Pet neiskorištenih područja u kojima se nude radna mjesta

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Jučer (i danas ukoliko to dopusti vrijeme) osam panoa s obrađenim temama održivog razvoja Hrvatske postavljeno je duž Kalelarge. Radi se o putujućoj izložbi OraH-a koja je već posjetila Zadar, a predstavlja mogućnosti zapošljavanja u energetici, poljoprivredi, upravljanju otpadom, uzgoju industrijske konoplje i u ribarstvu.

- Svaki plakat ima neku temu za koju su uz prigodnu fotografiju izvedeni podaci iz tog sektora na razini Europske unije, a koji govore o broju radnih mjesta ili ekonomskoj isplativosti, pojasnio je predsjednik gradske organizacije OraH-a Ivan Guina.

U ribarstvu je tako fokus na obnavljanju ribljeg fonda gdje bi se obnovom 43 od ukupno 150 ribljih vrsta otvorilo oko sto tisuća radnih mjesta, naravno u prirodnom habitatu, kazao je Guina, čija stranka potencijal vidi i u održivom turizmu.

- Gastronomija ima veliku moć privlačenja. Gastronomi će otići na putovanje ciljano zbog toga, radi se o ljudima dobre platežne moći i Zadar je idealna lokacija za takav turizam, napomenuo je Guina.

Među aktualnim temama je i održivo gospodarstvo, kao i industrija.

- Zadar je nekoć bio jak u u gospodarstvu i industriji. Oboje bi se moglo pokrenuti kada bi se problematici prišlo studiozno. Reciklaža i gospodarenje otpadom je gospodarsko pitanje koje se ne vezuje samo uz ekologiju. Radi se o području u kojem mnogi dobro zarađuju. Sirovina koju mi bacamo kao otpad reciklira se i ima vrijednost. Plan gospodarenja otpadom u Zadarskoj županiji je naš prvi program u kojem se govori upravo o tome, zaključio je Guina.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno