U Zemunik stigao tri milijuna eura vrijedan air tractor

Slika korisnika admin

U Protupožarnu eskadrilu 93. zrakoplovne baze u Zemuniku iz Španjolske je stigao novi zrakoplov AT-802F Fire Boss. Riječ je o dugo očekivanoj inačici s dva pilotska sjedišta koja će se, osim u protupožarnim zadaćama, upotrebljavati i u obuci pilota.

Zanimljivo je da je čast da leti kao test pilot u Valenciji na prvoj inačici ovog aviona, dobio baš zapovjednik hrvatskih Fire Bossova, satnik Milan Došen. Zanimanje za kupovinu ovih zrakoplova pokazale su i Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Srbija, Grčka i Cipar.

U MORH-u kažu kako ukupna vrijednost Ugovora nabave protupožarnog zrakoplova AT-802F iznosi 3.198.900,00 EURA, što uključuje dodatnu opremu, obuku pilota instruktora, zrakoplovnih tehničara i zrakoplovnih inženjera. Riječ je o zrakoplovu Air Tractor, tipa AT-802, dvosjed "Fire Boss", koji je modificiran u amfibijski tip aviona, s ugrađenom pripadajućom opremom. U odnosu na jednosjed, navedeni zrakoplov razlikuje se po snažnijem motoru i novijoj generaciji sustava za ispuštanje PP sadržaja. Njegova primarna namjena je obuka pilota, a može se, kao i jednosjed, po potrebi koristiti za gašenje požara.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno