Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Vukovar i Škabrnja gimnazijalcima u srcu (FOTOGALERIJA)

17.11.2013. 23:00
Vukovar i  Škabrnja gimnazijalcima u srcu (FOTOGALERIJA)


Oko 750 učenika četiriju škola u Perivoju Vladimira Nazora  danas su dignuli ruke. Nije to bilo radi aktivnosti na satu ili zbog petice iz  zalaganja, već njihov doprinos obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Čineći svojim tijelima srce i natpis “Škabrnja Vukovar  18. 11.” učenici i djelatnici škola su u dvorištu škole stvorili kadar  za 383. po redu milenijsku fotografiju Šime Strikomana.
Fotograf “dirigira” s krana vatrogasnog vozila: “čučni, ustani, mahni” i  u desetak minuta nastaje fotografija za dugu uspomenu koju će učenici,  kažu, pokazivati svojim unucima.
– Drago nam je da smo dio ove fotografije. Ovo je važan dan i mora se  obilježavati. Treba zahvaliti svima koji su se mučili i poginuli za našu slobodu. Sigurno ćemo ovu fotografiju pokazivati unucima i učiti i njih što  se dogodilo, kazala je Nora Miljatović iz 2.b Prirodoslovno-grafičke škole.
Kako je rekao Rade Šimičević, ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora,  ideja o ovoj milenijskoj fotografiji nastala je iz želje da se dade podrška  obiteljima stradalih i svim pravim domoljubima.
– Onaj tko nema prošlost, ne može očekivati da će imati budućnost. I  zato nam je dužnost prenositi na mlađe generacije poštivanje i zahvalnost prema onima koji su se žrtvovali da bismo mi danas uživali u slobodi. Učenici su radosni što mogu sudjelovatiu u ovome i dati podršku također i svojim vršnjacima u Vukovaru koji su i dalje na neki način na vjetrometini, rekao je Šimičević te dodao da će ova milenijska fotografija sigurno biti istaknuta na posebnom mjestu u školi i za buduće generacije.
Na to se nadovezao Tomislav Grbin, ravnatelj Prirodoslovno-grafičke  škole te citirao Sinišu Glavaševića: “I reći ću vam samo još jednu stvar,  zapamtite Vukovar”. Učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna,  Gimnazije Jurja Barakovića, Gimnazije Vladimira Nazora i Prirodoslovno-grafičke škole će zasigurno zapamtiti.