Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

LIGA NACIJA Nema većeg motiva od Wembleyja

18.11.2018. 11:05
LIGA NACIJA Nema većeg motiva od Wembleyja


Hrvatska nogometna reprezentacija danas u Londonu protiv Engleske igra odlučujuću utakmicu za prvo mjesto u skupini 4, ali i za prestiž. U kolijevci nogometa. Na kultnom Wembleyju. Protiv momčadi uz koju će se zauvijek vezati drage uspomene na najveću pobjedu u povijesti hrvatskoga nogometa i sporta uopće. I na taj 11. srpnja ljeta Gospodnjega 2018. kada su hrvatski nogometaši otrčali u vječnost plasmanom u finale Svjetskog prvenstva u Rusiji. I zato se nije moglo bolje poklopiti da najuspješnija godina u povijesti hrvatskoga nogometna bude okončana utakmicom protiv Engleske. U zemlji gdje je rođena "najljepša igra". Gdje ćeš ljepše…
–  Sastajemo se već treći put u četiri mjeseca, poznajemo se jako dobro, i možemo reći da postoji ono pravo sportsko rivalstvo, u kojemu nema ništa negativnoga. Svatko ima svoj motiv; kao što smo mi imali motiv uzvratiti Španjolcima za poraz 0:6, tako i Englezi žele nama uzvratiti za poraz u polufinalu SP-a. Međutim, bez obzira na ishod današnje utakmice, oni nikada neće moći uzvratiti za poraz iz Moskve, jer to ipak bilo polufinale Svjetskog prvenstva –  kaže hrvatski izbornik Zlatko Dalić, koji itekako uvažava današnjega protivnika.


Kompaktnost
–  U napadu imaju sjajna rješenja, brze igrače Sterlinga i Rashforda koji mogu pretrčati svakoga, i vratara s najboljim pasom na svijetu Pickforda. Ali, mi moramo misliti na sebe, moramo im stajati blizu, biti kompaktni. Igrali smo tešku utakmicu protiv Španjolske u četvrtak, potpuno smo se iscrpili tako da me više strah nas, našega umora, nego suparnika. Jesu li igrači spremni? Nadam se i vjerujem u to, mi ne tražimo izliku u tim stvarima, umor će biti problem, ali znamo da nam je cilj pobijediti i odigrati lijepo, zaključiti godinu na sjajan način. Rekao sam već, igramo protiv Engleske na njihovu stadionu, nemojte misliti da ćemo biti bahati i prepotentni – kazao je Dalić, koji je uoči posljednjega treninga pred utakmicu priznao daje prvi put na Wembleyju.
–  Motivira nas sam dolazak na Wembley, na najljepši stadion na svijetu, pun stadion, osamdeset tisuća gledatelja. Motiv je i borba za prvo mjesto, ali i borba za našu Hrvatsku. Englezi također imaju svoje motive, oni žele osvojiti veliki trofej, i oni to i zaslužuju – kazao je Dalić.
– Problem jedino predstavlja neuobičajeno vrijeme odigravanje utakmice…
–  Termin nam sigurno ne odgovara jer smo u četvrtak navečer igrali protiv Španjolske i nismo imali dovoljno vremena za odmor, ali želimo na najbolji mogući način završiti ovu godinu hrvatskog nogometa. Ciljevi? Hrvatska je ove godine igrala protiv vrhunskih momčadi i za nas je najbitnije da ostanemo u društvu najboljih reprezentacija na svijetu kako bismo i dalje mogli napredovati. Zbog toga nam je i bod protiv Engleske odličan jer nam donosi ostanak u elitnoj skupini Lige nacija – zaključio je izbornik.
Ivan Perišić posebno je naglasio sjajno ozračje u taboru "kockastih".
–  Atmosfera u svlačionici je odlična, nismo dobro otvorili Ligu nacija, ali smo se iz utakmice u utakmicu dizali i nakon velike pobjede nad Španjolskom opet ovisimo sami o sebi. Englezi su više trebali proučavati nas nego mi njih, jer smo ih dobili u polufinalu Svjetskog prvenstva, a u Rijeci je bilo 0:0. Dobro smo ih proučili, shvatili smo koje smo greške radili i ispravit ćemo ih. Igramo pred njihovom publikom i zbog toga će nam ovaj put biti malo teže igrati.
Iako je pred hrvatskim reprezentativcima četvrti nastup u Ligi nacija, faza privikavanja još uvijek traje…


