Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Blagdanske čestitke iz radionice “Latica”

Autor: Teuta Babajko Jamičić

17.12.2008. 23:00
Blagdanske čestitke iz radionice “Latica”

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Posljednjih godina čestitke koje od rujna izrađuju naši učenici darujemo zadarskom Caritasu, koji ih dalje uređuju i prodaje u sklopu tradicionalne božićne akcije, govori Ivan Paštar, ravnatelj Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića te pojašnjava kako čitav prihod od prodanih čestitaka ide u humanitarne svrhe
Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića i ove se godine uključila u tradicionalnu božićnu akciju zadarskog Caritasa, pod nazivom “Za 1000 radosti”. Za tu priliku učenici “Stanka Ožanića” ručno su izradili na tisuće unikatnih čestitaka s različitim prigodnim motivima, koje je zadarski Caritas fotografirao i umnožio te ponudio na prodaju u sklopu božićne akcije “Za 1000 radosti”.
Ručno izrađene unikatne čestitke uz mnoštvo Zadrana otkupile su i brojne gradske, županijske i državne institucije kao i različite tvrtke te njima, prijateljima i poslovnim partnerima čestitale nadolazeće božićne i novogodišnje blagdane. Tako je Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića među mnoštvom pristiglih blagdanskih čestitaka “prepoznala” i svoje unikatne radove, zbog čega ravnatelj Ivan Paštar ne skriva zadovoljstvo.
– Već 17 godina, otkako škola postoji, učenici izrađuju čestitke za različite prigode, Božić, Uskrs, Majčin dan… Tko zna koliko je čestitaka izrađeno tijekom svih tih godina, no sve su jedinstvene, unikatne, dvije jednake nikada se ne mogu ponoviti. Posljednjih godina čestitke koje od rujna izrađuju naši učenici darujemo zadarskom Caritasu, koji ih dalje uređuju i prodaje u sklopu tradicionalne božićne akcije, govori Ivan Paštar, ravnatelj Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića te pojašnjava kako sav prihod od prodanih čestitaka ide u humanitarne svrhe.
Prigodne čestitke izrađuju se u Umjetničkoj radionici “Latica” koja djeluje u sklopu Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića. “Laticu” vodi profesorica Marija Rušev, uz pomoć Branke Vulić i Željkice Aralice, a u izradi ovogodišnjih blagdanskih čestitaka sudjelovalo je 40 učenika iz svih razrednih usmjerenja.
– Umjetnička radionica “Latica”, koja djeluje u sklopu naše škole, okuplja učenike iz različitih usmjerenja te od prvog do četvrtoga razreda. S prikupljanjem materijala za božićne čestitke učenici su, njih 40, krenuli već u rujnu. Po parkovima su prikupljali lišće i cvijeće te ih prešali, stavljajući u stare dnevnike, govori ravnatelj Paštar te dodaje kako su ovogodišnje blagdanske čestitke izrađene od otpadnog papira, koji su učenici ukrasili prešanim lišćem, cvijećem i laticama, kreirajući tako božićne motive.
Prema Paštarovim riječima, učenički radovi, ručno izrađene blagdanske čestitke, unikatne su i neponovljive jer materijale – lišće, cvijeće i latice – kojima se ukrašavaju, priroda ne ponavlja dva puta. Svaki list, cvijet i latica jedinstveni su primjerci pa su, kako navodi Paštar, unikatne i čestitke koje krase u različitim motivima. Ljepota blagdanskih čestitaka postaje još veća kada se zna kako prihod od njihove prodaje ide u dobrotvorne svrhe, za one kojima je pomoć najpotrebnija.