PREKID ŠTRAJKA Kiš: »Štrajk je završen našom voljom, nisu nas slomili«

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Nakon mjesec dana djelatnici studentske menze vraćaju se na posao
Štrajk smo prekinuli iz pragmatičnih razloga. Gledajte, štrajk nije cilj, štrajk je sredstvo kojim se postiže cilj. Mi svoj glavni cilj ovdje, u ovom štrajku, nismo postigli. Kolektivnog ugovora neće biti jer ono što mi tražimo, oni ne daju, a ono što oni predlažu, mi nećemo. To je vrlo jednostavno. Pitaju me tko je dobio u ovome štrajku. Neka to svatko sam procijeni. Žene su naglašavale da se bore za svoje dostojanstvo, dostojanstvo malog čovjeka. Kolektivni ugovor nismo dobili, a jesu li žene dobile svoje dostojanstvo? Ja mislim da jesu, kazao je Kiš
Marin GOSPIĆ
Štrajkaši su odali počast žrtvama Škabrnje i Vukovara

Djelatnici zadarske studentske menze odlučili su prekinuti štrajk 18. studenog u 24 sata pa se radnici u četvrtak vraćaju na svoja radna mjesta.
Tomislav Kiš, predsjednik Štrajkaškog odbora, podsjetio nas je na kronologiju događaja. Dakle, pregovarali su od 2019. s Agencijom za studentski standard u Zadru, bili su spremni na razgovor, čak i na manja primanja zbog krize uzrokovane koronavirusom, podsjeća Kiš. Međutim, prekinuli su pregovore zbog prijedloga Agencije da sistematizacija ne bude sastavni dio Kolektivnog ugovora, a sastavni dio sistematizacije je broj bodova za svako radno mjesto koji pomnožen s vrijednošću boda rezultira krajnjim iznosom plaće. Kamen spoticanja bila je vrijednost boda koja se izbacuje iz Kolektivnog ugovora te ju određuje Upravno vijeće Agencije.

«Štrajk nije cilj«

- To je prijedlog koji nije u duhu sa socijalnim dijalogom, plaća se ne određuje, za plaću se dogovara. Ovo je vjerojatno najčišći i najjači sindikalni zahtjev ikad postavljen u Hrvatskoj. Želimo se za svoju plaću dogovoriti, ponovio je Kiš zahtjeve.
Također, podsjetio je javnost da je ovo bila borba principa i da su htjeli razgovarati. Dalje, upozorava kako to nije izoliran slučaj, već je riječ o problemu koji se tiče čitavog radništva u Hrvatskoj.
- Štrajk smo prekinuli iz pragmatičnih razloga. Gledajte, štrajk nije cilj, štrajk je sredstvo kojim se postiže cilj. Mi svoj glavni cilj ovdje, u ovom štrajku, nismo postigli. Kolektivnog ugovora neće biti jer ono što mi tražimo, oni ne daju, a ono što oni predlažu, mi nećemo. To je vrlo jednostavno. Pitaju me tko je dobio u ovome štrajku. Neka to svatko sam procijeni. Žene su naglašavale da se bore za svoje dostojanstvo, dostojanstvo malog čovjeka. Kolektivni ugovor nismo dobili, a jesu li žene dobile svoje dostojanstvo? Ja mislim da jesu, kazao je Kiš.
Jasno je da je štrajk bio dug i iscrpljujući, borili su se, kako tumači Kiš, protiv elitizma i puno više novca. Ali naglašava da su postigli nacionalnu vidljivost.

Od menze do Sabora

- Sad se ova borba iz ovog dvorište, iz ove menze seli na nacionalnu razinu. U tijeku su razgovori i pregovori o Zakonu o radu, ovo će biti predmet i saborskih rasprava i tu će se lomiti koplja oko toga tko jest za radništvo, a tko nije, naglasio je Kiš.
Zahvalio je svima koji su ih podržali, građanima, sindikatima, političkim opcijama itd. Posebno zahvaljuje studentima te ponavlja kako tu nije bilo manipulacije i iskorištavanja njihove privrženosti.
- Hvala im, zdrava je to i pametna hrvatska mladost, na njima leži naša budućnost. Nadam se da su oni u ovom štrajku nešto naučili, a to je, po meni, najveći profit ovog štrajka. Oni su naučili da se ne misli tuđom glavom, nego svojom glavom i da se tako hrabro ponaša, ispričao je Kiš dodavši kako ga obuzimaju emocije.
Velida Matijević, sindikalna povjerenica Samostalnih sindikata studentskih centara u Zadru, odala je počast žrtvama Škabrnje i Vukovara uz prethodno upaljene svijeće u središtu dvorišta.
- Mi idemo dalje, ovo je naš prvi štrajk, ali vjerujte da nije posljednji. Bit će toga još, čut će se za nas još. Polako, sve u svoje vrijeme, kazala je Matijević koja je također iskazala zahvalnost studentima, ali i zabrinutost što puno djece neće ostati u našoj državi.
Premda nisu uspjeli potpisati Kolektivni ugovor, uspjeli su ukazati da postoje i da su hrabri, kako naglašavaju. (Doris BABIĆ)

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno