Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

ZADARSKE BUTELJE BEZ ŠAMPIONSKE TITULE Masvinovo crno vicešampion Sabatine

18.11.2018. 20:40
ZADARSKE BUTELJE BEZ ŠAMPIONSKE TITULE Masvinovo crno vicešampion Sabatine


Dodjelom nagrada i priznanja u kategoriji buteljiranih vina i jakih alkoholnih pića u hotelu Aurora u Malom Lošinju završen je trodnevni 28. po redu Međunarodni susret vinogradara i vinara  Sabatina 2018.
Recimo odmah da u spomenutoj kategoriji među šampionima nije bilo nikog iz Zadarske županije. Najveći uspjeh  postigla je  PZ Masvin. Sa svojim vinom Cabernet Saouvignon 2015. plasirala se na drugo mjesto i u kategoriji crnih suhih vina osvojila titulu vicešampiona.


Falilo pola boda
– Očekivao sam dobar plasman. Titula nam je izmakla za dlaku, za manje od pola boda, kaže Radoslav Bobanović, ne krijući zadovoljstvo nastupom na Sabatini. Uz gotovo šampionski Cabernet, Masvin je na svoj konto upisao još tri zlatne, dvije srebrne  i jednu brončanu medalju u kategoriji mladih i otvorenih vina. Ali, bilo je i boljih dana jer u svježem sjećanju je još šampionska titula koju je u kategoriji vina na tržištu osvojio Masvinom Merlot prije dvije godine na Međunarodnom susretu vinogradara i vinara u Neumu.
Bobanović dijeli mišljenje ostalih vinara s područja Zadarske županije kad su u pitanju buteljirana vina.
-Najači smo u mladim i otvorenim vinima, a za natjecanje u buteljiranima još nemamo dovoljno “force”. Nemamo dovoljno odležanih vina, jer svoja vina ranije prodamo, Nemamo količine i trebat će najmanje pet godina da stignemo vinare s područja koji imaju dužu tradiciju u proizvodnji buteljiranih vina, kaže Bobanović.
Razloga bi se našlo još, ali ostaje činjenica da su ove godine na Sabatinu vinari zadarske regije dostavili ukupno 29 uzoraka buteljiranih vina i jakih alkoholnih pića. Netko bi mogao pomisliti da su možda razlog i troškovi ocjenjivanja jer po svakom uzorku valja   izdvojiti 300 kuna i dodati 6  butelja vina. Tu su i ostali troškovi  kao put, smještaj i ostalo što ide uz ovakva natjecanja, ali Bobanović i ostali kažu da to “nema veze”.


Pobjeda etabliranih vinara
Ima ili ne, ali  u najvažnijoj kategoriji, uglavnom pobjeđuju,  pobjeđuju jači, već etablirani vinari.
Tako je i  ove godine  apslolutni šampion Sabatine  postao Traminac ledeno vino 2009.  iz Misnih vina d.o.o Trnava.
 – Kvaliteta prozvoda je najbitnija. Izabrali smo proizvodnju koja traži puno truda i znanja svih koji sudjeluju u procesu proizvodnje, rekao je menadžer prodaje Vlado Babić, kojemu je, uz pehar organizatora, europarlamentarka Marijana Petir  uručila i nagradu  – put u Bruxelles i posjet EU institucijama. Najboljim u kategoriji suhih i polusuhih vina sorte plavac ocijenjen je Dingač Selektion 2010. – Dingač, poljoprivredne zadruge i  vinarije Potomje.  Šampion bijelih suhih i polusuhih vina i vina sorte pošip je Pošip Zure 2017. – Obrta  Zure iz , Lumbarda, otok Korčula.  Šampion kvalitete jakih alkoholnih pića je Liker od Aronije proizvođača Destilerija Bilušić iz Zagreba.
– Jesmo iz Zagreba, ali korjeni su nam u Promini, a nasade imamo i u Privlaci, gdje namjeravamo otvoriti i kušaonicu, otkrio  nam je Luka  Bilušić, vlasnik Destilerije.
Šampion izgleda proizvoda je Andrija Vinjak – Podrumi Andrija d.o.o., Čitluk, Bosna i Hercegovina.




