Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Izraz autohtonosti i hrvatskog nacionalnog identiteta

17.12.2010. 23:00
Izraz autohtonosti i hrvatskog  nacionalnog identiteta


Prve godine organiziranja ove manifestacije nastupili su samo zadarski izlagači, a prošle godine interes su pokazali i proizvođači iz drugih županija, da bi nam se ove godine, uz Zadarsku, pridružili izlagači iz čak 14 drugih županija. Neki od izlagača su se već pozicionirali na tržištu, a pojedinima je ovo tek dobar put da to i ostvare, kazao je Denis Ikić


Ovogodišnja izložba hrane, pića, delikatesnih proizvoda i suvenira “Naši mali gušti 2010.”, koja se u organizaciji Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Zadar, upriličuje već petu godinu zaredom, otvorena je jučer u Arsenalu. Suorganizatori ove manifestacije, koja ove godine traje dva dana, koliko će u prostorima Arsenala trajati prigodna prezentacija i prodaja na štandovima su Udruženje obrtnika Zadar, Grad Zadar, Zadarska županija, TZ Grada Zadra, TZ Zadarske županije, TZ Grada Biograda, TZ Grada Paga i TZ Grada Benkovca.
Najmasovnija manifestacija
Na jučerašnjem su otvorenju nazočili predstavnici organizatora i suorganizatora i to Denis Ikić, tajnik HGK Županijske komore Zadar, Stipe Zrilić, župan Zadarske županije, Đani Bunja, zamjenik župana, Darko Kasap, zamjenik gradonačelnika Grada Zadra, Damir Valčić, predstojnik Ureda državne uprave Zadarske županije, Nevenka Marinović, saborska zastupnica te studenti Odjela za kulturu i turizam zadarskog Sveučilišta. Istaknuvši kako je riječ o do sada najmasovnijoj manifestaciji koja je okupila rekordnih 89 izlagača, od kojih je njih čak 53 stiglo iz drugih županija, što dokazuje kvalitetu i popularnost ove manifestacije, obratio se Denis Ikić.
– Prve godine organiziranja ove manifestacije nastupili su samo zadarski izlagači, a prošle godine interes su pokazali i proizvođači iz drugih županija, da bi nam se ove godine, uz Zadarsku, pridružili izlagači iz čak 14 drugih županija. Ova manifestacija mnogima je prilika za njihovo prvo javno predstavljanje. Neki od izlagača su se već pozicionirali na tržištu, a pojedinima je ovo tek dobar put da to i ostvare, kazao je Ikić, naglasivši kako su “Naši mali gušti 2010.”, dio naše kulture i naše gastronomske ponude te izraz naše autohtonosti i hrvatskog nacionalnog identiteta.
Pozdravnim govorom i prigodnim riječima prisutnima se potom obratio i Stipe Zrilić, proglasivši naposljetku ovogodišnju manifestaciju i službeno otvorenom.
– Vrijednost promocije autohtonih hrvatskih proizvoda na ovaj način pokazao se opravdanim i dao itekakve rezultate, a dokaz tome je, prije svega, broj ovogodišnjih izlagača. Nasuprot činjenici da danas vladaju trgovački centri u kojima su mahom zastupljeni uvozni proizvodi, mi danas ovdje imamo svoje domaće, kvalitetne proizvode. Svi ovi proizvodi vraćaju nas za stolove naši djedova i baka, a osim toga, oni znatno utječu na kvalitetu naše turističke ponude, kazao je Zrilić, istaknuvši potom i važnost nekoliko noviteta ovogodišnje manifestacije, odnosno degustacije vina Zadarske županije, koja je upriličena jučer te degustacije maslinova ulja, koja se u organizaciji “Olea” te u suradnji s učenicima Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole održava danas.
Pčelinji proizvodi
Jučerašnja svečanost otvorenja oplemenjena je i glazbenim izvedbama zadarskih glazbenih sastava i to klape “Kantaduri” i Udruge “Kveštura” iz Dikla, koje su pjesmama dobrodošlice te uz fritule, kroštule i domaću rakiju pridonijele stvaranju ugodnog, domaćeg ambijenta.
S obzirom na ovako veliki broj izlagača koji su željeli javnosti predstaviti svoje proizvode, unatoč velikom prostoru zadarskog Arsenala, on se danas i jučer ipak doima skučenim. Pa iako nisu imali puno mjesta na štandovima, izlagači su se ugodno smjestili i spremno pokazali proizvode, a zadarski su posjetitelji i ovaj put pokazali veliki interes.
