Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Hrvati će imati siromašan Božić

17.12.2010. 23:00
Hrvati će imati  siromašan Božić


Zlo, loše i gore –  tako u Nezavisnim hrvatskim  sindikatima (NHS) gledaju na  iduću godinu. Prema riječima  Krešimira Severa, predsjednika NHS-a s konferencije za  novinare u petak, Vlada nije  napravila svoj posao, a  to je  vidljivo iz činjenice da zemlje  okruženja izlaze iz krize dok  Hrvatska i dalje tone.
– Vlada nije uspjela ništa  učiniti kako bi se poboljšala  gospodarska situacija,  kazao je  Sever navodeći kako potrošačka košarica za studeni i  projekcije prosinačke potrošnje ukazuju na pesimizam  građana. Situacija je lošija nego prošlog prosinca, nezaposlenost raste, nelikvidnost raste, 72 tisuće radnika radi i ne  prima plaću, privatni sektor je  na izdisaju. To je sadašnja slika,  dok će iduća godina biti još i  gora. Poslodavci najavljuju  nastavak otpuštanja radnika,  najavljuju se poskupljenja plina i struje… Sve to odrazit će se  i na potrošnju. “Predizborno će  se rezati vrpce”, veli Sever oslikavajući kako se u idućoj godini ne mogu očekivati potezi  vlasti s ciljem poboljašnja gospodarske i socijalne situacije.  A u sadašnje stanje sveopćeg  potonuća zemlju su, kako je  slikovito opisao, doveli oni koji  imaju mirovine četiri puta više  od radničkih.
Predblagdanska potrošnja,  prema pokazateljima koje je  NHS iznio predstavljajući potrošačku košaricu za studeni,  bit će manja nego lani. Već je  prva polovina prosinca pokazala kako potrošnja i dalje pada, pa se očekuje da će predblagdanski “račun” građana biti  između 9,8 i 10 milijardi kuna,  dok je lani bio 10,3 milijarde ili  dvije milijarde manje nego u  2008. godini. U boljim vremenima, podsjetio je Sever, dobar  dio predblagdanske potrošnje  temeljio se na kreditima koji su  bili znatno povoljniji nego danas. Prema izračunima NHS-a,  prosječna obitelj u prosincu će  potrošiti dodatnih 1.300 kuna.  Pritom će u potrošnji građana  biti 152 milijuna kuna manje  raspoloživo s obzirom na neisplatu božićnica u javnim i  državnim službama.