Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

GRADSKI DERBI Fantastični Puntamičani šokirali Zadar

18.11.2020. 09:38


Ajde igrajte više – viknuo je trener Zadra Veljko Mršić, nakon što su Puntamičani poveli 11:6. Sat i pol kasnije košarkaši Sonik-Puntamike su proslavili veliku pobjedu. Potpuno zasluženu. Borili su se grizli, »rudarili« od prve do zadnje minute. A na kraju je presudio Jakov Vladović. Tko će drugi….
Odmah nakon spomenutog deranja Mršić je pozvao minutu odmora. A njegovi igraču su ušli malo sporije u utakmicu, dok su igrači Sonika bili pošteno »nabrijani«, želeći dati sve od sebe u utakmici u kojoj realno nisu imali što izgubiti. A dobitak bi bio ogroman. Iako su košarkaši Zadra dobro reagirali nakon minute odmora i obranili dva napada te postigli četiri uzastopna koša, borbeni Puntamičani su u pet minuta postigli osam koševa, a Zadar niti jedan pa je četvrtina završila s 22:10. Vidjelo se odmah da je »mlađi brat« izuzetno dobro taktički pripremljen za Zadar i da će dati sve da što duže bude u igri.


Sonik na +17
A Sandro Rašić je odmah, nakon odlične akcije zabio tricu na uvodu u drugu dionicu, a pogodio je i Marin Vručinić pa je Sonik poveo 27:10. Rotirao je Mršić koliko je mogao, ali malo je bilo raspoloženih igrača. Čak je u 11. minuti već u igru ubacio mladog Filipa Paponju, koji mnogo više igra u Jazine-Arbanasima nego u prvom sastavu Zadra. Ipak, Zadar je tada proigrao. Mršić je zaigrao s četiri »mala«, s Gilbertom na četvorci, Paponja je dobro »pritiskao«, Carter je povezao četiri koša, a trener domaćih Hrvoje Vlašić u kratkom vremenu je povezao dvije minute odmora. U idućih četiri minute košarkaši Zadra su se spustili na jednoznamenkastu razliku (29:20). Ipak, rade ponovno Puntamičani seriju od 5:0, prvo Zovko nakon još jedne fantastične asistencije Vladovića posprema zicer, a u kontri Vručinić stavlja svoju drugi tricu i još jednu minutu odmora mora pozvati Mršić u trenutku kada na semaforu stoji 34:30. Ponovno serija, ali ovaj puta Zadrova. Umorio se Vladović, »umorio« se i napad Sonik-Puntamike pa Zadar stiže na 34:29, prije nego raspoloženi Vručinić prekida seriju »gostiju«. A činilo se da će Sonik tada ipak pasti i da će do poluvremena Zadar stići blizu egala, no Vlašić pravovremeno reagira, mijenja umornog Vladovića i Jošića, vraća Petanija i Cvitkovića i ponovno se vraća energija Soniku, koji povezuje pet koševa u nizu i vraća do poluvremena dvoznamenkastu prednost (45:35).


