Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Veletržnica u najribarskijem mjestu

Autor: Dragana Glavočić

17.12.2008. 23:00
Veletržnica u najribarskijem mjestu

Foto: Adam VIDAS



Prošle godine Europska unija odobrila nam je sredstva u iznosu od 800.000 eura, no projekt je morao čekati jer Prostorni plan nije bio donesen, kazao je Rakvin
Na sjednici Županijske skupštine odlučivat će se o prihvaćanju Društvenog ugovora o osnivanju trgovačkog društva Veletržnica ribe Kali d.o.o.
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, uprava ribarstva izradila je idejni projektni prijedlog u okviru pretpristupne pomoći EU-IPA 2008 naslova “Jačanje tržišne infrastrukture u sektoru ribarstva”. Spomenuti program pretpristupne pomoći podrazumijeva sufinanciranje od strane Europske unije te predstavlja konkretnu pomoć državama koje se pripremaju za članstvo u EU.
Osim toga, osnivanje Veletržnice ribe Kali svoju relevantnost temelji na prioritetima zajedničke ribarske politike EU koji sadrže uvjete organizacije tržišta kao standarda za ribu i riblje prerađevine te programu Vlade Republike Hrvatske koja je pokrenula program modernizacije ulova ribe i izgradnju lanaca ribarskih veletržnica. Uspostava organiziranog sustava tržišta ribom jedan je od prioriteta usklađivanja nacionalnog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU.
Glavna ciljana skupina ovog projekta su mali i srednji poduzetnici koji se bave ulovom ribe. Suvlasnici i upravljači tvrtkom bit će Ribarska zadruga Sloga, Zadarska županija, Općina Kali i Vlada Republike Hrvatske. Visina poslovnih udjela članova Društva iznosi 25 posto. Zadarska županija preuzima ulog u iznosu od 10.000 kuna.
Općina Kali osigurat će zemljište na kojem bi se veletržnica ribe izgradila.
U razgovoru s predsjednikom ribarske zadruge “Sloga” Davorom Rakvinom doznajemo da otvaranje veletržnice ribe u najribarskijem mjestu na Jadranu mnogo znači za daljnji razvoj ribarstva na ovom području.
– Imati veletržnicu znači prije svega uvesti bolji sustav nad kontrolom trgovine ribe te spriječiti crno tržište koje, kako znamo, u zemljama EU čini 10 posto. No, i tako mali postotak države drže pod kontrolom. Uglavnom, od veletržnica ribom najviše profitira država, kazao je Rakvin. Osim u Kalima, veletržnica će se sagraditi u trajektno-putničkoj luci Gaženici u Zadru te u Biogradu. Zadarska županija je najribarskija županija na Jadranu, a veletržnice bi tamošnjim ribarima uvelike trebale olakšati posao.
Ulaskom u EU ribari neće moći samostalno opstati na tržištu te će udruživanje u ribarske zadruge biti nužno.
– Ako ribar na tržištu funkcionira kao “samostalni igrač”, mora na pameti imati ulov ribe, plasman na tržište, a pored svega toga od države ništa ne može dobiti jer nije u zadruzi. Stoga će upravo udruživanje u zadruge te otvaranje veletržnice ribe pomoći u trgovini, pojasnio je Rakvin.
Buduća veletržnica ribom bit će smještena u industrijskoj zoni u Lamjani. Čekalo se s realizacijom ovog Projekta s obzirom da Općina Kali nije imala Prostorni plan.
– Prošle godine Europska unija odobrila nam je sredstva u iznosu od 800.000 eura, no Projekt je morao čekati jer Prostorni plan nije bio donesen, kazao je Rakvin.