Učvršćeno južnomoravsko-virsko prijateljstvo

Slika korisnika admin
vir_sporazum
Velimir BRKIĆ
Sporazum neće ostati "mrtvo slovo na papiru" - Kristijan Kapović i Vít Aldorf

U vijećnici Općine Vir jučer je održana svečanost potpisivanja Sporazuma o suradnji i uspostavljanju prijateljskih odnosa između grada Oslavanyja iz Južne Moravske u Češkoj Republici i Vira. Sporazum su potpisali gradonačelnik Oslavanyja Vít Aldorf i virski načelnik Kristijan Kapović.

Inicijativu za potpisivanje sporazuma pokrenuli su gradonačelnik i vijećnici Oslavanyja koji već niz godina ljetuju na otoku Viru. Zadovoljstvo će nesumnjivo biti još izraženije ako sve to ne ostane samo "mrtvo slovo na papiru". Ako je suditi po oduševljenju izaslanstva, gotovo je sigurno da će biti ostvareno jedno lijepo partnerstvo dvaju spomenutih mjesta.

- S obzirom da se radi o međunarodnoj suradnji, ovaj događaj ima poseban značaj za Općinu Vir. Potpisivanju Sporazuma prethodio je niz susreta i dogovora nakon čega su predstavnička tijela Grada Oslavanyja i Općine Vir donijela odluke o potpisivanju sporazuma. Razgovarajući u više navrata s čelnicima Oslavanyja, stekli smo vrlo snažan dojam da su naši dragi gosti i prijatelji zaista iznimno naklonjeni kako Hrvatskoj općenito, tako i Zadarskoj županiji te Viru kao svome novome partneru te u skladu s time očekujemo da će suradnja dviju lokalnih jedinica biti u svakome pogledu vrlo plodonosna. Ovaj sporazum je izuzetno značajan korak dalje u prijateljskim odnosima naših prostora, rekao je Kapović dodajući kako suradnja sigurno neće stati samo na ljetovanju građana Oslavanyja i češke regije na Viru, već postoji niz drugih područja na kojima se može razvijati, a prije svega u jačanju gospodarskog, društvenog i kulturnog života.

Južnu Moravsku s Hrvatskom vezuje mnoštvo povijesnih i aktualnih odrednica - slavenska bratska uzajamnost i sličnost jezika, iskustvo višestoljetnog zajedničkog življenja u Habsburškoj, odnosno kasnije Austro-Ugarskoj Monarhiji, poznata i nepresušna zaljubljenost Čeha u hrvatski Jadran. Veza je još dublja jer nekadašnje Moravsko nadvojvodstvo u okviru češkog kraljevstva, potom i Habsburške Monarhije, kao svoj grb oduvijek imalo orlicu ispod koje je, vjerovali ili ne, crveno-bijela šahovnica s 25 polja! To je i današnji grb češke regije.

- Grad Oslavany smješten je u dolini rijeke Oslava u pokrajini Južna Moravska u Českoj Republici. Grad je udaljen oko 25 kilometara od grada Brna, središta pokrajine i ima 4.500 stanovnika. Pokrajina Južna Moravska u kojoj se nalazi Oslavany i Zadarska županija imaju potpisan sporazum o suradnji od 2006. godine te je ovaj sporazum korak dalje u prijateljskim odnosima naših prostora, istaknuo je Vít Aldorf, napominjući kako je zadatak lokalnih jedinica da budu korak ispred država u procesu europskih integracija.

Nazočnima se uime Zadarske županije biranim riječima obratio zadarski dožupan Đani Bunja istaknuvši pritom svečanost iz 2006. godine, kad su Zadarska županija i Južna Moravska potpisali sporazum o suradnji koji se očituje kroz provođenje različitih vidova suradnje. Svečanost je uveličao virski KUD Sv. Ivan.

Inače, ovo je drugi grad, nakon grada Garešnice, s kojim će Vir uspostaviti prijateljske odnose. Garešnica, poput mnogih gradova i mjesta u Hrvatskoj, njeguje posebne odnose s Virom preko svojih građana koji na Viru posjeduju preko 200 kuća za odmor.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno