Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Šime Medanić u zadarskom se pritvoru koristio mobitelom?!

Autor: Suzana Bandić

17.12.2008. 23:00
Šime Medanić u zadarskom se pritvoru koristio mobitelom?!


U slučaju suđenja Kristijanu Kolovratu zbog odgovornosti za smrt Ilije Mitrovića u dokaznom se postupku raspravljalo o mobitelu zatečenom u njegovoj ćeliji. U vrijeme suđenja Šimi Medaniću zbog ubojstva njegove sestre Slavice Medanić, u kuloarima se moglo čuti kako se Šime redovito koristio mobitelom u svojoj zatvorskoj ćeliji
Nakon što je ministar pravosuđa Ivan Šimonović prekjučer najavio nastavak inspekcijske kontrole po zatvorima i kaznionicama diljem Hrvatske te izdvojio i neke penalne ustanove u kojima će se obaviti dodatni nadzori, a među kojima je i zadarski zatvor, upitali smo nadležne za razloge. Međutim, od Središnjeg ureda za zatvorski sustav nismo dobili zeleno svjetlo za razgovor s upraviteljem zadarskog zatvora Denisom Skitarelićem, a sve pod izlikom kako su istražne radnje u tijeku.
Sličan odgovor uslijedio je i od nadležnog ministarstva.
– Neke radnje su još u tijeku, pa stoga ne bi bilo profesionalno govoriti o situaciji u zadarskom ili pak, nekom drugom zatvoru. Po okončanju tih radnji biti će potrebno sistematizirati podatke, a potom ćemo pripremiti detaljno izvješće s ciljem izvještavanja javnosti – kratko je komentirala Vesna Dovranić, glasnogovornica Ministarstva pravosuđa.
Ministar Šimonović nije specificirao probleme vezane za pojedine ustanove, već je generalno ukazao na neke nepravilnosti i probleme vezane uz pogodovanje pojedinim zatvorenicima, javne nabave koje nisu dovoljno transparentne te nerealne prekovremene satnice. Rekao je i kako će se u daljnjem postupku pokazati je li riječ samo o manjim protupropisnostima ili su možda u pitanju i kaznena djela.
O čemu se zapravo radi u zadarskom zatvoru, znat će se uskoro.
Neslužbeno, naime, doznajemo kako se do kraja ovog tjedna očekuje upravni nadzor, koji će se pozabaviti ponajviše javnom nabavom. Navodno nije riječ o nekom većem prekršaju, već o tome da nije dovršena, tj. provedena do kraja. Inspekcija će se, osim toga, morati pozabaviti i pitanjima posjeda mobitela kod nekih zatvorenika. U vrijeme suđenja Šimi Medaniću zbog ubojstva njegove sestre Slavice Medanić, u kuloarima se moglo čuti kako se Šime redovito koristio mobitelom u svojoj zatvorskoj ćeliji. Odgovorni su zanijekali tu mogućnost, no neki novi događaji pokazali su kako to nije nemoguće.
Naime, tijekom jučerašnjeg suđenja Kristijanu Kolovratu zbog poticanja na samoubojstvo, lihvarskog ugovora i prijetnji poduzetniku Iliji Mitroviću, koji je u siječnju ove godine počinio suicid, u dokaznom se postupku raspravljalo i o pitanju korištenja mobilnog aparata koji je u njegovoj ćeliji zatečen. Utvrđeno je kako je isti pripadao zatvoreniku Romeu Draževiću, koji je s Kolovratom dijelio tu ćeliju.
Sudeći po svemu, bit će zanimljivo pročitati najavljeno opširno izvješće resornog ministarstva.