Nemam ništa protiv Brene sve dok ne zapjeva

Slika korisnika asaric
TV SVEKRVA
Nemam osobno ništa protiv Brene, čak mislim da je vrlo inteligentna, osebujna i zgodna, ali njena muzika je ordinarni šund, malo bolje zapakirani narodnjak i to je sve. Muzika je to kakva se ne bi trebala emitirati na nacionalnoj televiziji pa makar ona bila i privatna. Dakle, nemam ništa protiv Brene sve dok ne zapjeva
PIXABAY.COM
Ilustracija

BALKANSKI FILM ZA BALKANSKI NAROD

Lijepo je kada pojedina tv-kuća reklamira filmove koje će prikazivati kao nove hitove na svom programu. Jedan od takvih »novih« filmova je i »Hajde da se volimo« (ne znam koji dio, ali u ovom slučaju to uistinu nije ni važno) u kojem glumi Lepa Brena. Taj novi hit-film je možda nekada i bio »hit«, ali to je bilo prije 33 godine, a hit je bio samo za one koji vole takvu vrstu recimo... muzike. Nemam osobno ništa protiv Brene, čak mislim da je vrlo inteligentna, osebujna i zgodna, ali njena muzika je ordinarni šund, malo bolje zapakirani narodnjak i to je sve. Muzika je to kakva se ne bi trebala emitirati na nacionalnoj televiziji pa makar ona bila i privatna. Dakle, nemam ništa protiv Brene sve dok ne zapjeva. Da ne ispadnem isključiv, ili kako su me već etiketirali i nešto gore (a što nisam), moram napomenuti da mi ne smetaju strane serije (ako su dobre), ali ovakvi su filmovi ipak nešto ispod razine javne televizije. Osobito mi se sviđa kada u najavi čujem hit »Ma boli me uvo za sve«, pokušaj odmaka od ortodoksnog narodnjaka, stupidan tekst uz rockabilly klavir i sve što iz toga može proizaći. Ne zabranjivati, ali i ne puštati u udarnom terminu, a onda to isto napraviti s akcionim američkim filmovima u kojima glume uvijek jedni te isti glumci. Usput rečeno – jeste li čuli kako Steven Seagal odlično izvodi blues. Ma, nikada to ne bi rekao, nakon onih njegovih filmova. Obrnuto proporcionalno.

GORE OD NAJGOREGA

Da film Lepe Brene može biti prava »mila majka«, možemo zaključiti ako pogledamo dno dna ex-Yu kinematografije, još jedan film iz serijala »Žikina dinastija«, a koji se zove »Žikina ženidba«. U ovom, srećom zadnjem filmu u nizu od devet (koliko ćemo ih izgleda morati gledati), Žika se ženi i sada je to jako smiješno. Kako za koga. Za polupismene i primitivne gledatelje to je divan film. Za sve ostale to je obično smeće, s jeftinim prizemnim humorom, punim seksualnih aluzija i svega što uz to ide. Saznajemo i to na koji način homo balcanicus »sređuje« žene. Nema tu neke velike filozofije. »Dva šamara i to je to« – podučava nas Žikica. A za one kojima jako smetaju ozbiljni filmovi i serije tamošnje proizvodnje, a koji u isto vrijeme vrlo rado slušaju narodnjake i gledaju ovakve filmove, tu je i sljedeća metafora-poredba: -«navalile udavače kao Tuđman na demokraciju« (???). Ne bih to komentirao jer je poredba smiješna i nelogična, ali zašto se ovakvi otpad-filmovi prikazuju u udarnim terminima, dok se svojevremeno odlična serija »Vratit će se rode« stavljala negdje oko ponoći, meni zbilja nije jasno.

EMISIJA O JADRANSKOJ MAGISTRALI                                                                  

Na trećem (najboljem) programu HRT-a mogli smo nedavno gledati lijepu dokumentarnu emisiju o Jadranskoj magistrali. Dobro zamišljena i dobro snimljena, prikazuje nam tu cestu u pravo vrijeme, tj. ljeti kada je najveća gužva. Pratimo jednog čovjeka koji vozi od sjevera do juga i slušamo njegove komentare, a ti su komentari slični mojima koji sam tu cestu prešao milijun puta i koji isto kao i on psujem nesposobne i nekulturne vozače kojih je prepuna cesta. Problem je samo u tome što ja, za razliku od ovoga gospodina ne pričam na mobitel dok vozim pa sam tako ipak malo pogodniji za psovati druge vozače. U stvari, nakon gledanja ove emisije, čovjek ni ne zna kakva je to cesta. Čas kažu obična cesta, čas brza, da bi je na kraju nazvali i »najljepšom auto cestom u Europi«. Pravi šok dolazi na kraju. »Odabrao Đelo Hadžiselimović...« Čekaj malo... Kako odabrao hrvatsku seriju? A onda shvatite da je ovu odličnu emisiju o našoj magistrali snimio »Arte« kanal i da su se stranci toga sjetili, a ne mi. Logično.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (3 glasova)