Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Gregov i Šarić predviđaju manjak u proračunu za 2010., a Predovan rebalanse u 2011.

17.12.2010. 23:00
Gregov i Šarić predviđaju manjak u proračunu  za 2010., a Predovan rebalanse u 2011.


Prije tri mjeseca je gradonačelnik Vrančić rekao da ima nešto investitora na vidiku i da očekuje prihod od 15, 16 ili 20 milijuna, pa od toga – ništa, a mi smo od tada za gotovo 30 milijuna smanjili proračun. To znači da ćemo do Nove godine, ako na tri mjeseca gubimo trideset milijuna, izgubiti još barem 5 milijuna, izračunao je Ivo Gregov


Tijekom devetosatne rasprave o rebalansu  proračuna Grada Zadra za  2010. i proračunu za 2011. na  sjednici Gradskog vijeća  održanoj u četvrtak, opozicijski  vijećnici iskazali su nepovjerenje ne samo u održivost  proračuna za 2011., nego i u  realnost rebalansa za tekuću  godinu. Podsjetimo, proračun  Grada Zadra za 2011. iznosi  523,1 milijun kuna od čega je  proračunski prihod od 384 milijuna kuna, a ostatak se odnosi  na planirano kreditno zaduženje za otplatu municipalnih obveznica u iznosu od 140  milijuna kuna utrošenih na izgradnju ŠRC Višnjik. Rebalansom je proračun za 2010. godinu s početnih 455,5 smanjen  na 379,5 milijuna kuna, i to  nakon što je rujanskim rebalansom već bio smanjen na  408,5 milijuna kuna. 
Još 5 milijuna manjka?
– U kolovozu ili rujnu usvojili  smo izvršenje proračuna za 6  mjeseci, tada smo konstatirali  prihod od 207 milijuna kuna, a  379 nam je ukupan plan nakon  drugog rebalansa. Tada smo  ustanovili da za 6 mjeseci imamo manjak u prihodima od 73  milijuna kuna. Jednostavnom  računskom operacijom dolazi  mi da zaključim kako nam, ako  smo 207 milijuna prihodovali  do 30. lipnja i ostvarili manjak  od 73 milijuna, a sada kažemo  da očekujemo ukupno 379 milijuna, ostaje 170, i od tih 170  milijuna uspjeli smo tako dobro gospodariti da smo vratili  minus od 73 milijuna i redovno  poslovali cijelu godine, ali naravno da to nije tako. U ovom  rebalansu stoji da mi planiramo godinu završiti bez proračunskog manjka, a to je netočno. Mi smo u drugoj polovici rujna donijeli prvi rebalans, a 1. srpnja je stupio na  snagu zakon o promjeni stope  porez na dohodak, a gospodarska politika se promijenila  puno prije, kazala je u raspravi  o rebalansu vijećnica Omerka  Šarić (SDP) reagirajući na  obrazloženje pročelnice UO za  financije Grozdane Perić u razlozima smanje prihoda od poreza na dohodak za 6,5 milijuna kuna.
– Još imamo dva tjedna za  punjenje i pražnjenje proračuna, a najmanje što  možemo očekivati je da će izvršenje biti 97%, poručila je  Šarić.
Ivo Gregov (HNS) je rebalans također ocijenio nerealnim.
– Prije tri mjeseca je gradonačelnik Vrančić rekao da  ima nešto investitora na vidiku  i da očekuje prihod od 15, 16 ili  20 milijuna, pa od toga – ništa, a  mi smo od tada za gotovo 30  milijuna smanjili proračun. To  znači da fakat nešto nije u redu  s planiranjem. To znači da  ćemo do Nove godine, ako na  tri mjeseca gubimo trideset milijuna, izgubiti još barem 5  milijuna, izračunao je Gregov.
HSLS-ov vijećnik Željko  Predovan sumnja u održivost  proračuna za sljedeću godinu,
– Mi smo predvidjeli u sljedećoj godini veći proračun.  Jesmo li realno predvidjeli? Ja  se bojim da nismo i treba se još  malo uhvatiti tih stvari. Rebalansirani prihodi  koji su bili  408 milijuna, a ostvarit će se u  iznosu od 397 milijuna, trebali  su nas uputiti na proračun za  2011. Pomoći iz države bit će  lošije, ne vidim svjetlo u tunelu. Što se tiče komunalnih  doprinosa, nema narudžbi projektiranja, a onda se građevinci  nemaju čemu nadati. To je naša  realna situacija, ocijenio je  Predovan.
 Sretan ili siromašan  grad
– Kada smo u religioznom  raspoloženju i govori se kako  smo bogat i sretan grad, a kada  dođe do realizacije dolazi do  sudara sa stvarnosti – kako li  smo samo jadni i siromašni,  komentirala je Ingrid Antičević Marinović (SDP) pitajući gradonačelnika gdje je  četrdesetak milijun kuna od  prodaje stanova koji su se nekad nalazili na računu kod  Hypo banke.
– Tim se sredstvima izgubio  svaki trag, nas se uvjerava da  jesu tu, ali kako je zajednički  račun, mi ne znamo gdje su, a  činjenica je da ih nema. Na  internetu nas već zovu Hypograd, rekla je Antičević Marinović.
Odgovarajući SDP-ovoj vijećnici gradonačelnik Vrančić  rekao je da ne zna ni za kakav  posao Grada Zadra s Hypo  bankom na što su ga vijećnici  SDP-a podsjetili na posao s  izdavanjem municipalnih obveznica.
– Želite pošto poto dovesti  Grad u neke aferaške odnose s  kojima nemamo nikakve veze.  Kažete da mi ovaj grad činimo  umjetno lažno sretnim gradom, a da on nije sretan grad.  To je tolika laž, da se ja čudim  kako se vi to ne sramite reći.  Gdje je više realizirano ratnih  projekata nego u ovom gradu?  Toliko je učinjeno u 10 godina  da mi skoro moramo prikrivati  i ne se previše hvaliti realiziranim projektima da nam ne  zamjere ostale sredine u  državi, a kao što znate, zamjere  nam i bude često zluradih komentara iz drugih sredina, odgovorio je Vrančić.
 


