Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

PREKID ŠTRAJKA Kiš: »Štrajk je završen našom voljom, nisu nas slomili«

18.11.2020. 10:17


Djelatnici zadarske studentske menze odlučili su prekinuti štrajk 18. studenog u 24 sata pa se radnici u četvrtak vraćaju na svoja radna mjesta.
Tomislav Kiš, predsjednik Štrajkaškog odbora, podsjetio nas je na kronologiju događaja. Dakle, pregovarali su od 2019. s Agencijom za studentski standard u Zadru, bili su spremni na razgovor, čak i na manja primanja zbog krize uzrokovane koronavirusom, podsjeća Kiš. Međutim, prekinuli su pregovore zbog prijedloga Agencije da sistematizacija ne bude sastavni dio Kolektivnog ugovora, a sastavni dio sistematizacije je broj bodova za svako radno mjesto koji pomnožen s vrijednošću boda rezultira krajnjim iznosom plaće. Kamen spoticanja bila je vrijednost boda koja se izbacuje iz Kolektivnog ugovora te ju određuje Upravno vijeće Agencije.


«Štrajk nije cilj«
– To je prijedlog koji nije u duhu sa socijalnim dijalogom, plaća se ne određuje, za plaću se dogovara. Ovo je vjerojatno najčišći i najjači sindikalni zahtjev ikad postavljen u Hrvatskoj. Želimo se za svoju plaću dogovoriti, ponovio je Kiš zahtjeve.
Također, podsjetio je javnost da je ovo bila borba principa i da su htjeli razgovarati. Dalje, upozorava kako to nije izoliran slučaj, već je riječ o problemu koji se tiče čitavog radništva u Hrvatskoj.
– Štrajk smo prekinuli iz pragmatičnih razloga. Gledajte, štrajk nije cilj, štrajk je sredstvo kojim se postiže cilj. Mi svoj glavni cilj ovdje, u ovom štrajku, nismo postigli. Kolektivnog ugovora neće biti jer ono što mi tražimo, oni ne daju, a ono što oni predlažu, mi nećemo. To je vrlo jednostavno. Pitaju me tko je dobio u ovome štrajku. Neka to svatko sam procijeni. Žene su naglašavale da se bore za svoje dostojanstvo, dostojanstvo malog čovjeka. Kolektivni ugovor nismo dobili, a jesu li žene dobile svoje dostojanstvo? Ja mislim da jesu, kazao je Kiš.
Jasno je da je štrajk bio dug i iscrpljujući, borili su se, kako tumači Kiš, protiv elitizma i puno više novca. Ali naglašava da su postigli nacionalnu vidljivost.


Od menze do Sabora
– Sad se ova borba iz ovog dvorište, iz ove menze seli na nacionalnu razinu. U tijeku su razgovori i pregovori o Zakonu o radu, ovo će biti predmet i saborskih rasprava i tu će se lomiti koplja oko toga tko jest za radništvo, a tko nije, naglasio je Kiš.
Zahvalio je svima koji su ih podržali, građanima, sindikatima, političkim opcijama itd. Posebno zahvaljuje studentima te ponavlja kako tu nije bilo manipulacije i iskorištavanja njihove privrženosti.
– Hvala im, zdrava je to i pametna hrvatska mladost, na njima leži naša budućnost. Nadam se da su oni u ovom štrajku nešto naučili, a to je, po meni, najveći profit ovog štrajka. Oni su naučili da se ne misli tuđom glavom, nego svojom glavom i da se tako hrabro ponaša, ispričao je Kiš dodavši kako ga obuzimaju emocije.
Velida Matijević, sindikalna povjerenica Samostalnih sindikata studentskih centara u Zadru, odala je počast žrtvama Škabrnje i Vukovara uz prethodno upaljene svijeće u središtu dvorišta.
– Mi idemo dalje, ovo je naš prvi štrajk, ali vjerujte da nije posljednji. Bit će toga još, čut će se za nas još. Polako, sve u svoje vrijeme, kazala je Matijević koja je također iskazala zahvalnost studentima, ali i zabrinutost što puno djece neće ostati u našoj državi.
Premda nisu uspjeli potpisati Kolektivni ugovor, uspjeli su ukazati da postoje i da su hrabri, kako naglašavaju. (Doris BABIĆ)