Pokušaj povratka Zadra
Krenula je treće četvrtina, a nakon dvije minute Mršić zove novu minutu odmora. Krivac je agresivna igra Sonika, konstantno na rubu prekršaja i Teo Petani koji povezuje dvije trice iz teških pozicija. Usput je Runjić zabio dva bacanja i atraktivno zakucao, a od Zadra je jedino Martin Junaković postigao dva koša pa je na semaforu stajalo 55:37. Tvrđa je postala utakmica u nastavku druge dionice. Ponovno su se nakon serije Puntamičani malo ispuhali, odnosno Zadar je krenuo igrati mnogo čvršće, što je rezultiralo mnogim promašenim šutevima Sonika. No, s druge strane košarkaši Zadra nisu imali dovoljno koncentracije u napadu da dođu blizu egala pa je Sonik na ulazu u posljednjih deset minuta vodio sa 63:52.
Kao po običaju, trener Zadra je i na početku posljednje četvrtine morao pozvati minutu odmora. Napad je bio problem. Dobro su njegovi igrači branili napade Sonika. Dobro su i skakali u napadu. Ali nikako nisu uspjeli povezati nekoliko dobrih napadačkih akcija koje bi ih vratile u utakmicu.
Teško je opisati što se događalo u idućih nekoliko minuta. Zadar se imao nekoliko prilika vratiti u utakmicu. Ali ponovno su gubili lopte, a kada je Dominik Mavra promašio cijeli obruč šest minuta prije kraja, a bio je potpuno otvoren na šutu za tri poena, činilo se da košarkaši Zadra nemaju snage za preokrenuti ovu utakmicu. No, Puntamičani su bili vidno umorni i niti oni nisu uspjeli je potpuno preokrenuti, a imali su također dosta prilika. Vlašić je na pet i pol minuta prije kraja zvao minutu odmora, a Junaković je pogodio tricu za 70:61. Junaković i Carter su najviše »radili« za Zadar, a Amerikanac je četiri i pol minute prije kraja s košem i dodatnim bacanjem smanjio na 70:64. Dvije sumnjive sudačke odluke su se tada dogodile.




Neizvjesna završnica
Nakon promašaja Sonika, netko je izbio loptu u aut, suci su dosudili za Zadar, a činilo se da je Onuaku zadnji dirao loptu. Nakon toga Zadar promašuje, a Bursać iz skoka u napadu zabija, ali mu se sudi prekršaj u napadu. Ne treba niti govoriti da su obje klupe bile u tim trenucima itekako nervozne. No, Zadar je stizao. Carter je ponovno nakon skoka u napadu pogodio za 70:66, a Onuaku je pogodio oba slobodna za 70:68 dvije i pol minute prije kraja. Promašio je Runjić na jednoj, ali i Carter na drugoj strani. Runjić pogađa jedno bacanje u idućem napadu za 71:68, a Onuaku zakucava za 71:70 90 sekundi prije kraja. Vladović zabija tricu preko ruke za 74:70, a nakon njega Junaković pogađa jedno bacanje. Vlašić ubacuje pet »malih«, Mršić snižava postavu, ali ostavlja Bursaća, kojeg lako probija Rašić za 76:71. Do kraja je ostalo 50 sekundi. Onuaku skače u napadu i zabija za 76:73. Zadar brani zadnji napad, a Vladović pogađa za 78:73 i to je to. Puntamičani slave veliku pobjedu. Vladović je zabio 15, Petani 16. Runjić je dodao 11, a Vručinić 10. Kod Zadra Junaković je postigao 17, a Mavra 16 koševa.
 


S. PUNTAMIKA 78
ZADAR 73
 


(22:10, 23:25, 18:17, 15:21)
ZADAR – Dvorana Jazine. Bez gledatelja. Suci: Josip Radojkovič, Danijela Čanković, Karlo Mirčeta.
SONIK-PUNTAMIKA: Runjić 11, Cvitković 9, Vručinić 10, Zovko 9, Petani 16, Jošić 3, Vladović 16, Palčić, Rašić 5, Barbaroša, Zelanto, Keserović. Trener: Hrvoje Vlašić.
ZADAR: Carter 11, Bursać 2, Junaković 17, Mavra 16, Onuaku 14, Paponja, Vujičić, Vuković 5, Planinić 3, Gilbert 5. Trener: Veljko Mršić.
 


Odgođena utakmica FMP – Zadar


Utakmica osmog kola regionalne košarkaške ABA lige između FMP-a i Zadra odgođena je zbog porasta broja zaraženih koronavirusom u redovim ekipe iz Železnika, objavilo je vodstvo lige.
Utakmica se trebala igrati 20. studenog, a ABA liga će novi termin susreta objaviti u najkraćem roku.
Zadar je pauzirao i prošlo kolo zbog pozitivnih slučajeva u redovima Budućnosti, dok je FMP propustio i susrete 6. i 7. kola.