Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

MONS. JURAJ JEZERINAC Zločine počinili oni kojima ni čovjek, ni kultura, ni priroda nisu bili sveti!

18.11.2018. 15:22
MONS. JURAJ JEZERINAC Zločine počinili oni kojima ni čovjek, ni kultura, ni priroda nisu bili sveti!


Kolonom sjećanja “Korak po korak” i komemorativnim skupom u nedjelju, 18. studenog 2018., obilježena je 27. obljetnica stradanja Škabrnje u Domovinskom ratu.
Žrtvama Škabrnje su se, uz mještane došli pokloniti i prijatelji Škabrnje iz cijele Hrvatske. Na obilježavanju su bili načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, ujedno i izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OS RH, potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, ujedno i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, u ime Vlade RH potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Ivan Vukić, državni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova Žarko Katić, predstavnici Zadarske županije i grada Zadra, brojni državni, civilni i vojni dužnosnici, hrvatski branitelji, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i drugi.
Dostojanstveno i s dubokim poštovanjem prema žrtvama kolona sjećanja krenula je Ulicom 18. studenog 1991., do Spomen-obilježja masovne grobnice gdje je u ime svih izaslanstava podno središnjeg križa vijenac položila Zajednica Udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata, a potom je nastavljena do Spomen obilježja poginulima u Domovinskom ratu.
Misa za sve stradale u Domovinskom ratu služena je u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, a predvodio ju je mons. Juraj Jezerinac, vojni biskup u miru. U prigodnoj homiliji mons. Jezerinac podsjetio je kako 90-ih nitko nije mogao zamisliti da će se ovako strašan zločin dogoditi Hrvatima u Škabrnji, a počinili su ga oni kojima ni čovjek, ni kultura ni priroda nisu bili sveti.
– Ostavili su tako trag svoga identiteta. Samo prvog dana nasilno su ubijena 43 civila i  učinjeni zločini nezamislivi za ljudsku vrstu, naglasio je mons. Jezerinac podsjetivši kako je dok je krvarila Škabrnja i Vukovar prolazio svoju kalvariju.
Zato, istaknuo je, ove događaje nesmijemo prešutjeti jer bi šutnja značila prešućivanje povijesti, a njezino nepoznavanje moglo biti izvor novih sukoba.
– Zato se s istinom ma koliko bila bolna moraju suočiti oni koji su zločine počinili jer bez istine nemoguć je istinski suživot. Istina odstranjuje laž i omogućuje moralnu i mentalnu promjenu, rekao je biskup Jezerinac.
Istaknuo je i kako hrvatski narod nije želio rat i poduzimao je sve da ga izbjegne, ali je bio primoran braniti se i upravo zbog toga se danas s poštovanjem sjećamo naših branitelja i njihove žrtve za našu budućnost. Snagom vjere izdržali smo brojne nedaće u Domovinskom ratu i danas je u nama vjera i pouzdanje, a zbog toga ni Škabrnja nije nestala, ona je nastavila živjeti iako neki to nisu htjeli, rekao je biskup, zaključivši da dok je nade i vjere bit će i Domovine i hrvatskog naroda.
Nakon mise održan je središnji komemorativni skup kod Spomen obilježja poginulima u Domovinskom ratu na kojem su prigodnim programom oživljena sjećanja na događaje u Škabrnji 18. studenog prije 27 godina kada je živote izgubilo 36 hrvatskih branitelja pripadnika Samostalnog bataljuna Škabrnja i branitelja iz susjednih općina, te je ubijeno 56 civila, dok je od posljedica stradavanja od minsko-eksplozivnih sredstava smrtno stradalo još šest ljudi.
Nakon pročitanih imena svih vojnih i civilnih žrtava obilježavanje stradanja Škabrnje završilo je odavanjem počasti poginulima u Domovinskom ratu polaganjem zajedničkog vijenaca Predsjednice RH, Hrvatskog sabora i Vlade RH i paljenjem svijeća na središnjem križu kod Spomen-obilježja  poginulima u Domovinskom ratu na groblju sv. Luke. Vijence su položili i predstavnici općine Škabrnja, Samostalnog Škabrnjskog bataljuna i UHDDR, Zbora gardijskih brigada, Zajednice udruga proistaklih iz Domovinskog rata te Zadarske županije i grada Zadra te brojna druga izaslanstva.(MORH)