 Cilj kvalifikacije
–  Natjecanje je novo, potpuno drukčije i treba nam vremena naviknuti se, ali prvi cilj su i dalje kvalifikacije. Bez obzira na to, dat ćemo sve od sebe. Bit će to otvorena utakmica, pogotovo pred kraj jer i njima i nama igra samo pobjeda. Moje je mišljenje da možemo očekivati jako dobru utakmicu. Pritom, jasno je da nismo favoriti, jer igramo na Wembleyju, a da stvar bude bolja, Englezi imaju mladu i poletnu momčad. Međutim, budemo li igrali kao na Svjetskom prvenstvu i u ovoj posljednjoj utakmici protiv Španjolske, možemo doći do pobjede –  zaključio je Perišić.
Uslijedila su, naravno, neugodna pitanja o Dejanu Lovrenu, koji je poslije veličanstvene pobjede nad Furijom žestoko obrušio na španjolske reprezentativce, a najviše na njihova kapetana Sergija Ramosa. Dalić i Perišić nisu imali pravi odgovor.
–  Nemam nešto za dodati na tu temu. Baš kao i moji suigrači, koncentriran sam na utakmicu tako da bih radije odgovarao na pitanja o utakmici – rekao je Perišić. A Dalić?
–  Svatko od nas ima svoje mišljenje i komentar o nekoj temi, a ja ću s Dejanom razgovarati osobno, a ne preko medija.
Bez obzira na ishod današnje  utakmice, oni nikad neće moći osvetiti poraz iz Moskve jer je to ipak bilo polufinale Svjetskog prvenstva –  zaključio je izbornik "kockastih".
Hrvatska. Kako to još uvijek gordo zvuči u domu Gordog Albiona!




Harry Kane: Jedva čekam dvoboj s Lovrenom
Hrvatska je sebi i Englezima učinila veliku uslugu pobjedom nad Španjolskom u Maksimiru, i jednima i drugima pobjeda na Wembleyju donosi vrh ljestvice, poraz ispadanje iz prve jakosne skupine.  Lovren im je poslao poruku da se  "boje Hrvatske".
– Ne gledam na to kao na prijetnju, hrvatska reprezentacija želi pobjedu baš kao i mi. Najvažnije je da nam nikakve aktivnosti oko utakmice ne poremete koncentraciju, moramo se usredotočiti na ono što moramo napraviti – kaže načapad Engleske Harry Kane. – Znam da smo više nego spospobni pobijediti ako sve napravimo kako treba.
Kane se osvrnuo i na Ramosa i Lovrena i njihov tihi rat.
– Nije na meni uspoređivati ih. Ramosovi rezultati govore sami za sebe, njegovi rezultati i osvojeni trofeji. Naravno, Lovren je također sjajan obrambeni igrač i jedva čekam  dvoboj s njim – dodaje Kane, koji je postigao 19 golova za Englesku. Kane smatra da je rekorder Wayne Rooney s 53 gola – dostižan.


Mogući scenariji
Pobjeda Engleza ili Hrvata donosi jednoj od te dvije reprezentacija prvo mjesto u skupini i plasman na Final Four u lipnju 2019. godine. Remi bi donio prvo mjesto Španjolskoj, a završi li utakmica 0:0, tada bi Hrvatska bila posljednjeplasirana zbog najlošije gol-razlike.


Nikola Vlašić od prve minute?
Odsustvo Ivana Rakitića, koji je iz preventivnih razloga uslijed zatezanja mišića napustio travnjak u 61. minuti susreta protiv Španjolske, otvara mogućnost za neka nova izbornikova promišljanja. Budući da je jedno mjesto u veznoj liniji ostalo upražnjeno, a da nema potrebe mijenjati momčad koja je svladala Španjolsku, hrvatska će momčad doživjeti tek jednu personalnu promjenu. U izbornikovim planovima navodno najbolje kotira mladi Nikola Vlašić koji i jest protiv Španjolaca zamijenio Rakitića. Druga alternativa je prvotimac "Chelseaja" Mateo Kovačić.