Arbanasi će dobiti zavičajnu zbirku

Slika korisnika admin
arbanasi
Irena JURJEVIĆ
Župni dječji zbor Dominik Savio

Brojna publika u utorak navečer u ogranku Arbanasi Gradske knjižnice Zadar imala se prilike prisjetiti božićnih običaja zadarskih Arbanasa. U sklopu božićnog koncerta održana je projekcija kratkog dokumentarnog filma o božićnim običajima zadarskih Arbanasa Bernarda Kotlara. Film inače nosi naziv 'Kako je to nekad bilo? Miris, zlato i tamjan', a nastao je zahvaljujući govornom zapisu Jakova Mina Perovića. Zapis je snimljen za Radio Zadar, snimku je potom odabrao Bernard Kotlar, koji je odabrao i fotografije koje su pratile film.

Prikazivanje filma bila je i prigoda kako bi se potaknuli sugrađani da pomognu u prikupljanju zavičajne zbirke, a sva prikupljena građa bit će obrađena i uvrštena u katalog Gradske knjižnice Zadar te na taj način dostupna s bilo kojeg računala na svijetu.

Predbožićno vrijeme, osim projekcijom dokumentarnog filma, obilježeno je gostovanjem klape Ponistra iz Crnog i te klape Donat čiji članovi uglavnom potječu iz Arbanasa. Također, u sklopu božićnog koncerta nastupio je i Župni dječji zbor Dominik Savio pod vodstvom časne sestre Antonije Jurić.

- Sam božićni koncert bio je namijenjen djeci i odraslima, te svim našim sadašnjim ali i budućim korisnicima knjižnice, pojasnila je u knjižničarka Doroteja Kamber-Kontić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno