Porat poziva: Uključi se!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Siniša Kabić Peters, predsjednik udruge Porat

Od 15. studenoga do 15. prosinca u Hrvatskoj i u svijetu obilježava se Mjesec borbe protiv ovisnosti kojim se upozorava javnost na problem zlouporabe svih sredstava ovisnosti, a posebno droga, te brojnim akcijama i aktivnostima u lokalnim zajednicama potiče pojedince i društvo na učinkovitiju borbu protiv zlouporabe droga.

U podizanju razine svijesti javnosti o pogubnim zdravstvenim, ali i socijalnim posljedicama ovisnosti, uz zdravstvene stručnjake, posebno su uključene civilne udruge, a na zadarskom području među najaktivnijima je Udruga apstinenata za pomoć pri resocijalizaciji Porat, kojoj je upravo ovih dana odobren od strane Ministarstva socijalne politike i mladih projekt pod nazivom "Uključi se!"

Riječ je o projektu psihosocijalne podrške i prihvata liječenih ovisnika nakon završenog tretmana u terapijskoj zajednici/ili poslijepenalni prihvat, te uključivanje liječenih ovisnika u različite društvene aktivnosti s ciljem njihove društvene reintegracije. Projekt resocijalizacije "Uključi se!" udruga Porat kao njegov nositelj provodila je i protekle dvije godine, a projekt je prema Izvješću o njegovoj provedbi koje prikuplja Ured za suzbijanje zlouporabe droga polučio dobre rezultate, te pokazuju kako se u različite oblike školovanja i zapošljavanja počeo uključivati znatno veći broj liječenih ovisnika nego prijašnjih godina.

Osnaživanje za uspješnu apstinenciju

Partneri u provedbi projekta "Uključi se!", doznajemo u Udruzi Porat, su i ove godine djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Službe za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje Zadar, a pomoć prilikom provođenja projektnih aktivnosti pružit će i šest volontera udruge Porat. Također, Udruga socijalnih radnika Zadar odnosno Volonterski centar Zadar omogućit će korisnicima uključivanje u dodatne aktivnosti putem volontiranja, stjecanje dodatnog znanja, uspostavljanje poznanstava, a sve s ciljem kvalitetnog ispunjavanja slobodnog vremena, dobivanja osjećaja korisnosti sebi i drugima, jačanja samopouzdanja, te posljedično osnaživanja za održavanje uspješne apstinencije.

O detaljima projekta "Uključi se!" razgovarali smo s predsjednikom udruge Sinišom Kabićem Petersom koji navodi kako proces resocijalizacije slijedi ritam osobnog rasta svakog korisnika, a odvija se korak po korak.

- Proces resocijalizacije znači postupan ulazak u društvo koji se odvija zahvaljujući potpori grupe. U partnerstvu sa Službom za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje Zavoda za javno zdravstvo Zadar, koji će se uključiti kroz detektiranje i motivaciju zainteresiranih korisnika, Grupe resocijalizacije održavat će se jednom tjedno u prostorijama udruge Porat, kaže Kabić Peters, ističući kako će za korisnike udruge Porat, psiholog psihoterapeut pružati usluge individualne psihološke potpore, savjetovanja i psihoterapije.

Također, putem Savjetovališta udruge Porat liječeni ovisnici će u svakome trenutku, telefonski ili osobnim dolaskom moći dobiti sve potrebne informacije i info materijale poput letaka i brošura kako se mogu uključiti u Projekt resocijalizacije ovisnika o drogama Vlade RH. Također, dobit će savjete i praktičnu pomoć da se snađu i prilagode u novonastaloj situaciji. Nakon ispunjavanja Upitnika za ispitivanje interesa osoba ovisnih o opojnim drogama za doškolovanje, prekvalifikaciju i zapošljavanje, korisniku će se pomoći da stupi u kontakt s nositeljima Projekta resocijalizacije u skladu s Protokolom suradnje i postupanja mjerodavnih državnih tijela, ustanova i organizacija civilnog društva, te da prikupi potrebnu dokumentaciju i potvrde.

Traženje posla i volontiranje

Kroz edukativne radionice, koje će se održavati također u prostorijama udruge Porat, korisnici će dobiti na korištenje jedno računalo, printer i skener, putem kojih će proći obuku kroz individualnu edukaciju pod nazivom "Osnove korištenja računala."

- Ova individualna edukacija korisniku će pomoći pri usvajanju osnovnih tehnika i metoda traženja posla, naučit će kako se služiti e-mailom, kako koristiti osnovne Microsoft Office alate, kako napisati molbu i životopis (Europass CV), kako putem internet pretraživača pronaći određeni pojam npr. slobodno radno mjesto za određeno zanimanje i kontakt podatke poslodavca, kaže dalje Kabić Peters, dodajući kako će se korisnicima pružati pomoć preporukama, posredovanjem pri zapošljavanju, te praktičnim savjetima, kao i radionicama o uspješnoj prezentaciji poslodavcu. Članovi udruge upućivat će korisnike u Volonterski centar Zadar kako bi se kroz volonterstvo osjećali korisnim članovima društva, stekli nova znanja i tako povećali mogućnost vlastitog zapošljavanja.

Također, doznajemo u udruzi, liječeni ovisnici moći će se uključiti u rad i aktivnosti udruge Porat kroz volontiranje, a namjera udruge Porat je zaposliti i jednu novu osobu u udrugu Porat korištenjem poticajnih mjera Zapošljavanje kroz pojedinačne projekte javnih radova.

Tijekom trajanja ovog projekta udruga Porat organizirat će javne tribine i predavanja na temu samog problema resocijalizacije liječenih ovisnika u apstinenciji, osvješćivanje poslodavaca kao i prezentiranje mjera javnih radova i aktualnih mjera za zapošljavanje liječenih ovisnika, uz pomoć adekvatnog stručnog osoblja sa Zavoda za javno zdravstvo Zadar, te samih liječenih ovisnika, koji su se uspješno resocijalizirali, temeljeno na njihovim iskustvima. Osim u Zadru javne tribine održavat će se u Pagu i Biogradu.

Stopa broja liječenih ovisnika

- U 2013. godini u proces resocijalizacije u udruzi Porat uključilo se 8 osoba (6 muškaraca i 2 žene), a u 2014. godini 14 osoba (8 muškaraca i 6 žena), što svjedoči o tome da je potreba za kvalitetnom resocijalizacijom na području Zadarske županije u porastu, ističe Siniša Kabić Peters, pozivajući sve ovisnike o drogama koji su završili neki od programa rehabilitacije i odvikavanja od ovisnosti u terapijskim zajednicama ili zatvorskom sustavu, te ovisnike koji su u izvanbolničkom tretmanu i duže vrijeme stabilno održavaju apstinenciju i pridržavaju se propisanog načina liječenja, da se uključe u ovaj projekt koji pomaže korisnicima u procesu resocijalizacije, te u održavanju trajne apstinencije.

U Zadarskoj županiji je, nažalost, stopa broja liječenih ovisnika o drogama skoro dvostruko veća od stope na državnoj razini, te iznosi 513,2 / 100 000 stanovnika. S tim brojem liječenih ovisnika Zadarska županija je na drugom mjestu po broju liječenih ovisnika o drogama u Hrvatskoj, nakon Istarske županije. Također , u Zadarskoj županiji je 2013. godine zabilježeno povećanje broja ovisnika od 8,7 posto u odnosu na 2012. godinu. Sve su to pokazatelji kako je potreban još veći angažman države, ali i društva u cjelini u iskorjenjivanju i dalje prisutne stigmatizacije liječenih ovisnika, kao i pružanje financijske i svake druge podrške projektima koji potiču uključivanje u procese resocijalizacije što većeg broja liječenih ovisnika kako bi se oni što uspješnije uključili u društvenu sredinu i svakodnevni život.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno