Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Otvorene su prijave za globalnu humanitarnu utrku

18.11.2020. 12:59


Imamo dobru vijest za sve ljubitelje Wings for Life World Run utrke! Osmo izdanje globalne humanitarne utrke sigurno će se održati sljedeće godine. Utrka će se održati 9. svibnja 2021., a prijave na službenoj stranici wingsforlifeworldrun.com su već otvorene. Isplati se što prije se prijaviti jer će prvih 10 000 prijavljenih trkača dobiti službenu majicu Wings for Life World Run.


Aplikacija povezuje trkače iz cijelog svijeta
»Iznimno nam je zadovoljstvo što možemo toliko vremena unaprijed potvrditi održavanje utrke Wings for Life World Run 2021.«, izjavio je Colin Jackson, sportski direktor utrke i britanski atletičar koji je osvojio olimpijsko zlato na 110 m s preponama.
Zahvaljujući aplikaciji, u potpunosti smo neovisni o razvoju događaja. Imamo softver koji razvijamo i nadograđujemo već pet godina. Virtualna utrka za nas nije ništa novo.
Od 2015. godine trkači su mogli sudjelovati na utrci Wings for Life World Run putem aplikacije. Uz praćenje trkača u stvarnom vremenu, mjerenja udaljenosti i presretačkog vozila, aplikacija omogućuje i dijeljenje sadržaja na društvenim mrežama, a tu je i zvučni zapis kojim želimo informirati trkače, zabaviti ih i motivirati dok sudjeluju na utrci.
Osim utrke putem aplikacije, budu li to uvjeti dozvoljavali trkači će se sljedeće godine imati mogućnost natjecati i na jednoj od 12 službenih lokacija diljem svijeta. Svi prijavljeni na utrku uz aplikaciju, u slučaju održavanja zadarske utrke imat će opciju nadoplate za utrku na lokaciji. Odluku o tome hoće li se utrka u Zadru održati, organizatori će donijeti najkasnije u veljači.


Svake je godine u svibnju sve veći i veći broj sudionika
Od 2014. godine sudionici utrke Wings for Life World Run svake godine u svibnju trče za one koji ne mogu. Startnina koju uplaćuju trkači i sudionici koji se natječu u invalidskim kolicima ide zakladi Wings for Life čiji je cilj pronaći lijek za ozljede leđne moždine. Broj sudionika je iz godine u godinu sve veći. Dosad je na utrci sudjelovalo 700 000 natjecatelja iz 195 zemalja, a zajedno su prevalili ukupno 7 milijuna kilometara. Za zakladu Wings for Life prikupljeno je gotovo 30 milijuna eura od startnina i donacija.
»Dobivamo nevjerojatnu podršku. Utrka Wings for Life World Run vrlo je važna za našu zakladu. U ovim vremenima koje je obilježila izolacija veliko nam je zadovoljstvo što ćemo 2021. godine ponovno okupiti ljude iz cijeloga svijeta kako bi podržali plemeniti cilj«, izjavila je Anita Gerhardter, direktorica zaklade Wings for Life.




Jedinstveni format utrke
Na utrci Wings for Life World Run svi trkači i sudionici koji se natječu u invalidskim kolicima startaju u isto vrijeme, točnije u 11 sati ujutro po UTC vremenu. Utrka u Zadru tako starta u 13 sati, u Tokiju u 22 sata, a u New Yorku u 7 sati ujutro. Druga je posebnost utrke činjenica da svatko trči ili se odguruje u kolicima onoliko koliko može. Ne trči se prema unaprijed određenoj ciljnoj liniji. Kako to funkcionira? Trideset minuta nakon što se oglasi znak za start utrke, presretačko vozilo kreće za trkačima i kreće se dok ih sve ne prestigne. Postupno ubrzava svoje kretanje i prestiže jednog po jednog trkača sve dok na stazi ne ostane samo jedna osoba. Za one koje presretačko vozilo prestigne utrka je završena. U 2020. je pobjednik utrke trčao 4 sata i 12 minuta i pretrčao ukupno 69,92 km prije nego što ga je prestiglo presretačko vozilo.


Svaki sudionik dolazi do cilja
Nije važno planirate li istrčati 5 ili 10 kilometara, polumaraton, maraton ili još veću kilometražu. Zahvaljujući posebnom formatu utrke mnogi trkači i sudionici u invalidskim kolicima nadmašuju vlastita očekivanja. Mnogi od njih postave osobni rekord, ali to nije ono što je najvažnije. Najvažnije je to što na utrci Wings for Life World Run svatko dođe do cilja. Na startu je šaroliko… tu su vrhunski sportaši i oni koji su tek zakoračili u svijet sporta, 18-godišnjaci i oni koji su debelo prekoračili 80. godinu života, trkači i sudionici u invalidskim kolicima. Na stazi su svi zajedno i svi idu prema istom plemenitom cilju. Upravo je to motivacija tako velikom broju ljudi koji se s veseljem prijavljuju za utrku iz godine u godinu, motivira ih i činjenica da će 100% iznosa svih startnina biti utrošeno na istraživanja leđne moždine.
Prijavite se na Wings for Life World Run utrku koja će se održati 9. svibnja 2021. na stranici www.wingsforlifeworldrun.com, poručuju organizatori.