Gradonačelnik Kalmeta pozvan u Crnu Goru

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Predstavnici hrvatske manjine u Crnoj Gori u posjetu Zadarskoj županiji

U cjelodnevnom posjetu Zadru boravili su predstavnici hrvatske manjine u Crnoj Gori, Marija Vučinović, ministrica bez portfelja u Vladi Crne Gore i Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore. Domaćin gostima iz Crne Gore bila je sveučilišna profesorica Vanda Babić, rodom iz Boke kotorske, koja na Sveučilištu u Zadru predaje i kolegij hrvatska književnost Boke kotorske.

Opada broj Hrvata u Crnoj Gori

Gradonačelnik Božidar Kalmeta i pročelnica Ureda Grada Mirjana Zubčić na prijemu su razgovarali o mogućoj suradnji na području promicanja i očuvanja hrvatske kulturne baštine i razvijanja kulturnih veza s hrvatskim narodom u Crnoj Gori. Ministrica Vučinović je istaknula važnost očuvanja opstojnosti hrvatskog naroda na području Crne Gore i podršku matične zemlje. Posljednji popis stanovništva iz 2013. godine pokazuje da broj Hrvata u Crnoj Gori opada i trenutno iznosi 6.021, za razliku od 2006. kada ih je bilo 7.146. Hrvatska manjina u Crnoj Gori ima svoje središte u Tivtu gdje su Hrvati u Crnoj Gori najbrojniji i gdje postoji mogućnost pohađanja dodatne nastave u hrvatskoj školi. Svakako, naglasak svih aktivnosti je na očuvanju kulturne baštine i hrvatskog jezika kojeg u Crnoj Gori promiču hrvatska lokalna radio postaja i internetski portal.

Gosti su zadarskog gradonačelnika i suradnike pozvali u Crnu Goru početkom 2016. godine, na predstavljanje Zadarske županije u Boki kotorskoj. Vjeruje se da bi ova suradnja mogla biti i dodatno produbljena stavranjem formalnih prijateljskih odnosa između Tivta i Zadra.

U Domu županije Vučinović i Dekovića primio je župan Stipe Zrilić, uz nazočnost zamjenika Božidara Longina, pročelnice Ureda župana Marine Dujmović Vuković, pročelnika Ivana Šimunića i Krešimira Laštre, direktora Denisa Ikića iz HGK - Županijske komore Zadar.

"Tradicijska kultura Hrvata Boke"

Posebno zadovoljstvo ministrica Vučinović iskazala je zbog promocije hrvatske književnosti i kulture Boke kotorske na Sveučilištu u Zadru, gdje ju je primila rektorica Dijana Vican sa suradnicima. Dr. Vanda Babić na Odjelu za kroatistiku i slavistiku drži kolegij o književnosti bokeljskih Hrvata, a uskoro joj iz tiska izlazi i knjiga Tradicijska kultura Hrvata Boke.

- Sveučilište je dalo neizmjeran doprinos našoj kulturi, jer je do sada školovalo između 50 i 60 Hrvata iz Boke, a i danas nam pomaže donacijom knjiga i drugim aktivnostima. Imali smo izvrstan odnos s prethodnim rektorom, a veseli me i nastavak te suradnje s rektoricom Vican, istaknula je Vučinović.

Predstavnike hrvatske manjine u Crnoj Gori primio je i nadbiskup Želimir Puljić.

- Izražavam podršku Vašem opstanku i opstojnosti, rekao je nadbiskup.

Posjet predstavnika Hrvata iz Crne Gore okončan je posjetom izložbi Art-Foruma Zadar u Muzeju Grada Zadra.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno