Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

SASTANAK U MINISTARSTVU Krcić: Zakon o civilnim stradalnicima ni ove godine neće biti izglasan!

18.11.2020. 08:56


Iako je ministar branitelja Tomo Medved ovih dana najavio da će Hrvatska do kraja godine dobiti Zakon o civilnim stradalnicima Domovinskog rata, informacije s najnovijeg sastanka u Ministarstvu govori drugačije – od izglasavanja Zakona do kraja godine neće biti ništa.
Potvrdila nam je ovo predsjednica županijske Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata, Ljubica Krcić, koja je 12. studenog nazočila sastanku u Ministarstvu branitelja. Iz zaključaka sastanka jasno je da Zakon, koji je nakon desetljeća čekanja konačno trebao riješiti status tisuća civila stradalih u Domovinskom ratu, ipak neće biti izglasan do kraja godine. Pitanje je, kaže gospođa Krcić, hoće li uopće biti izglasan i do ljeta.
Naime, Zakon je trebao omogućiti priznavanje statusa civilnih invalida rata koje bi se trebalo zatražiti na osnovi oštećenja organizma izazvanih bolestima povezanim s Domovinskim ratom. Najavljeno je kako će novi zakon omogućiti korištenje obiteljske invalidnine svim članovima obitelji koji to dosad nisu mogli zbog radnog odnosa, mirovine, registriranog obrta ili dobne granice, a članovima obitelji civila nestalih u Domovinskom ratu koji još nisu proglašeni umrlima omogućilo bi ostvarenje prava i prije proglašenja nestale osobe umrlom.


Mjesec dana javne rasprave
Iako je sve to detaljno objašnjeno na sastanku u Zagrebu, čelnica Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata iz Ministarstva branitelja vratila se ogorčena zbog činjenice da Zakon ipak neće biti izglasan do kraja godine.
– Ministarstvo je ovaj zakon 14. listopada dalo na savjetovanje te je ove subote taj postupak zatvoren. Javna rasprava je trajala mjesec dana i prošlog smo četvrtka u Zagrebu imali izvještajni sabor Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata. Na žalost, obistinile su se moje slutnje te Zakon ove godine uopće neće biti izglasan jer nema vremena. U ime Ministarstva sastanku su nazočili gospođa Nevenka Benić, Ivica Akmadža i novi državni tajnik Ministarstva Darko Nekić. Bila sam jako rezignirana zbog ovog zakona, iako nam je rečeno da će na dnevnom redu sjednice Vlade biti 10. prosinca, nakon čega kreće u redevnu proceduru. Kao predsjednica Udruge naše županije obratila sam im se vezano za ovaj zakon, s obzirom da prvi put imamo Zakon namijenjen samo civilnim stradalnicima. Dosadašnjim su zakonom bili obuhvaćeni i partizani Drugog svjetskog rata, domobrani, mirnodopski vojni invalidi i ostali, a sada smo se izborili za vlastiti zakon, kaže gospođa Krcić, ogorčena jer, kako napominje, ni toga dana u Ministarstvu nije dobila odgovor o tome kada će Zakon o civilnim stradalnicima stupiti na snagu.


U županiji 385 civilnih stradalnika
– Državnog tajnika Darka Nekića pitala sam ih hoće li Zakon stupiti na snagu 1. lipnja iduće godine, no nisam dobila odgovor na to, kao ni na bilo koje drugo pitanje. Bila sam jako ljuta, s pravom jer su nam obećali da će zakon ići u proceduru po hitnom postupku, a hitnog postupka, kako vidimo, nema. Zakon o civilnim stradalnicima možda dočekamo 2022. godine. Na sastanku sam rekla i to da je od 1991. do danas umrlo 50 posto civila stradalih u Domovinskom ratu, ističe predsjednica županijskih civilnih stradalnika Domovinskog rata.
Njihova udruga trenutačno broji 385 članova, a nekad ih je bilo 600, što najbolje kazuje koliko je ljudi umrlo ne dočekavši novi zakon koji bi im omogućio rješavanje statusa.
– Imamo strašnih slučajeva djece bez donjih ekstremiteta ili roditelja ubijene djece, svi oni zaslužuju dostojanstveniji način života. Imaju inače pravo na naknade, ali sam tražila da novim zakonom dobijemo i besplatno zdravstveno osiguranje, ali nažalost, nije ušlo u Zakon. Međutim, obitelji poginulih nemaju ništa, jer ukoliko rade ili su u mirovini nemaju pravo na naknadu za ubijenog člana svoje obitelji, što znači da su te obitelji socijalno ugrožene jer imaju zapreke u ostvarivanju svojih prava, zaključuje čelnica županijske Udruge civilnih stradalnika Domovinskog rata, nadajući se kako više neće biti odgoda donošenja ovog zakona..