tako će biti ubuduće”, rekao je načelnik Bubnjar.
Uoči središnje komemoracije misu u Crkvi Uznesenja blažene Djevice Marije predvodio je nadbiskup zadarski Želimir Puljić koji je rekao da se danas Škabrnja sjeća svojih žrtava, ali da je povezana s Vukovarom i svim mjestima koja su dijeljem Lijepe naše stradavala, a danas streme boljoj budućnosti.
“Danas se spominjemo dana kada su hrvatski građani strepili u mraku, prisiljeni na hod od podruma do podruma i od portuna do portuna jer se nije znalo odakle će doletjeti granata. Njihove žrtve zalog su zore koja sviće”, poručio je u propovijedi nadbiskup Puljić.
Obilježavanje se nastavlja odavanjem počasti i paljenjem svijeća pred Središnjim križem na mjesnom groblju sv. Luke u Škabrnji.
Na današnji dan prije 22 godine, rano ujutro, srpski agresor potpomognut zrakoplovstvom, tenkovima i pješaštvom 9. Kninskog korpusa bivše JNA na čelu s Ratkom Mladićem počeo je krvavi pohod na Škabrnju. Samo tog 18. studenoga 1991. u Škabrnji je stradalo 48 civila i 15 branitelja. Pokolji i progoni nastavljeni su idućih dana i u susjednome Nadinu, a tijekom višegodišnje okupacije sve do oslobođenja u “Oluji” broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. Još šestero mještana poginulo je nakon rata od zaostalih minsko-eksplozivnih naprava. U Škabrnji nema obitelji koja nije izgubila nekoga od najbližih.