Vrančić: Ja sam u milosti Božjoj




Rasprava o rebalansu proračuna u pojedinim se trenucima kretala u  domeni nadnaravnog.
– Kada smo donosili prvi rebalans rekla sam da ću biti sretna ako se  ostvare planirani iznosi iz stope poreza na dohodak. Gradonačelnik  Zvonimir Vrančić je rekao da je uvjeren da će se uz malo sreće i Božju  pomoć to i ostvariti. Eto, nije bilo sreće, a i Bog nas je nešto zaboravio,  kazala je vijećnica Omerka Šarić (SDP).
– Nije me zaboravio, ja sam u milosti Božjoj, odgovorio joj je  gradonačelnik.
Nadovezala se i Ingrid Antičević Marinović poručujući kako poruka nije  samo se moliti.
– Treba „ora et labora”, i moli i radi,  rekla je SDP-ova vijećnica.


 


Predovanu čudni radovi na autocesti


Čudim se i nije mi jasno zašto se na autocesti non-stop izvode neki  radovi za koje mogu reći da nije potrebno da se izvode, pogotovo ne u krizi.  Stavljaju se nekakvi ivičnjaci i vadi se zemljani pojas u sredini i betonira.  Naše su ceste, ovakve kakve su napravljene, najbolje u Europi, a  nadogradnja se mogla ostaviti za koju godine kasnije, rekao je HSLS-ov  vijećnik Željko Predovan.


 


Vozni park u raspadu


Opozicijskim vijećnicima gradonačelnik Vrančić želio je dokazati štedljivost. Kazao je kako je samo dvaput bio na službenoj večeri „jer je morao  počastiti goste” i kako ni jednom nije prespavao u hotelu.
– Nije da se hvalimo, ali smo krenuli od sebe pa smo smanjili vlastite plaće  i ja svoju osobnu, pa smo se evo odrekli i božićnica u uskrsnica. Nije da se  žalim, ali vozni park Grada Zadra je u raspadu i prijeti da će gradonačelnik  ili neki njegov suradnik ostati jednog dana na putu, i ne pada nam na pamet  kupnja novih automobila, rekao je gradonačelnik koji je za 2011. obećao  donijeti „drukčiju odluku o naplati poreza na vikendice”.
– Manipulira se lažnim prijavama stalnog boravka. Pokušat ćemo se tome  suprotstaviti i naplatiti porez na vikendice, najavio je.