Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Zainteresirani za kupnju grobnice u Crnom moći će potpisati predugovor

19.11.2019. 08:00


Početkom 2020. godine trebala bi početi gradnja novoga gradskog groblja u Crnome koje će u konačnici biti veličine 33 hektara. Grad Zadar, koji je i investitor, počeo je s ovim projektom prije desetak godina te je nakon mnogobrojne papirologije, natječaja, arheoloških istraživanja, sukladnosti svim referentnih institucija, odjela i odsjeka, projekt došao nadomak početka radova. Ovog ljeta dobili su građevinsku dozvolu.


Novih 28.015 mjesta
– Početak radova na novom groblju mogao bi se poklopiti s obilježavanjem 200. godišnjice otvorenja sadašnjeg glavnog Gradskog groblja, koje je otvoreno 1820. godine. Napokon smo prikupili svu potrebnu dokumentaciju i imamo građevinsku dozvolu te bi uskoro trebao biti odabran izvođač za početak radova. Mi trenutno krčimo pristupne puteve i teren za početak prve faze radova, a moramo i ograditi teren, najavio je optimistično Lenko Ugrinić, direktor zadarskih Nasada i sam svjestan potrebe izgradnje novoga groblja.
Dodao je kako će se novo groblje graditi u nekoliko faza jer je preveliko da bi se moglo izgraditi odjednom. U prvoj fazi trebalo bi se izgraditi 4.241 grobno mjesto u grobnicama, nišama i urnama te 1.860 grobnih mjesta za klasični ukop u zemljani grob.
– Trenutno imamo 334 zamolbe za kupovinu grobnice te 15 za pretince za urne. Naime, trenutno na Gradskom groblju nemamo mjesta za izgradnju novih grobnica već se građani pokapaju u grobnice koje su u našem vlasništvu, a koje mi potom iznajmimo građanima dok vlasnici ne kupe svoju. Izgradnjom novoga groblja riješio bi se ovaj problem jer se novo groblje gradi za sljedećih sto godina. Naime, bit će veličine 500×590 metara te će imati ukupno 5.632 grobnice, 567 urni i niša te 1.885 mjesta za zemljani ukop. Ovim bi se dobilo ukupno 28.015 grobnih mjesta čime bi trebali imati dovoljno mjesta za sljedećih sto godina, pojasnio je Lenko Ugrinić.
Inače, novo groblje radit će se prema projektu arhitektonskog ureda HPNJ+ odnosno poznate zagrebačke arhitektice Helene Paver Njirić. Prema njihovom projektu groblje bi trebalo imati i brojne popratne sadržaje, pa je tako na samom ulazu veliko parkiralište te trg na kojem bi se trebale nalaziti cvjećare. Novo groblje neće biti jedan veliki prostor već će polja biti podijeljena na manje zaokružene cjeline odvojene suhozidima, a između njih će se prolaziti brojnim alejama te šumom. Na grublju će biti i kapelica, kao i memorijalni dio te dio s gospodarskim prostorijama.


Neće se graditi krematorij
Na upit hoće li se izgraditi i krematorij, Ugrinić je rekao kako neće jer imaju tek 30-ak zahtjeva za kremiranje godišnje te im se to ne isplati imati.
– Prilikom izgradnje novoga groblja planiramo pozvati sve zainteresirane građane koji bi htjeli kupiti grobnicu da potpišemo svojevrstan predugovor kada će moći platiti jedan dio za grobnicu. Na taj način bi se i oni rasteretili jer ne bi mogli sve platiti odjednom, a i nama bi bilo lakše jer bi nas građani sufinancirali, pojasnio je Ugrinić.




UKUPNO 5.632 GROBNICE
Groblje će biti veličine 500×590 metara, imat će ukupno 5.632 grobnice, 567 urni i niša te 1.885 mjesta za zemljani ukop


Muslimanska zajednica uputila zahtjev za dio groblja
Naišli smo i na informaciju kako je Muslimanska zajednica u Zadru zatražila jedan dio groblja u kojem bi pokapala svoje vjernike. O ovome smo upitali i Ugrinića, ali on nam je rekao kako nije dobio nikakav službeni zahtjev.
Ćamil ef. Bašić, glavni imam MIZ Zadar, rekao nam je kako su predstavnici muslimanske zajednice u Zadru još prije desetak godina uputili zahtjev Gradu Zadru da se jedan dio groblja ostavi za njihove potrebe.
– Imamo dobru suradnju sa županijskim i gradskim vlastima te se ovo spominjalo nekoliko puta, ali ne znam u kojoj je to fazi. Mi svakako imamo potrebu za tim jer doseljava sve više ljudi te se nadamo kako ćemo na novom groblju dobiti jedan dio na kojem ćemo moći pokapati naše pokojnike. Ipak, konkretnijih informacija nemam, kazao je Bašić.
​Hoće li se na novom groblju pronaći mjesta za pripadnike muslimanske zajednice treba još vidjeti, ali potrebno je istaknuti kako će se ovim problem nedostatka grobnica dugoročno riješiti te će se rasteretiti Gradsko groblje.