Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Inspekcija ušla među drvca

17.12.2010. 23:00
Inspekcija ušla među drvca


Ilegalni prodavači ne plaćaju porez, štete legalnima jer su im konkurencija, a kako kaže uzgajivač božićnih drvaca Zvonko Rožić, oštećuju kupce jer im drvca naplaćuju skuplje, nekad čak i dvostruko


Usprkos tome što je prodaja božićnih drvaca regulirana zakonom kao i druge vrste trgovine, svake godine u ovo vrijeme, a posebice na sam Badnjak božićna drvca iskaču na svakom koraku.
Kako doznajemo od Ivane Dadić, stručne suradnice za informiranje u Gradu Zadru, Grad nije izdao niti jedno odobrenje za korištenje javnog prostora u tu svrhu. Vlatko Marušić, direktor Gradske tržnice Zadar, ističe da je za prodaju božićnih drvca izdao dozvolu za tržnice na Poluotoku i na Bilom brigu. Osim toga, u okviru trgovačkih centara prodaju drvaca odobrava uprava centra. Sasvim je jasno da spomenute lokacije nisu jedine u gradu na kojima se prodaju drvca, ali nije jasno je li onda prodaja drvaca na preostalim lokacijama uopće legalna.
To već provjerava inspekcija. Prije dva dana inspektor je od Zvonka Rožića, koji već 12 godina prodaje drvca na zadarskoj tržnici, tražio na uvid sve papire.
– Drvca koja prodajem sam uzgajam u rasadniku ‘Rožić’ u Lekeniku. Uzgajam samo domaće vrste, običnu i plavu smreku te jelu. Za rasadnik imam odobrenje od Županije i Ministarstva, a podliježem i Zakonu o trgovini jer svoja drvca i prodajem. Inače, drvca mogu prodavati samo oni koji ih sami uzgajaju ili imaju registrirani trgovački obrt, što znači da plaćaju porez. Naravno da ilegalni prodavači uzimaju nama posao, ali i oštećuju kupce jer imaju više cijene, ponekad čak i dvostruko. Zato im se to i isplati raditi, ali mogu odgovarati i ostati bez posla, rekao je Rožić.
Kako dodaje, preko Udruge proizvođača božićnih drvaca na razini cijele Hrvatske svi članovi su obaviješteni o propisima i zakonima koje moraju poštovati.
Rožić kaže da je prije dvanaest godina, kad je počeo raditi u Zadru, znao prodati i po 2.000 komada po sezoni. Sada proda oko 600 jer se, kaže, drvca prodaju na više lokacije i sve više ih se prodaje po trgovačkim centrima.