Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Obilježen Međunarodni dan studenata

17.11.2016. 23:00
Obilježen Međunarodni dan studenata


Međunarodni dan studenata obilježen je jučer u Studentskom klubu “Božo Lerotić” prigodnim programom u organizaciji Studentskog savjetovališta Sveučilišta u Zadru.
Ovoga puta, umjesto tek nekolicine najagilnijih studenata, na događanjima je vladala tolika gužva da je s prostorija studentskog kluba bilo potrebno skinuti čak i vrata kako bi svi stali. Gužva je vladala zbog javne probe scenske igre “Trno(ružica) 21. stoljeća” koju su izvodili studenti treće godine Odsjeka za razrednu nastavu.
Ivica Milanja iz Studentskog savjetovališta istaknuo je kako su ovaj dan nastojali obilježiti pod motom “Studenti za studente”, na način da većina događanja bude djelo samih studenata.
– Predstavu su osmislili su studenti pod vodstvom prof. Teodore Vigato. Također, imamo postavljenu cjelodnevnu izložbu likovnih radova studenata Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja. Studenti su, uz mentorstvo doc. art. Saše Živkovića, priredili likovnu izložbu koju se tijekom cijelog dana može razgledati u studentskom klubu Božo Lerotić, naveo je Milanja. Kaže kako je godinama prevladavalo mišljenje da su studenti slabo upoznati s radom Studentskog savjetovališta.
– Imali smo slab odaziv, no očito je trebalo proći prvih nekoliko godina da studenti shvate kako zaista mogu dobiti diskretnu uslugu. Posljednje dvije godine, pak, imamo zaista velik porast broja zahtjeva za svim našim uslugama, radionicama, savjetovanjem i ostalim. Primjerice, prošle akademske godine imali smo 54 nova zahtjeva za savjetovanjem, uz radionice. Sad smo dakle, na gornjoj granici da možemo “hendlati” toliku količinu studenata i sadržaja, ističe Milanja napominjući kako svake godine traže nešto novo za ponuditi studentima. Tako će ove godine, budući da Savjetovalište nudi pomoć osobama s invaliditetom, obilježiti i 3. prosinca, Međunarodni dan osoba s invaliditetom.
Radionicu za studente pod nazivom “Sutra ću – Umjetnost odlaganja obaveza” održala je Ena Uzelac, mag. psych.
– Ideja radionice je bila da vidim koje sve obveze studenti odgađaju i zašto. Također, proći ćemo neke praktične savjete, kako mogu promijeniti svoje ponašanje i koji su njihovi uzroci. Studenti najviše odgađaju pisanje seminara, pripremu za ispite. Nisu baš nešto aktivni u praćenju nastave, ne zanima ih baš previše pohađanje predavanja, rekla je Uzelac, a njezina radionica izišla je iz akademskih okvira pa je studente pitala i odgađaju li nešto vezano uz svoje zdravlje, kućanske poslove, odnose s prijateljima, partnerima, ili obitelji.
– Htjela bih vidjeti zašto to ne naprave kad se sjete. To nije neka kronična prokrastinacija, ništa doista problematično, ali je nešto što možemo popraviti da bi život bio ugodniji, lagodniji i s manje stresa, kazala nam je Uzelac.
U poslijepodnevnim satima održan je razgovor o Studentskom savjetovalištu, pitanja i odgovori – FAQ. Na pitanja čemu služi Studentsko savjetovalište, tko tamo radi, kakve usluge nude studentima, odgovarali su djelatnici Savjetovališta.