Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Colić: Vukovar će ostati vječno svjetlo u našim srcima

19.11.2019. 07:00


Mirno i dostojanstveno obilježava se 28. obljetnica stradanja Škabrnje i Vukovara u Domovinskom ratu 1991. godine. Iako je 18. studeni središnji dan, brojni žitelji Hrvatske i iseljene domovine u nedjelju, 17. studenoga, pohodili su hrvatski grad patnje, herojski grad Vukovar.
Općinski odbor HDZ-a Općine Sv. Filip i Jakov svojom nazočnošću u Vukovaru odao je počast svim poginulim braniteljima i žrtvama Domovinskog rata, predvođeni Marinom Colićem, predsjednikom općinskog HDZ-a, i Zoranom Pelicarićem Pecom, načelnikom. Bila je to hodnja kroz ratni pakao Vukovara 1991. godine. Bitka za Vukovar, naime, najveća je i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu u 87-dnevnoj opsadi hrvatskog grada.


​Molitva, svijeće, svijeće…
– Kako ne misliti na potresna radijska izvješća Siniše Glavaševića s Mitnice, Sajmišta, Trpinjske ceste i Vukovarske bolnice u kojoj je dan uoči pada bilo 229 teških ranjenika i sedam novorođenih beba, zapitao se Marin Colić, istaknuvši kako je Vukovar puna tri mjeseca odolijevao napadima 60.000 neprijateljskih vojnika.
Članovi HDZ-a iz svih općinskih naselja su se sjetili kolone prognanih Vukovaraca, patnje i boli prigodom posjeta Sajmištu i Spomen domu Ovčara. Nakon molitve i paljenja svijeća podno križa na Spomen domu, obišli su spomenik na Ovčari, crni obelisk s križem i ranjenom golubicom bez glave, inače simbolom svih masovnih grobnica u Hrvatskoj, te su se pomolili, zapalili svijeće i položili vijenac.
– Vukovar, Škabrnja i druga hrvatska stratišta su poruka da naša unučad, djeca i mladi moraju saznati našu noviju hrvatsku povijest, da se ona nikada ne smije zaboraviti, naglasio je Colić.


Puni emocija
Počast su odali i na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata gdje su pokopane cijele generacije, mladost Vukovara i svih krajeva Hrvatske.
– Priče o poginulim i masovna grobnica iz koje je ekshumirano 938 tijela i postavljeno 938 bijelih križeva su nas potaknule da češće razmišljamo o ratnim strahotama u tom herojskom gradu, kazao je Colić.
Poklonili su i se na posljednjem počivalištu generala Blage Zadre i njegova sina Roberta. Na svim drugim mjestima strahovitih ljudskih stradanja i ratnih događanja zapalili su svijeće, jer, kako reče Colić, svjetlost svijeća simbol je vječnosti.
– Tako će Vukovar ostati vječno svjetlo u našim srcima, s puno pijeteta je istaknuo Marin Colić.
Tiho, dostojanstveno, puni emocija, u mislima na nemile događaje 1991. godine, poginule, mučki ubijene i nestale Vukovarce filipjanski HDZ-ovci su napustili grad heroj Vukovar.
– Svaki pošten čovjek, bio kršćanin ili nekršćanin, trebao bi doći u Vukovar i posjetiti ovo mjesto, zaključio je Zoran Pelicarić Peco.