Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Županijski proračun za 2009. veći nego 2008.

Autor: Nives Rogoznica

17.12.2008. 23:00
Županijski proračun za 2009. veći nego 2008.

Foto: Vedran SITNICA



Za javne potrebe u športu što uključuje športsku aktivnost djece školske dobi, izdvajanja ostaju na ovogodišnjoj razini s malim povećanjem od sedamdesetak tisuća kuna. U stipendiranje učenika i studenata Županija će ukupno uložiti 100.000 kuna. Za subvencije obrtnicima i poduzetnicima planira se izdvajanje u iznosu od 3 milijuna i 110.000 kuna. U svrhu promidžbe turizma izdvojit će se 450.000 kuna
Vijećnici Skupštine Zadarske županije u ponedjeljak će glasovati o županijskom proračunu za 2009. godinu. Predložen je proračun u visini od 199,2 milijuna kuna što je za 7,9 % više u odnosu na druge izmjene i dopune proračuna za 2008. godinu. Prvi je lanjski proračun iznosio oko 188 milijuna kuna, te je drugim rebalansom smanjen za oko 4 milijuna.
Planirano je povećanje izravnih prihoda Županije od oko 4,6 milijuna kuna u odnosu na ovu godinu, te bi ovi prihodi trebali iznositi preko 75 milijuna kuna. Pri tom je prihod iz poreza na dohodak planiran u iznosu od oko 53,8 milijuna kuna što predstavlja povećanje od 5,4 % u odnosu na 2008. Prihod iz decentraliziranih sredstava planiran je u iznosu od gotovo 80 milijuna kuna što je za 3,2 milijuna kuna više u odnosu na tekuću godinu. Prihodi od države u 2009. bi trebali biti za oko 30 % veći u odnosu na 2008, i ukupno iznositi nešto manje od 43 milijuna kuna. Što se tiče novca koji se planira „povući” iz državnog proračuna, riječ je o ukupno nešto iznad 33 milijuna kuna, dok se ostatak odnosi na priljev sredstava iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te Hrvatskih voda.
Zanimljivo je pripomenuti kako bi u sljedećoj godini u županijski proračun trebalo pristići 600.000 kuna od poreza za automate i zabavne igre, te 8 milijuna kuna od poreza na cestovna motorna vozila. Od administrativnih pristojbi Županija planira ostvariti prihod od oko 6 milijuna kuna što je 19 % više nego u ovoj godini.
Nove škole i ambulante
Iz sredstava koja trebaju biti transferirana iz Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, planirana je sanacija školskih zgrada u Rašteviću, Tinju, Pristegu, Donjem Srbu, Stankovcima i Smilčiću, te izgradnja nove školske zgrade u Vukšiću i u Sv. Filipu i Jakovu gdje se planira i izgradnja školske športske dvorane. Do kraja 2009. iz sredstava državnog proračuna i zajma Svjetske banke trebala bi biti dovršena športska dvorana mjesne škole u Neviđanima za što se u proračunu planira milijun kuna, a također će biti opremljen nadograđeni kat i uređen školski okoliš. Planirana je i sanacija krova Osnovne škole braće Ribar u Posedarju, te kupnja autobusa za novigradske osnovce.
Iako planirana u ovoj godini, izgradnja ambulanti na Viru i Silbi prebačena je za proračunsku godinu 2009., pri čemu se za virsku ambulantu izdvaja 1,5 milijun kuna, a za onu na Silbi nešto više od 2,5 milijuna kuna. Također bi u funkciju trebale biti stavljene podružnice Doma za starije i nemoćne osobe u Preku i Salima. Za izgradnju i opremanje saljskog Doma izdvaja se ukupno 4 milijuna kuna, dok je opremanje Doma za starije i nemoćne u Preku planirano izdvajanje od 1,5 milijun kuna.
U županijskom proračunu po prvi puta predviđen je i dio sredstava za pučku kuhinju u Benkovcu u iznosu od 40.000 kuna. Kad je u pitanju rad udruga s područja socijalne skrbi, izdvojena sredstva ostat će na visini ovogodišnjih, a od sljedeće godine u proračun, s po 10.000 kuna, ulaze Zadarska dijabetička udruga, Društvo oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije i Udruga apstinenata za pomoć pri resocijalizaciji Porat.
Dva nova klastera
Za subvencije obrtnicima i poduzetnicima planira se izdvajanje u iznosu od 3 milijuna i 110.000 kuna, što predstavlja malo povećanje u odnosu na 2008, kad je u ovu svrhu izdvojeno 3 milijuna i 25.000 kuna.
Iz Upravnog odjela za gospodarstvo, koji je tijekom posljednje dvije godine realizirao programe kreditnog poticanja poduzetništva „Lokalni projekti razvoja – poduzetnik” i „Lokalni projekti razvoja – mikrokreditiranje”, najavljuju i novi kreditni program. Odnosno nastavak postojećeg što će se konkretizirati nakon donošenja Operativnog plana poticanja malog i srednjeg poduzetništva za 2009. godinu koji treba biti usvojen u prvom polugodištu sljedeće godine, te nastavak programa osiguravanja depozitnih sredstava za izdavanja jamstava poduzetnicima koji nemaju dovoljno vlastitih instrumenata osiguranja povrata kredita za što se, uz planirana sredstva u županijskom proračunu, očekuje transfer sredstava iz Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva. Županija u tu svrhu izdvaja milijun kuna.
Razvojna agencija Zadarske županije u planu ima i pružanje dodatnih jamstava za kredite projektima usmjerenima na razvoj ruralnog turizma.
Županija namjerava osigurati sredstva i za komercijalizaciju inovacija domaćih inovatora, te za očuvanje starih obrta. Ipak, riječ je o prilično malim sredstvima, te će ukupno za potrebe inovatora biti izdvojeno 75.000 kuna, što je ipak 10.000 kuna više nego u 2008., dok će se za poticanje starih obrta izdvojiti 30.000 kuna koliko je izdvojeno i ove godine.
U planu Razvojne agencije Zadarske županije je i osnivanje klastera zadarskih ugostitelja i klastera proizvođača voća i povrća. Iz županijskog proračuna za tu će namjenu biti osigurano 50.000 kuna, dok se za uspostavu zona malog gospodarstva planira izdvajanje jednako ovogodišnjem u iznosu od 700.000 kuna. Dosad su organizirani automobilski, informatički i klaster benkovačkog kamena.
Iz Zadra za Bruxelles i Edinburgh
Razvojnoj agenciji u sljedećoj godini predstoji i izrada Strategije razvoja Zadarske županije koja treba predstavljati stručnu podlogu za osmišljavanje razvojne vizije i razradu ciljeva po sektorima.
Početkom 2009. godine planira se početak izgradnje prve faze sustava navodnjavanja Baštica na području Islama Grčkog na površini od preko 350 hektara, a ukupna vrijednost radova iznosi 19 milijuna kuna. Također je planiran i početak prve faze izgradnje sustava navodnjavanja Škabrnja u vrijednosti od 15 milijuna kuna. Za škabrnjski sustav navodnjavanja ove se godine izdvaja pola milijuna kuna, za Bašticu 400.000 kuna, dok se za pripremu dokumentacije i preliminarne radnje vezane uz izgradnju ukupno deset županijskih sustava navodnjavanja u 2009. planira izdvojiti oko 3,4 milijuna kuna.
U prijedlogu rada za sljedeću godinu, u Upravnom odjelu za turizam i pomorstvo ističu kako će, kao posljedica globalne ekonomske krize, predstojeća turistička sezona biti neizvjesnija te je stoga, smatraju, potrebno učiniti dodatne napore, prije svega u redefiniranju regionalnog turističkog marketinga. Zadarska županija je između siječnja i listopada 2008. zabilježila milijun i 130.000 dolazaka gostiju, što je 3 % više u odnosu na 2007., no ukoliko želi zadržati time učvršćenu četvrtu poziciju među hrvatskim turističkim regijama, smatraju u Upravnom odjelu, više će napora morati biti uloženo u profiliranje specifičnosti turističke ponude. Predlaže se pojačanje aktivnosti na afirmaciji zadarske regije kao destinacije za kampiranje i smještaja u domaćinstvu, što uključuje i afirmaciju seoskog i avanturističkog turizma. U Upravnom odjelu smatraju i kako je potrebno postići da gosti koji stižu na kruzerima posjećuju nacionalne parkove, parkove prirode i kulturne i povijesne znamenitosti. U svrhu promidžbe turizma koja uključuje sufinanciranje turističkih zajednica i potpore projektima u turizmu izdvojit će se ukupno 450.000 kuna.
Zanimljivo je pripomenuti kako se za sljedeću turističku sezonu planira povećanje broja letova između Zadra i Londona zrakoplovima niskotarifne kompanije Ryanair, s tri na pet puta tjedno, te uvođenje linija između Zadra i Bruxellesa, te Edinburgha. Zadarska zračna luka biti će iz županijskog proračuna sufinancirana s 330.000 kuna.
Više novca za alternativnu kulturu
Tijekom 2009. godine nastavit će se radovi na proširenju trajektne luke Preko koji bi kao i radovi na produbljenju i proširenju kanala Mali Ždrelac trebali završiti tek u 2010. godini. Sama izgradnja mosta Ugljan-Pašman trebala bi biti okončana u lipnju sljedeće godine. U planu za 2009. je i početak radova u Privlačkom kanalu koji treba biti proširen na 40 metara i produbljen na 3 metra. U tijeku je izrada Glavnog projekta i ishođenje lokacijske dozvole, a radovi bi trebali započeti čim se ishodi građevinska dozvola.
Pod stavkom kultura vidljivo je smanjenje u iznosu od nešto više od pola milijuna kuna, te će sredstva izdvojena pod ovom stavkom iznositi oko 10,2 milijuna kuna. No, valja istaknuti kako je stavka za kulturu mladih i alternativnu kulturu značajno povećana, te će u odnosu na ovogodišnjih 55.000 kuna za ovu svrhu biti izdvojeno 128.000 kuna. Pri tom su udvostručena sredstva za izložbe i scenske programe, filmske, video i multimedijalne programe, te programe iz glazbene kulture i znanstveno-istraživačke programe. Za ove posljednje bit će izdvojeno 55.000, dok je ove godine izdvojeno 19.000 kuna.
Za javne potrebe u športu što uključuje športsku aktivnost djece školske dobi, izdavanja ostaju na ovogodišnjoj razini s malim povećanjem od sedamdesetak tisuća kuna, te će ukupno biti izdvojeno 2 milijuna i 87.000 kuna.
U stipendiranje učenika i studenata Županija će ukupno uložiti 100.000 kuna, dok će za sufinanciranje prijevoza učenika, što uključuje i prijevoz učenika trećeg i četvrtog razreda srednjih škola biti izdvojeno ukupno 8,4 milijun kuna, odnosno 3 milijuna kuna više nego lani.
Za financiranje udruga građana iz Odjela za samoupravu i upravu ukupno se izdvaja 625.000 kuna. Najveće pojedinačne donacije odnose se na HVIDR-u koja će primiti 62.400 kuna, te na Gorsku službu spašavanja za čiji je rad planirano 60.000 kuna.


 GDJE SE (NE) STEŽE REMEN


Kad je riječ o Vladinoj uputi o stezanju remena, može se primijetiti kako Županija planira srezati troškove za obnovu voznog parka, te je u tu svrhu planirano 250.000 kuna u odnosu na ovogodišnjih 650.000 kuna. Zaklada „Za istinu o Domovinskom ratu” iz proračuna Zadarske županije primit će 250.000 kuna, što je veliko izdvajanje ukoliko se uzme u obzir kako za sve udruge proizišle iz Domovinskog rata Županija izdvaja 335.400 kuna. Ovogodišnje izdvajanje za zakladu „Za istinu od Domovinskom ratu”iznosilo je 280.000 kuna. Nasuprot tome, značajno su smanjena sredstva Odbora za ravnopravnost spolova koji će, umjesto ovogodišnjih 130.000 kuna, u 2009. na raspolaganju imati svega 20.000 kuna.
Za poslove u obavljanju lokalnih izbora županija će potrošiti milijun i 250.000 kuna.