Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ekodani dobivaju logotip

Autor: Tomislav Jerak

17.12.2008. 23:00
Ekodani dobivaju logotip

Foto: Sebastian GOVORČIN



Za izradu logotipa odlučili smo se iz razloga što Ekodani, iako već tradicionalni, nemaju svoj vizualni identitet, odnosno prepoznatljiv logo koji bi znakovno obilježavao tu manifestaciju. Kako je naša škola osnivač i realizator Ekodana, odlučio sam uključiti učenike u projekt izrade logotipa, kaže prof. Ljubičić
U zadarskoj Prirodoslovno-grafičkoj školi već neko vrijeme traju pripreme i projekti vezani uz nadolazeće Ekodane, koji će se održati u travnju sljedeće godine. Jedan od svakako značajnijih projekata nadolazeće manifestacije je nedavno završena radionica izrade grafičkih logotipa. U izradi logotipa sudjelovali su svi učenici koji pohađaju predmet grafičkog dizajna, na čelu s profesorom Matom Ljubičićem, koji smatra da učenike treba uključiti u što više ovakvih stručno-kreativnih projekata, jer će im to biti velika pomoć i praksa za buduće zvanje grafičara, naravno, ako se za njega odluče.
– Za izradu logotipa odlučili smo se iz razloga što Ekodani, iako već tradicionalni, nemaju svoj vizualni identitet, odnosno prepoznatljiv logo koji bi znakovno obilježavao tu manifestaciju. Kako je naša škola osnivač i realizator Ekodana, odlučio sam kroz svoj predmet uključiti učenike u realizaciju projekta izrade logotipa, jer smatram da mladi imaju mnogo toga reći, odnosno u ovom slučaju, osmisliti. Ostao sam ugodno iznenađen kako su učenici prihvatili moj prijedlog i kakve ideje su relizirali, govori Ljubičić.
Od svih radova izabrano je njih tridesetak, koji su izloženi u hodniku škole i priremaju svoje birače da izaberu najbolje od njih. Naime, u izboru za najbolji rad, koji će se održati početkom drugog polugodišta, sudjelovat će svi djelatnici i učenici škole, koji do tada mogu gledati izložene radove i polagano se odlučiti za svog favorita koji će ubuduće službeno krasiti plakate, transparente, zastave, suvenire i ostale stvari koje služe u svrhu promidžbe Ekodana.
Neki osnovni kriteriji koje je izrađeni logotip trebao zadovoljiti su bili prepoznatljivost na prvi pogled, znakovitost, međusobna skladnost boja, usklađenost i, naravno, da je jednostavan za pripremu u tisku. Svi radovi koji su to zadovoljili uvršteni su među najbolje, već spomenutih tridesetak.
– Ovaj projekt je oduševio sve nas, jer smo svjesni da nam je ovo na neki način prvi “posao” u struci, i jako mi je drago da nam profesori daju ovoliko povjerenja i kreativne slobode, kaže učenica Antonela Grubić.
– Puno toga sam naučio i lijep je osjećaj znati da će, nakon što završimo srednju, logotip nekog od nas ubuduće krasiti boje naše škole, govori učenik Ivan Prenđa.
Sljedeći projekti koje profesor Ljubičić planira realizirati su također izrada službenog logotipa Prirodoslovno-grafičke škole, budući da zasad ne postoji takav, te izložba fotografije u kojoj bi sudjelovali učenici svih osnovnih i srednjih škola Zadarske županije.