Zadarskih 28 odličja za vina i žestice
Iako se nisu  nisu ponovili uspjeh kao u kategoriji mladih i otvorenih vina, gdje su osvojili više odličja nego svi drugi natjecatelji zajedno,  vinari i proizvođači žestokih pića s područja Zadarske županije nisu ostali praznih ruku.
Štoviše, od ukupno 28 uzoraka osvojili su 13 zlatnih, 10 srebrnih i 2 brončane medalje te 3 zahvale za sudjelovanje. Od 13 zlatnih šest su pripala vinarima, a 7 proizvođačima žestica. Čak tri zlatne medalje  i to za Chardonay 2012, Pošip 2017. i Pošip Barique otišle su u vitrine Kraljevskih vinograda iz Petrčana. Dvije zlatne za Cabernet Sauvignon i Merlot 2015, dobio je Ker-Vin vlasnika Tomislava Glavića iz Nadina.
– Uz dvije zlatne za butelje, tu su još 4 u kategoriji mladih i otvorenih, kaže Tomislav Glavić, očito zadovoljan plasmanom svojih vina na Sabatini. Zlatna medalja pripala je i Nadinskoj rani 2015. proizvođača  Vina Vrsaljko vlasnika Željka Vrsaljka, te Fiolić Maraštini 2017. tvrtke Vina  i likeri Fiolić Tantum d.o.o. Zadar s kojom su Fiolići bili šampioni na posljednjem Vinfestu u Benkovcu.
Na zadarskom području sve je više i proizvođača jakih alkoholnih pića među kojima se ističe Milan – Milo Odžaković iz Nadina koji je na ovogodišnjoj Sabatini osvojio čak 4 zlata za  dvije Orahovice, Rogač i Whiskey. Zlatna je i  Komovica rakija Ante Pijace iz Nina kao i Cherry brandy proizvođača OPG Davor Škara iz Škabrnje, te Fiolić Liker od maraške koje proizvodi već spomenuti Tantum d.o.o iz Zadra.
Bez premca u mladim i otvorenim
Sve u svemu predstavnici Zadarske županije mogu biti zadovoljni sa svojim nastupom na Sabatini. U kategoriji otvorenih i mladih vina su bez premca. U konkurenciji od ukupno 210 vina iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja zadarski naši vinari osvojili čak  tri šampionske titule, dvije Vinarije Škaulj i jednu Božo Bačić, te 101 odličje – 46 zlatnih, 33 srebrnih, 17 brončanih I 5 diploma za sudjelovanje.
-To dosad nije uspjelo nikome, rekao je Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije.
Valja vjerovati  da će s vremenom jednako uspješni postati i u kategoriji buteljiranih vina.
Ovogodišnja Sabatina, koja je jučer završila u Malom Lošinju,   pamtit će se i po uspješnom predavanju Zvonimira Vlatkovića, po više od 400 uzoraka, više od tisuću sudionika iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja koji su mogli razgledati sajam vinogradarstva i vinarstva, burzu i izložbu vina i proizvoda od grožđa i vina, održan je znanstveno-stručni skup u organizaciji Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Stručni skup Savjetodavne službe, te panel parlamentarne eurozastupnice Marijane Petir.
Svoje obraćanje sudionicima Sabatine Petir je zaključila porukom koju citiramo za kraj našeg reporta s tradicionalne 28. Međunarodne smotre vinogradara i vinara Mediterana: "Jedino seljak zna živjeti u skladu s čovjekom, Bogom i prirodom, jer jedino seljak zna da Bog oprašta svakome, čovjek ponekome, a priroda nikome“, poručila je  Marijana Petir.


Petir darovala 5.000 kuna za sadnice
Prije no što su proglašeni šampioni ovogodišnje Sabatine, Marijana Petir je poljoprivrednoj zadruzi Cres uručila poklon bon za preuzimanje 500 sadnica autohtonih sorti vinove loze sansigota, trojišćine, draganele i magrovine za sadnju pokusnog vinograda PZ Cres, a s ciljem obnove vinograda i vinogradarstva na Cresu. 
– Veseli me sudjelovanje u revitalizaciji vinogradarstva na Cresu. Isto ćemo pokrenuti i za druge naše otoke koji su ostali bez vinograda, poručila je zastupnica Petir . Uručenjem poklon bona ona smatra da, zajedno s organizatorima Sabatine Zadružnim savezom Dalmacije, otvara novo poglavlje u revitalizaciji vinogradarstva i vina na otocima Mali Lošinj i Cres gdje je nekada bilo 200 hektara vinove loze, dok danas postoji samo jedan vinograd.


ŠAMPIONI
Šampion bijelih slatkih, predikatnih i desertnih vina i najbolje ocijenjeno vino
TRAMINAC LEDENO VINO 2009. – MISNA VINA d.o.o., Trnava
Šampion crnih suhih i polusuhih vina i vina sorte plavac
DINGAČ SELECTION 2010. – DINGAČ, poljoprivredna zadruga i vinarija, Potomje
Šampion bijelih suhih i polusuhih vina i vina sorte pošip
POŠIP ZURE 2017. – OBRT ZURE, Lumbarda, otok Korčula
Šampion kvalitete jakih alkoholnih pića
LIKER OD ARONIJE –  DESTILERIJA BILUŠIĆ, vlasnika Luke Bilušića iz Zagreba
Šampion izgleda proizvoda
ANDRIJA VINJAK – PODRUMI ANDRIJA d.o.o., Čitluk, Bosna i Hercegovina


VICEŠAMPIONI
Vicešampion crnih suhih i polusuhih vina
CABERNET SAUVIGNON 2015. – PZ MASLINA I VINO, Polača
Vicešampion bijelih suhih i polusuhih vina
CHARDONNAY 2017. – ILOČKI PODRUMI d.d., Ilok
Najbolje ocijenjeni proizvod u kategoriji rakija i destilata
ANDRIJA VINJAK – PODRUMI ANDRIJA d.o.o., Čitluk, Bosna i Hercegovina
Priznanje za najbolji hrvatski otočni proizvod
ROGAČ RAKIJA – NATURA ANTUNOVIĆ, Orebić