OKRUGLI STOL Otočani nude rješenja depopulacije otoka

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Mladen Varenina

Kada bi država napokon fokus stavila na mlade, na stvaranje infrastrukture koja će ih zadržati ili zainteresirati za otoke, vjerujem da bi stanje na svim otocima bilo mnogo bolje nego što je posljednjih 20-ak godina, kaže Mladen Varenina iz Udruge UZOR s Rave, koja uz dubrovačku Udrugu DEŠA, 2. prosinca u 12 sati u Gradskoj knjižnici Zadar organizira okrugli stol o zapošljivosti mlade populacije na geografski izoliranim otocima. Iako naslov sugerira da je riječ samo o udaljenim, pučinskim otocima, Varenina poručuje da je problem podjednako prisutan na svim otocima u Zadarskoj županiji.

Sve otočane muče isti problemi

- Željeli bismo na okrugli stol privući i mlade s Iža, Ugljana, Pašmana, Dugog otoka jer svi imamo slične probleme. Rava je u specifičnoj situaciji jer je prometno potpuno izolirana, s jednom brodskom linijom na dan, za razliku, primjerice, od Ugljana i Pašmana. Ali činjenica je da nas sve muče isti problemi - kako pokrenuti zapošljavanje, zadržati domicilno stanovništvo i zainteresirati mlade na kopnu da dođu živjeti na otoke, objašnjava Varenina.

Osnovni cilj okruglog stola, koji se prošli tjedan održao u Splitu i Dubrovniku, jest utvrditi stajališta o zapošljavanju i mogućnostima za cjeloživotno učenje mladih osoba na izoliranim otocima u Dalmaciji te umrežavanje institucija i učinkovitije javno zagovaranje rješavanja problema na međužupanijskoj, nacionalnoj i europskoj razini. "Otoci su dio Hrvatske ne samo ljeti, u turističkoj sezoni, kad se pune proračuni, nego i kad se to vama ne isplati" - poručili su mladi s Lastova, Mljeta, Visa te napomenuli da sustavna politika nebrige o mladima na otocima dovodi do sigurne depopulacije. Raspravljalo se o potrebi za decentralizacijom otoka, o potrebi za preispitivanjem okolišne politike u čijem bi središtu trebao biti čovjek koji živi na otoku, a ne da se okolišnom politikom ugrožava njegov opstanak na otoku.

Za razvoj i opstanak na otocima koji predstavljaju svojevrsne mikro zajednice s vrijednim kulturnim i društvenim kapitalom, dodaje Varenina, nužno je umrežavanje kako među udrugama tako i među sektorima.

Put do kopna preko otoka

- Nas se stalno pogrešno percipira i tumači kako isključivo tražimo vezu s kopnom. To nije točno, mi tražimo da nas se poveže s otocima koji su bliži kopnu. Za nas su i Preko i Tkon kopno. Zašto, primjerice, Rava ne bi malim brodom, koji bi se ljeti mogao koristiti i za turizam, ne bi nekoliko puta dnevno bila povezana s Mulinama na Ugljanu. Odande bismo imali odličnu vezu s kopnom. Zašto se uvijek govori o velikim brodovima koji zimi plove prazni i na taj način stvaraju gubitke? pita Varenina i nastavlja kako su današnja razmišljanja o otocima neinventivna i mentalno stara barem 50 godina.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno