Zbog Krleže je Tito dolazio u Zadar, a s Titom je stizao i novac

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
miroslav krleza
Miroslav Krleža

Uloga Miroslava Krleže i Jugoslavenske/Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u obnovi Zadra neposredno nakon Drugog svjetskog rata, naziv je predavanja koje je u povodu obilježavanja Dana Grada Zadra održala dr.sc. Antonija Mlikota. Iznimno zanimljivo predavanje dr. Mlikote, povjesničarke umjetnosti koja se kroz svoje jevne nastupe o poslijeratnoj obnovi Zadra doticala i značaja Krleže, koji je među ostalim zaslužen u Zadru za osnivanje Filozofskog fakulteta te SICU Zlato i srebro Zadra, održano je u Zavodu za povijesne znanosti HAZU-a u Zadru.

Tado Oršolić, upravitelj Zavoda za povijesne znanosti u Zadru podsjetio je kako je Zadar od studenog 1943. do listopada 1944. godine bio potpuno razoren. Središte grada - Poluotok bio je 80 posto porušen, a onih 20 posto zgrada bilo je oštećeno. Zadar se, kaže dr. Oršolić, u historiografiji čak povezuje s Dresdenom koji je bio potpuno porušen.

Jedan konzervator u cijelom gradu

- Trebalo je nakon tolikog razaranja Zadra, pristupiti njegovoj ponovnoj izgradnji, a da se to i dogodilo najviše zasluga ima Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Miroslav Krleža, kazao je Oršolić podsjetivši također kako je upravo Krleža uredio predstavljanje Izložbe Zlato i srebro Zadra na velikoj izložbi u Parizu.

- Uloga Miroslava Krleže bila je velika, ne samo u projektu obnove Zadra, nego i prilikom osnivanja Pedagoškog fakulteta u Zadru, zaključio je Oršolić.

Kako je Antonija Mlikota doktorirala na "Obnovi i izgradnji povijesne jezgre Zadra nakon Drugog svjetskog rata", tako je i njezino jučerašnje predavanje obilovalo nizom poslijeratnih fotografija razorenog Zadra i zanimljivim, javnosti malo poznatim podacima. Među njima je i podatak kako je šest mjeseci nakon završetka rata, Zadrom upravljala engleska vojska. Uslijedilo je neselektivno miniranje starih, oštećenih zgrada koje nikad nisu bile konzervatorski obrađene, budući da je u to vrijeme u Zadru bio samo jedan konzervator. Mnogo vrijednih zgrada tako je minirano nakon rata, a sve zbog toga što Zadar, naglasila je Mlikota, nikad nije bio vrednovan od strane tadašnjih jugoslavenskih vlasti.

"Sve" zbog crkve sv. Marije

- Zalaganjem Miroslava Krleže počela je obnova zadarskih spomenika kulture. Za početak je naredio da se sve porušene crkve ostakle i to je zapravo bio početak obnove Zadra. Zbog crkve sv. Marije počinje priča o obnovi Zadra i Miroslavu Krleži. Kad je Krleža, naime vidio kako Zadar tih poslijeratnih godina izgleda, odlučio je nešto napraviti za ovaj grad i osnovao je odmah Institut HAZU-a, kao i restauratorski institut. To je bio prvi znak da Jugoslavija prihvaća Zadar, kazala je Mlikota istaknuvši kako se do tog trenutka u Zadru vršila samovolja lokalnih moćnika i partizanskih vojnika. Zanimljiv je i podatak kako je 1950. godine Zadar proglašen jednim od 13 najnerazvijenijih područja tadašnje države. Krleža je, kazala je Mlikota, imao veliki utjecaj na Tita koji je počeo dolaziti u Zadar, a s Titom su dolazili i novci.

Upravo na inicijativu Miroslava Krleže predsjednik JAZU-a zatražio je 1952. godine izradu pretprojekta povijesne jezgre Zadra.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika ZDPARTIZAN
Velike zasluge Krleže i Tita , kako im se to vraća ? Tito nema ulice , nisam siguran da ima i Krleža, Tito i Krleža bi morali mati i spomenike u Zadru.