Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Bivši premijer Božić će provesti u zatvoru

17.12.2010. 23:00
Bivši premijer Božić  će provesti u zatvoru


U nekim zatvorima služit će se misa, i to će biti jedini odmak od svakodnevne rutine koja inače vlada u zatvorima, objasnio nam je jedan zaposlenik austrijskog pravosuđa


Božić u austrijskim zatvorima, usprkos  činjenici da je riječ o državi  koja jako drži do rimokatoličkih tradicija i proslava,  obično je “jako otužna stvar”.  Tako ju opisuju zaposlenici  austrijskih zatvora s kojima  smo razgovarali o atmosferi  koja će u narednih nekoliko  dana vladati hodnicima zgrada koje nadziru.
– U nekim zatvorima će se  služiti misa za vjernike, no to  će biti jedini odmak od svakodnevne rutine koja inače  vlada u zatvorima, objasnio  nam je u telefonskom razgovoru jedan zaposlenik austrijskih pravosudnih institucija. Zatvorenicima se, kaže,  ne zabranjuje da manjim  ukrasima okite svoje ćelije, ali  o nekakvim većim prigodnim  predstavama ili nečem  sličnom nema nikakvog govora.
– Jedini dio božićne atmosfere koji još može doći do  pritvorenika onaj je kakav postoji na televizijskim ekranima ovih dana, zaključuje naš  sugovornik.
Austrijski mediji pišu kako  je božićno vrijeme izuzetno  teško za svećenike koji obilaze zatvorenike u austrijskim  zatvorima. Zbog blagdanske  atmosfere i činjenice da su  odvojeni od svojih obitelji  mnogi zatvorenici postanu  depresivni i tjeskobni.
– Ovo je doba godine kada  zatvorenici najviše i najčešće  žele razgovarati s nama, tijekom božićnih blagdana  mnogi među njima još intenzivnije osjećaju činjenicu  da su lišeni slobode, kaže  Friedrich Rössler,  dušebrižnik iz Garstena.
O Božiću, međutim, nije  nemoguće da se neki od austrijskih biskupa uputi u zatvor  kako bi obišao zatvorenike i  pokušao tako im olakšati  blagdane u zatvoreništvu.  Austrijske vlasti uglavnom  izlaze u susret visokim crkvenim dostojanstvenicima  kada na ovakav način požele  obavljati svoju dužnost.
Prijeti deset godina  zatvora
 Kako objavljuje austrijska  novinska agencija APA, istražni postupak protiv Sanadera proslijeđen je iz Innsbrucka austrijskom državnom odvjetništvu za korupciju u Beču, koje je nadležno  u tom predmetu, izjavio je  austrijskoj agenciji Hansjörg  Mayr, glasnogovornik državnog odvjetništva u Innsbrucku, ne želeći otkrivati druge  detalje o tom slučaju. Prikrivanje nezakonito stečenih  novčanih iznosa na tajnim  računima,  a upravo o tome je  u ovom slučaju riječ,  kazneno  je djelo i u Austriji, zbog čega  je austrijsko državno odvjetništvo nadležno postupati  protiv Sanadera. Prema austrijskom zakonodavstvu, Sanaderu zbog toga prijeti i  kazna od deset godina zatvora. Stoga se od državnog  odvjetništva u Beču očekuje  odluka o daljnjem postupku  protiv Sanadera, a glasnogovornik Mayr najavljuje kako  na tu odluku nećemo dugo  čekati. Međutim, bez obzira  na pokrenutu istragu, to još  uvijek ne znači da Sanadera  čeka zasebno suđenje u Austriji zbog pranja novca, neovisno o postupku koji se  protiv njega vodi u Hrvatskoj.  Naime, i austrijski istražitelji  navode kako su tajni Sanaderovi tirolski računi povezani s optužbama protiv Sanadera u Hrvatskoj, stoga još  uvijek postoji mogućnost da  će austrijsko pravosuđe hrvatskim sudovima prepustiti  procesuiranje i tih optužbi   protiv bivšeg hrvatskog premijera.
Državno odvjetništvo nadležno za korupciju u Beču  jučer nije ništa moglo kazati o  Sanaderovom slučaju, jer u  tom trenutku predmet Sanader još nije bio stigao iz Innsbrucka u Beč. Više informacija iz Beča očekuje se u  ponedjeljak.
Još jedna crna  blagajna
Na nenadano uskrsnulim  Sanaderovim tajnim računima u Innsbrucku, prema dostupnim informacijama, deponiran je dio novca izvučenog iz hrvatskih javnih  kompanija, preko Fimi-medije. Ako to bude potvrđeno  istragom, bilo u Austriji bilo u  Hrvatskoj, pokazat će se da je  u sklopu crnog fonda u  HDZ-u postojala i još jedna  osobna crna blagajna, kojom  je raspolagao isključivo bivši  premijer. Jedan račun otvoren je navodno na Sanaderovo ime, i na njemu je 200  tisuća eura, dok je na drugom  milijun eura i na njega punomoć ima Sanaderov otac.
No osobito je zanimljiv tajming otkrića tajnih računa,  upravo u krucijalnom trenutku kada je riječ o Sanaderovom izručenju Hrvatskoj.  Nakon niza nesuvislih poteza  uoči samog uhićenja u Austriji, koji potvrđuju kako Sanader do zadnjeg trenutka  nije vjerovao da će doista biti  uhićen, pronalazak dva tajna  računa na kojima se nalazi  deset milijuna kuna u eurima  mogao bi postati onaj presudan argument koji će onemogućiti skoro Sanaderovo  izručenje Hrvatskoj. A upravo to je, čini se – nakon  uvjeravanja da nije bio u bijegu i da se protiv njega u  Hrvatskoj vodi politički proces – Sanaderova sadašnja  taktika.