Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Izlagači nezadovoljni cijenom najma štanda za 4 tisuće kuna

17.12.2010. 23:00
Izlagači nezadovoljni cijenom najma štanda za 4 tisuće kuna


Da je cijena ovog štanda u Zagrebu od tisuću do dvije tisuće kuna svi bismo to još na neki način smatrali nekakvom pomoći, no 4 tisuće kuna su pretjerane i zasigurno nisu pomoć održanju proizvodnje i očuvanju posla, naglasio je Skroče


Od 15. do 30.  prosinca 2010. godine u Zagrebu se u šatoru na Trgu  kralja Tomislava održava treći  Božićni sajam “Proizvodi hrvatskog sela” u organizaciji istoimene udruge proizvođača.  Kako doznajemo na ovogodišnjem sajmu sudjeluje oko  60 izlagača iz cijele Hrvatske  koji će tijekom 15 dana trajanja sajma predstaviti svoje  proizvode.
Osim predstavljanja tradicijskih proizvoda organizirana  je njihova degustacija te ocjenjivanje. U vremenu od 16.  do 22. prosinca organizirana je  njihova degustacija i ocjenjivanje, nakon čega će se proglasiti najbolji. Organizatori  tvrde kako ovim trećim  Božićnim sajmom “Proizvodi  hrvatskog sela” u vrijeme gospodarske krize pomažu manjim seljačkim gospodarstvima i obrtnicima da održe  proizvodnju i sačuvaju posao.
Ove godine na sajmu sudjeluje samo jedan proizvođač  iz Zadra i to Uljara “Joskro”  koja predstavlja svoje maslinovo ulje. Vlasnik Uljare “Joskro”, Johan Skroče ističe kako je relativno zadovoljan  odazivom građana i zainteresiranošću za proizvode njegove tvrtke.
– U našoj ponudi imamo  dosta veliki spektar artikala  koje proizvodimo uglavnom  sami, tako da se svaki dan  ponešto od toga i proda. Osim  maslinovog ulja nudimo i sve  ostalo što je na neki način  vezano uz hrvatsko selo. Sjedište nam je na Putu Bokanjca  te tamo i odrađujemo svoju  proizvodnju. Ovaj sajam nije  natjecateljskog tipa, barem  koliko sam ja upućen, tako da  o nekakvim nagradama ne  razmišljam. Znam samo da su  organizirane degustacije  određenih proizvoda, no bez  ocjenjivanja. Inače, moram  priznati, ja nisam sklon niti ići  sa svojim proizvodima na nekakva natjecanja iz samo sebi  poznatih razloga koja ne želim  javno iznositi, kazao je  Skroče.
Nepovoljni vremenski uvjeti  spriječili su posjetitelje da prvih dana sajma u većem broju  obiđu postavljene štandove,  no kako ističe Skroče, vjeruje  da će odaziv zainteresiranih  svakog dana biti veći što se  bliži Božić. Osim Skroče i ostalih 60-ak izlagača ogorčeno  je visokom cijenom najma  štandova koja iznosi 4 tisuće  kuna za 15 dana održavanja  sajma.
– Iako organizatori tvrde kako ovim sajmom u vrijeme gospodarske krize žele pomoći  manjim seljačkim gospodarstvima i obrtnicima da održe  proizvodnju i sačuvaju posao,  vi sami procijenite je li to istina  kada čujete za cijenu najma  štanda visokog dva metra te  širokog 80 centimentara. Mislim da se sve ovo ponajprije  organizira da bi najviše profitirao organizator, a s time se  slažu svi izlagači. Ako to ovdje  smatraju nekakvom pomoći  meni i mojim kolegama kako  bi opstali u vrijeme krize, onda  se svi mi zajedno slažemo da  nama takva pomoć ne treba.  Do godine vjerojatno nećemo  takvu pomoć prihvatiti i konzumirati. To je previše. Ako  moramo ovdje biti 15 dana na  ledu, a na koncu kada podmirim troškove za štand i materijal koji sam utrošio u proizvode idem praznog džepa doma, onda se pitam što će mi taj  sajam? Naša tvrtka prisutna je  i u zadarskom Arsenalu na  izložbi hrane, pića, delikatesnih proizvoda i suvenira “Naši  mali gušti”, a tamo je izlaganje  na štandu besplatno i to je već  nekakva pomoć nama malim  proizvođačima. Da je cijena  ovog štanda u Zagrebu od tisuću do dvije tisuće kuna svi  bismo to još na neki način  smatrali nekakvom pomoći,  no 4 tisuće kuna su pretjerane  i zasigurno nisu pomoć  održanju proizvodnje i očuvanju posla, naglasio je Skroče.