Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

LIGA NACIJA Vatreni unatoč porazu uspjeli ostati u elitnoj skupini

18.11.2020. 09:27


U posljednjoj utakmici Skupine 3 Lige nacija Hrvatska je sinoć na Poljudu poražena od Portugala rezultatom 2:3 i na taj način uspjela ostati u elitnoj skupini s obzirom da je Francuska na svom travnjaku svladala Švedsku rezultatom 4:2. Bila je to luda utakmica u kojoj je Hrvatska odigrala puno bolje nego što je to bio slučaj u prethodnim dvobojima, ali je imala i dosta nesreće tijekom ovih 90 minuta. Hrvatsku je u vodstvo doveo Mateo Kovačić u 29. minuti utakmice nakon fantastične asistencije Pašalića. Međutim, u nastavku utakmice stvari se nisu najbolje razvijale za kockaste. Najprije je u u 52. minuti zbog dva žuta kartona isključen Marko Rog, da bi Portugal iz istog napada golom Diasa poravnao na 1:1, a sedam minuta kasnije zgoditkom Felixa prešao u vodstvo. Međutim kada se to nitko nije nadao Kovačić je na asistenciju Vlašića u 65. minuti prekrasnim udarcem stvari vratio na početak. A onda je u 90. minuti Dias pogodio i drugi put i svojoj reprezentaciji donio pobjedu na Poljudu.


Kovačić za vodstvo
Od prve minute Hrvatska je krenula odlučno, mnogo borbenije nego što je to bio slučaj u dvoboju sa Švedskom. U početnih desetak minuta gledali smo utakmicu u kojoj niti jedna niti druga momčad nisu stvorile pravu priliku pred suparničkim vratima. Portugal je kombinirao na sredini terena, a »vatreni« su visoko izlazili na njihovu obranu. Prvu prigodu na utakmici stvorili su Portugalci. Igrala se 14. minuta kada je Fernandes fantastičnim centaršutom na prvoj vratnici pronašao Jotu koji tuče glavom. Na sreću naše reprezentacije lopta prolazi pored gola. Pet minuta kasnije ponovno prijete gosti. Rui je ubacio loptu s lijeve strane, a Ronaldo u izglednoj situaciji glavom uspio tek okrznuti loptu koja je otišla u gol aut. U 22. minuti prva ozbiljna prijetnja Hrvatske. Juranović je s desne strane na drugoj vratnici pronašao Perišića, ovaj glavom spušta za utrčalog Pašalića koji ne uspijeva stići do lopte na petercu Portugala. I onda su »vatreni« u 29. minuti došli do vodstva. Vlašić je uputio centaršut s desne strane, obrana Portugala kratko čisti loptu, ali samo do Pašalića koji je pratio akciju i s desne strane šesnaesterca uputio nisku loptu za utrčalog Kovačića. Prvi udarac brani Patricio, ali na odbijenu loptu opet stiže hrvatski reprezentativac i zakucava je u gostujuću mrežu – 1:0. U 35. minuti ponovno prigoda za goste na drugoj strani. Ronaldo je petom odigrao za Jotu čiji udarac u posljednji trenutak požrtvovnim uklizavanjem blokira Rog. Igrala se 37. minuta kada je Hrvatska hladno mogla voditi 2:0. Ali, ništa od toga. Jedan napad Portugala je prekinut na sredini terena, uslijedila je brza kontra po lijevoj strani od kuda je Perišić na drugoj vratnici primijetio Juranovića koji sam kao dug neometan glavom tuče pored desne vratnice Patricijeva gola. Dvije minute kasnije nova prilika gostiju koji su u posljednjih desetak minuta prvog dijela potpuno zagospodarili terenom. Jedna lopta nakon brojnih centaršuteva došla je do Danilo koji s desetak metara volejem pokušava svladati Livakovića. Međutim, Zadranin na vratima Hrvatske na visini je zadatka. U posljednjoj minuti prvog dijela Felix na dodavanje Ronalda tuče s desetak metara iskosa, ali ponovno je Livaković nesavladiv. S minimalnom prednošću Hrvatske otišlo se na odmor.


Za infarkt
U nastavku utakmice ponovno prvi prijete Portugalci. U 47. minuti nakon ubačaja s desne strane Dias glavom tuče preko gola. U 51. minuti Hrvatska ostaje s desetoricom na terenu. Rog je na 25 metara od svog gola na nedozvoljen način zaustavio Ronalda, a sudac Owen pokazao mu je drugi žuti, odnosno crveni karton. Da to ne bude jedina loša stvar koja nam se dogodila pobrinuo se Dias. Ronaldo je izveo slobodni udarac s 35 metara, Livaković brani, lopta se odbila do Semeda koji dodaje do Diasa koji zabija za 1:1. Portugal nastavlja s opsadom hrvatskog gola. U 59. minuti Portugal je postigao i drugi pogodak na utakmici i to iz potpuno dvojbene situacije. Rui je igrao rukom u šesnaestercu Hrvatske, ali sudac Oliver se nije oglasio. Rui je odigrao povratnu loptu za Felixa koji s deseta metara pogađa Livakovićevu mrežu – 1:2. Hrvatska je izjednačila u 65. minuti. Juranović je povukao po desnoj strani i na rubu šesnaesterca pronašao Vlašića. Os se othrvao obrani Portugala i odigrao povratnu loptu za Kovačića koji fantastičnim udarcem s dvadesetak metara pogađa sam desni kut gostujućeg gola – 2:2. U 73. minuti nakon što je Hrvatska oduzela jednu loptu na sredini terena prema vratima Portugala jurnuo je Perišić, ali njegov udarac s desetak metara iskosa nije bio dovoljno precizan. U 74. minuti Perišić je uposlio Brekala na desnj strani koji u izglednoj situaciji napola puca, a napola centrira. Na drugoj strani u 79. minuti velika prilika za Portugal. Trincao je tukao s 12 metara, Livaković fantastično brani,a na odbijenu loptu natrčava Silva i promašuje nemoguće s pet metara. U 90. minuti Dias pogodio i drugi put i svojoj reprezentaciji donio pobjedu na Poljudu. Nakon centaršuta Livaković hvata loptu, ali ona zapinje o Lovrena i ispada mu iz ruku. Lopte se dočepao Dias i zabio za konačnih 2:3.
 




HRVATSKA 2
PORTUGAL 3


SPLIT – Stadion Poljud. Sudac: Michael Oliver (Engleska). Strijelci: 1:0 Kovačić (29’), 1:1 Dias (52’), 1:2 Felix (59’), 2:2 Kovačić (65’), 2:3 Dias (90’). Žuti kartoni: Rog, Perišić (Hrvatska), Ronaldo (Portugal). Crveni: Rog (52’ – drugi žuti)
HRVATSKA: Livaković, Bradarić, Škorić, Lovren, Juranović, Kovačić (od 90’ Bašić), Rog, Modrić, Perišić, Pašalić (od 64’ Brekalo), Vlašić (od 84’ Oršić). Izbornik: Zlatko Dalić
PORTUGAL: Patricio, N. Semedo, Dias, R. Semedo, Rui (od 67’ Cancelo), Danilo (od 77’ Oliveira), Moutinho, Fernandes (od 46’ Trincao), Jota (od 77’ Paulinho), Felix (od 67’ Silva), Ronaldo. Izbornik: Fernando Santos
 


Odgođena utakmica Švicarska – Ukrajina


LUZERN – Susret posljednjeg, 6. kola skupine 4 nogometne Lige nacija između Švicarske i Ukrajine, koji se trebao igrati u utorak navečer u Luzernu, odgođen je do daljnjega jer su lokalne zdravstvene vlasti čitavu gostujuću delegaciju smjestile u samoizolaciju zbog velikog broja zaraženih koronavirusom.
»UEFA nas je obavijestila kako se zbog kompetentne odluke Odjela za zdravlje kantona Luzern prema kojoj je čitavoj ukrajinskoj delegaciji određena samoizolacija utakmica Švicarska – Ukrajina ne može odigrati. Treba naglasiti kako su i UEFA i Ukrajinski te Švicarski nogometni savez bili spremni odigrati susret, no zabrana lokalnih zdravstvenih vlasti je to onemogučila.
Odluku o sudbini ove utakmice donijet će UEFA«, objavio je Ukrajinski nogometni savez.
Kolo prije kraja u skupini 4 na vrhu je Njemačka s devet bodova, Španjolska je druga s osam, Ukrajina treća sa šest, a Švicarska posljednja četvrta s tri boda. Španjolska i Njemačka će u Sevilli igrati susret za prvo mjesto u skupini, dok su Švicarska i Ukrajina trebale igrati za ostanak u Ligi A.