Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Oslikane haljine iz Zadra postaju modni hit

Autor: Katarina Belić

17.12.2008. 23:00
Oslikane haljine iz Zadra postaju modni hit

Foto: Filip BRALA



Nakon izrade skice, odrede se univerzalne mjere kao i materijali kojima se namjerava krojiti, za koji je pri odabiru najvažnije da ima dobar pad kako bi se dizajn poklopio sa idejom. Od materijala su mi najdraži lan, prirodni pamuk i saten svila, jer su jedinstveni i imaju svoje posebnosti, kaže Dedić
Iako je tek nedavno diplomirala na TTF-u Zagrebu, mlada i ambiciozna modna dizajnerica Klara Dedić sa svoje 23 godine već je “probila led” u svijetu mode i to kolekcijom haljina “Carol”, koje je imala priliku predstaviti na modnoj reviji “Umah 30” u hotelu Westin u Zagrebu u povodu 30 godina rada na promociji hrvatske tekstilne industrije.
Sam naziv kolekcije “Carol” znači Božanska pjesma, a stilom, jednostavnošću kao i skladom dizajna objedinjuje modu, ženu i njezinu izvornu ljepotu.
– Kada me nazvala Regina Jäger, direktorica Umah fashion modne agencije i ponudila mi da sudjelujem u njenoj posljednjoj modnoj reviji pred odlazak u mirovinu, bila sam već tada na neki način za to pripremljena jer sam haljine osmislila i iskrojila mnogo ranije. Ipak imala sam priličnu veliku tremu i iako je sve brzo završilo, osjećala sam ju još neko vrijeme čak i nakon završetka revije kada je već sve prošlo,kazala je Dedić.
Poziv na modnu reviju dobila je sasvim slučajno. Ovoga ljeta kao jedna od gošća na popodnevnoj kavi u obiteljskom caffeu “Buffet Biser” obitelji Dedić u Maslenici pojavila se Regina Jäger sa zajedničkim poznanikom svoje mlade kolegice Dedić. S obzirom da je Dedić, kao i uvijek, pri ruci imala svoje skice, a na sebi odjeću koju je dizajnirala, to sve odmah je uhvatilo i snimilo iskusno oko pronicljive Jäger, koja se je odmah tada počela zanimati za njezin rad.
– Počele smo pričati o mojim skicama koje su joj se jako svidjele i eto prije mjeseca dana me je pozvala na reviju i tako je sve krenulo. Izabrala sam tri haljine koje ću predstaviti i to dvije svečane i jednu jednostavnu. Izbor se pokazao punim pogotkom, jer su me mnogi nakon revije pitali gdje mogu pronaći moje modele.
Priprema za reviju, kao i sama izrada haljine, nije jednostavna, a najbolje o tome govori “put” koji se mora prijeći od skice do oslikavanja tkanine.
– Nakon izrade skice, odrede se univerzalne mjere kao i materijali kojima se namjerava krojiti, za koji je pri odabiru najvažnije da ima dobar pad kako bi se dizajn poklopio sa idejom. Od materijala su mi najdraži lan, prirodni pamuk i saten svila, jer su jedinstveni i imaju svoje posebnosti. Nakon obrade materijala slijedi zadnji završni dio a to je oslikavanje bojama za tekstil. Uvijek su motivi nekakvi cvjetni uzorci koji se nastoje izravno prenijeti što vjernije “iz glave na haljinu”, bez prethodnih skica, pojasnila je Dedić.
Osim ove revije, zadarska modna dizajnerica Dedić do sada je još i sudjelovala na reviji “Modni ormar” 2006 temom “Četiri vjenčanja i jedan sprovod”, u izradi kostimografije na produkcijskim predstavama “Moja stara gospođa” i “Vrijeme je za komediju” u Hrvatskoj kazališnoj kući Zadar, te na regionalnom izboru Miss turizma Hrvatske 2007 kolekcijom večernjih haljina.
Prvi korak u svijet modnog dizajna napravila je već sa sedam godina, a sudeći prema posljednjim revijama čeka je dug “kreatorski” život.
– Kada se čovjek stvarno potrudi i nešto radi sa strpljenjem, s ljubavlju i jednom “potpunom” preciznošću kakva se i traži u ovom poslu, onda je bez obzira na nečije mišljenje uspjeh osiguran, pa makar odjevni predmet i nije po nečijem ukusu. Bitno je uvijek potruditi se, sigurna sam da će se s vremenom sav taj rad, trud i mnoga odricanja isplatiti. Nadam se da ćete to moći vidjeti već na ljeto, kada bi trebala biti dovršena kolekcija za sljedeću reviju koja će biti u Zadru. A sada, trenutačno, najviše i intenzivno radim na maloj “privatnoj” odnosno obiteljskoj kolekciji za Božić koju sam namijenila mojim dvjema sestrama i mami. Na taj način sam za njih riješila božićne poklone, dok ću tati umjesto odjeće ipak nešto drugo pokloniti, kaže Klara.