Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

INOVATIVNA TEHNOLOGIJA Bedemi i pet zadarskih kvartova pokriveni WiFi signalom

18.11.2020. 13:26


Naš grad od jučer je bogatiji za još šest lokacija na kojima su uspostavljene nove WiFi lokacije za besplatni gradski pristup internetu. Nove WiFi točke postavljene su na: Bedemima zadarskih pobuna, MO Brodarica, MO Crno, MO Crvene kuće, MO Smiljevac, MO Stanovi.


Besplatni internet po cijelom gradu
– Želja nam je u konačnici cijeli grad pokriti WiFi signalom kako bismo što većem broju građana omogućili besplatni internet. Ovim zadnjim projektom obuhvatili smo prostore oko mjesnih odbora u navedenim kvartovima, a pored kojih se uglavnom nalaze i igrališta, odnosno prostori na kojima se okuplja veći broj građana. Na svim ovim lokacijama poslavili smo antene slične kućnima, koje imaju doseg oko stotinjak metara. Dnevno na mreži registriramo oko 5.000 jedinstvenih prijava. Inače, Grad Zadar razvija svoju bežičnu mrežu za besplatni pristup internetu još od 2010. godine. Mreža se najintenzivnije razvijala do 2014. do kad je podignuto 25 pristupnih točaka uključujući i 5 pristupnih točaka na otocima Istu, Molatu (naselja Brgulje i Molat), Silbi i Ižu (naselje Veli Iž). Što zbog polaganog isteka životnog vijeka IT opreme, što zbog sve većih zahtjeva (veći promet, broj korisnika, brzina odziva i itd.) i sve većeg broja korisnika, mreža zahtjeva obnovu i modernizaciju, pojasnio nam je Alan Kociper, direktor Inovativnog Zadra, koji su zaduženi za uvođenje nove mreže i njeno održavanje.
Pojasnio je kako Inovativni Zadar pokušava na racionalan i postepen način rekonstruirati, modernizirati i proširiti mrežu. Tako je tijekom 2019. godine, mreža doživjela značajno proširenje. Na gradskim otocima modernizirane su i proširene pristupne točke na otocima Istu, Ižu (Veli Iž, Mali Iž Porovac, Mali Iž Komoševa), Molatu (Molat – Dom kulture, Molat – TIC, Brgulje – riva, Zapuntel – MO) i Silbi. Također izgrađene su nove pristupne točke na otocima, Olibu, Premudi i Ravi (u mjestima Vela Rava – MO, Vela Rava – riva, Mala Rava – MO). Prema ovome na svakom gradskom otoku postoji barem jedna WIFI pristupna točka.
– Ukupno je modernizirano i novoizgrađeno 28 pristupnih točaka na 14 lokacija na 7 gradskih otoka čime su praktično svi gradski otoci (osim Škarde) dobili barem jednu lokaciju (Hot Spot) za besplatni bežični pristup internetu. Dodatno je bežičnom mrežom opremljeno 5 novih autobusa, čime je u svih 25 autobusa Liburnije d.o.o. koji prometuju na gradskim linijama, putnicima omogućeno besplatno korištenje bežičnog gradskog interneta. Izgrađena je bežična mreža Sveučilišta u Zadru, čime je sveučilište dobilo bežičnu mrežu na 8 najvažnijih lokacija sa gotovo 90 pristupnih točaka, pojasnio nam je Kociper.


Mreža i na SC-u Višnjik
Dodao je kako je izgradnju mreže financirao je Grad Zadar temeljem Sporazuma o suradnji sa Sveučilištem u Zadru, dok je Inovativni Zadar izgradio mrežu i zadužen je za njeno održavanje. Naglasio je kako je ovim projektom Sveučilište je značajno moderniziralo svoje IT resurse omogućivši svim svojim studentima, profesorima i gostima besplatan bežični pristup internetu praktično u svim svojim zatvorenim prostorima (učionicama, konferencijskim dvoranama i sl.). Osim navedenog mreža je proširena na prostore Gradske knjižnice Zadar, Kazališta lutaka Zadar, otvorenih terena ŠC Višnjik, sportskih terena i dječjih igrališta na Novom Bokanjcu.