Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Počelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i 27. obljetnice stradanja tog grada

18.11.2018. 10:50
Počelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i 27. obljetnice stradanja tog grada


Komemorativnim skupom "Vukovar, mjesto posebnog pijeteta" u dvorištu vukovarske Opće županijske bolnice, u Vukovaru je u nedjelju počelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i 27. obljetnice stradanja tog grada u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi u jesen 1991. godine.
Oko vukovarske bolnice i u njezinom dvorištu okupio se velik broj građana koji su još u subotu počeli pristizati u Vukovar iz svih dijelova Hrvatske i susjednih zemalja, a nazočan je i hrvatski državni vrh – predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsjednici Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković, brojni ministri i saborski zastupnici, predstavnici diplomatskog zbora i drugi.
Nakon programa u dvorištu bolnice u kojem sudjeluje Klapa Hrvatske ratne mornarice "Sv. Juraj" i glumac Darko Milas, sudionici obilježavanja predvođeni braniteljima Vukovara zajedno s članovima obitelji poginulih, ubijenih i nestalih vukovarskih branitelja koji su se prije okupili na Gradskom stadionu te odatle u koloni došli do bolnice, uputit će se u Koloni sjećanja do 5,5 kilometara udaljenog Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata na kojem će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće.
Misu zadušnicu na groblju će predvoditi željezanski biskup, mons. Egidije Ivan Živković. Nakon mise državna izaslanstva položit će vijence i zapaliti svijeće i podno spomen obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari.
Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine obilježava se u spomen na 18. studenoga 1991. kada je nakon gotovo tromjesečne obrane od žestokih napada bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi slomljena obrana grada Vukovara.
Prema podatcima Opće bolnice Vukovar do sloma obrane grada poginulo su 1624 osobe, a ranjeno više od 2500. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 7.000 zarobljenih branitelja i civila, a iz grada prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba.