Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Magistarski rad o dramskom opusu Pier Paola Pasolinija

Autor:

17.12.2009. 23:00
Magistarski rad o dramskom opusu Pier Paola Pasolinija

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U Rektoratu Sveučilišta u Zadru u četvrtak je javna obrana magistarskog rada Antonele Pivac. Rad pod naslovom “Kritička konstrukcija i autodestrukcija u dramskom opusu Pier Paola Pasolinija” Pivac je branila pred Stručnim povjerenstvom u sastavu: doc. dr. sc. Nedjeljka Balić-Nižić, prof. dr. sc. Živko Nižić i prof. dr. sc. Ljerka Šimunković.
Članovi Stručnog povjerenstva u svojim izvješćima Vijeću poslijediplomskih studija Sveučilišta u Zadru ocijenili su rad pozitivno, kao vrijedan doprinos znanosti.
Mentor prof. dr. sc. Živko Nižić  svojoj ocjeni o radu Antonele Pivac napisao je:
“Pivac uspješno analizira likove iz Pasolinijevog dramskog opusa, a vrlo su značajni autoričini zaključci i usporedbe Pasolinija s klasičnim teatrom.
Svoj rad Pivac zaključuje analizom Pasolinijevog teatra kao metateatra u smislu paradigme stvarnosti oslanjajući se na Pasolinijevu ideju: “la vita e’ uno spettacolo”. Razložno se ponovno rezimiraju važne konstante Pasolinijeva pogleda na svijet, pitane smrti i njeno stavljenje u funkciju besmrtnosti, intelektualnost, politički angažman, kritika, dvojnost, narcizam, autoanaliza i autodestrukcija, uz druge elemente ove osebujne književne pojave.
Antonela Pivac zaposlena je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu.