S Poluotoka sele Županija i povijesna ljekarna Varoš

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
O rastu zaposlenosti, proračunu, projektima i preseljenjima
Autor: 
Veseli me da smo gotovo dovršili preseljenje zdravstvenih ustanova u zgradu nove Poliklinike, a kad smo kod zdravstva u idućoj godini očekujemo dovršetak zgrade dnevnih bolnica, ali i početak izgradnje nove Medicinske škole na Relji, rekao je župan Longin
Vedran SITNICA
Ljekarna Varoš odselit će iz stare gradske jezgre

Nastavno na aktualnu godinu koja je, unatoč pandemiji, bila vrlo uspješna, postavili smo vrlo ambiciozne planove koje ćemo, uvjeren sam, i ostvariti. Ova godina je na području Zadarske županije bila uspješna o čemu svjedoče i brojke, rekao je jučer župan Božidar Longin na kolegiju s pročelnicima. Župan je odmah na početku istaknuo kako je nastavljen rast zaposlenosti pa je tako na zadnji dan listopada bilo gotovo 58 tisuća zaposlenih 4,2% više nego na isti dan prošle godine.

Preseljenje županijskih ureda

- Trebamo biti više nego zadovoljni ovim brojkama. To je značajno povećanje i u odnosu na pretkriznu 2019., rekao je župan te je nastavio o uspješnim projektima koji su trenutačno aktivni na području županije. Naime, provode se projekti u vrijednosti 3,7 milijardi kuna, a istaknuta je i spremnost za novu financijsku perspektivu Europske unije. Kao najveći izazov u sljedećoj godini Longin je istaknuo preseljenje županijskih ureda i ustanova u nove prostore bivše vojarne.
- Veseli me da smo gotovo dovršili preseljenje zdravstvenih ustanova u zgradu nove Poliklinike, a kad smo kod zdravstva u idućoj godini očekujemo dovršetak zgrade dnevnih bolnica, ali i početak izgradnje nove Medicinske škole na Relji, rekao je župan Longin nadovezujući se zatim na Prijedlog proračuna Zadarske županije.
- Pred nama je jedan proračun koji je razvojan, socijalno osjetljiv, a istovremeno u skladu s aktualnom situacijom uzrokovanom pandemijom koronavirusa. U proračunu smo nastojali osigurati dodatna sredstva našim zdravstvenim ustanovama, a istodobno osigurati sredstva za brojne investicije i razvojne projekte te provođenje aktivnosti i programa po našim upravnim odjelima, kazao je Longin i dodao kako se, između ostalog, nastavlja subvencionirane domova za starije i nemoćne, kreće izgradnja hospicija na Babindubu te Doma u Sv. Filipu i Jakovu te Poličniku.
Najavio je i kako se uskoro očekuje dovršetak Centra izvrsnosti Cerovačke pećine, kojeg je ovim putem pohvalio kao jedinstvenu atrakciju. Neka od predviđenih sredstava ići će za subvenciju stambenih kredita za višečlane obitelji i za zdravstveni, znanstveni i IT sektor, sufinacirat će se otvaranje startup tvrtki te izgradnja dječjih igrališta u županiji, njih ukupno 40 kroz naredne četiri godine. Kolegij je imao trinaest točaka, a jedna od njih bila je i preseljenje ljekarne Varoš s Poluotoka.

Pomno odabrana nova lokacija

Upravno vijeće zdravstvene ustanove Ljekarna Zadar je na sjednici održanoj 23. rujna 2021. godine donijelo Odluku o preseljenju ljekarničke jedinice Varoš s lokacije u Zadru i adrese Ulica Borelli 1 na lokaciju u Zadru i adresu Antuna Dobronića 2 koja bi nakon preseljenja djelatnost obavljala pod nazivom Ljekarna Zadar - Ljekarnička jedinica Crvene kuće. Pokazatelji poslovanja jedne od tri ljekarničke jedinice u razdoblju od 2018. godine do rujna 2021. godine ukazuju na negativni trend te se u cilju zadržavanja pozitivnog poslovanja te usklađivanja dostupnosti ljekarničkih usluga na području grada Zadra predlaže preseliti ljekarničku jedinicu na područje MO-a Crvene kuće. Prijedlog je predstavila Franka Krajnović, v. d. pročelnica za zdravstvo dodajući kako se na javno objavljeni poziv za dugoročni zakup ili kupnju poslovnog prostora javio jedan zainteresirani ponuditelj koji je ponudio prostor za dugoročni zakup, a cijena godišnjeg najma će iznositi 225 tisuća kuna.
- Odabiru lokacije za novu ljekarničku jedinicu prethodio je poziv ustanove za iskazivanje interesa za dugoročni zakup ili kupnju poslovnog prostora na području Benkovačke ceste, Zagrebačke ceste i Ulice 4. gardijske brigade čije stanovništvo gravitira mjesnim odborima Smiljevac, Crvene kuće, Bili brig, prostor je pomno odabran, a bit će dostupan za gotovo 15 tisuća Zadrana, rekla je Krajnović, čiji je prijedlog jednoglasno prihvaćen i predložen za Skupštinu.

Gospodarski pokazatelji

Hrvatska bilježi odlične gospodarske pokazatelje, projekcije rasta BDP-a do kraja godine su između 8 i 9 posto čime ćemo biti treća najbolja država u Europskoj uniji, a rast će se nastaviti i u sljedeće dvije godine. To nas vraća na razinu dosad ekonomski najuspješnije 2019. godine.
- Generatori gospodarskog rasta su prije svega domaća potražnja i investicije, u najvećoj mjeri financirane europskim sredstvima. Pred nama je i nova financijska perspektiva EU koja će nam omogućiti nastavak pozitivnih investicijskih trendova, rekao je župan Longin dodajući da su svi ovi pokazatelji utjecali na kreditni rejting koji nam je dao Fitch i on je sada BBB s pozitivnim izgledima.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)