Izloživši svoje pčelinje proizvode te orahe, palentu, medicu s ljekovitim biljem, domaće rezance, medenjake, ljekovite kreme te zimnicu i domaću svinjsku mast, kao i prigodne božićne suvenire i svijeće, predstavnici OPG-a “Puškarić-Filpovi”, iz Zagorja Ogulinskog ugodno su se smjestili na jednom od štandova. Kako navodi bračni par Nikola i Marijana Puškarić, iako se već tri godine bave proizvodnjom i prodajom tradicijskih proizvoda, ovo im je prvo sudjelovanje na zadarskim “Našim malim guštima”.
– U Ogulinu odavno imamo svoj štand i svoje kupce i rekao bih da smo pronašli svoje mjesto na tržištu, barem kada je riječ o Lici, a počeli smo se širiti i na Gorski kotar. Ovo nam je prvi pokušaj na zadarskom području, gdje očekujemo barem dobru promociju, a ukoliko ona izostane ne vjerujem da će se tako brzo vratiti, kaže Nikola Puškorić, navodeći kako je danas jako teško biti mali proizvođač, jer nakom puno uloženog vremena, truda i novca ipak treba istupiti s konkurentskim cijenama, koje nisu uvijek isplative.
Anka Krančević, stručna suradnica Županijske komore Otočac na svom je štandu predstavila proizvode pčelarskih obrta “Narančić”, “Plišić” i “Kostalec” i to proizvode od meda, među kojima je novitet med u kombinaciji s čokoladom, prženim sjemenkama oraha, buće, suncokreta i soje, kao i paletu voćnih rakija.
Božićne košare
– Naš zadatak je promocija svim malih subjekata s našeg područja, kako bi im pomogli da pronađu svoje mjesto na tržištu. Ovo nam je drugi put da sudjelujemo na ovoj zadarskoj manifestaciji i jako smo zadovoljni i s organizacijom, kao i s posjetiteljima. Jednako tako, naravno, razmišljaju i naši subjekti, kazala je Krančević, istaknuvši kako spomenuti pčelari koje predstavlja redovito dobivaju priznanja, a i u postupku su dobivanja oznake eko proizvoda.
Predstavnici OPG-a “Mihalić Katica” u Arsenal su stigli čak iz Siska, a kako navodi Jelena Dragojević, na sličnim, manjim sajmovima u Zadru su već sudjelovali, ali ovo im je prvo sudjelovanje na “Našim malim guštima”.
– Proizvodimo jabučni sok, jabučni ocat, jabučni sok s ciklom i mrkvom te grah, a za danas smo pripremili i božićne košare sa svim ovim proizvodima. OPG postoji već deset godina, a sve proizvodimo iz naših voćnjaka i vrtova, kazala je Dragojević, istaknuvši kako proizvode prodaju na svom štandu u Sisku, a redovito posjećuju sajmove diljem Hrvatske.
Kako je istaknula, uz Sisačko-moslovačku županiju, na čijem su se tržištu odavno pozicionirali, zadarski su se posjetitelji pokazali najbrojniji, kao i najzainteresiraniji kupci.
Uljara “Nadin” Željka Vrsaljka, ove godine se sa svojim maslinovim uljem prvi put predstavlja na ovoj izložbi, a s ciljem prezentacije i, kako kaže Vrsaljko, eventualno, prodaje ulja kao božićnih darova.
Ribarska zadruga “Ribarska sloga” iz Kali, jučer je izložila svoje riblje proizvode i to slane inćune, srdele te marinirane inćune.
– Ribarska zadruga postoji od 1997. godine, a proizvodnjom i prodajom bavimo se od 2003. godine. Na “Našim malim guštima” nastupamo redovito, od samih početaka manifestacije. Do sada već imamo svoje kupce, jer prodajemo u našoj zadrugi te u jednom trgovačkom centru, kazala je Iva Rakvin, iz “Ribarske sloge”.
 


Degustacija vina Zadarske županije




Nakon otvorenja ovogodišnje manifestacije “Naši mali gušti 2010.” održana je degustacija vina Zadarske županije uz stručno vodstvo enologinje Nikoline Paleke. Degustacijom je predstavljeno jedanaest crnih i bijelih vina zadarskih vinara koji će se predstaviti zadarskim ugostiteljima s ciljem da ih upoznaju i u dogledno vrijeme uvrste u svoje vinske karte.
– Današnjom degustacijom ocjenjuje se jedanaest vina, od čega su samo dva bijela vina. Mislim da je ovo jako dobar potez, jer na ovaj način zadarski proizvođači vina idu prema ugostiteljima i hotelijerima. Ja ću danas predstaviti dvije degustacijske kartice i to jednu, takozvanu zakonsku karticu od 100 bodova i jednu somelijersku karticu, kazala je Paleka, pojasnivši kako se tijekom degustiranja ocjenjuju izgled te miris i okus vina.
Kako je kazala, ovo je za vinare jako dobra prilika da se dokažu, tim više jer su na degustaciji, među nekim zadarskim medijskim djelatnicima, mahom sudjelovali ugostitelji i to vlasnici restorana i konoba u kojima je vinska karta veoma važan dio ponude.