Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Od trga do trga, od lokala do lokala

17.12.2010. 23:00
Od trga do trga,  od lokala do lokala


Novu godinu ću dočekati u gradu, u našoj povijesnoj jezgri. Prošle godine smo počeli s novogodišnjim fešticama na otvorenom, bilo je dobro pa vjerujem da će ove godine biti još bolje, kaže zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić


Iako najvjerojatnije imaju  veće mogućnosti priuštiti  si doček Nove godine na  nekoj od prestižnih svjetskih lokacija: zajedno s tisućama turista iz cijelog svijeta  odbrojavati spuštanje kugle na  Times squareu u New Yorku,  plesati u ritmu sambe na ulicama Rio de Jenera ili, pak,  uživati u spektakularnom vatrometu iznad Ajfelovog tornja u Parizu, poznati Zadrani –  političari, glumci, pjevači…  neće mnogo dalje od Poluotoka. Prvi čovjek grada, gradonačelnik Zvonimir Vrančić,  najluđu noć u godini namjerava provesti u šetnji od jednog  do drugog ugostiteljskog objekta na Poluotoku.  
– Novu godinu ću dočekati u  gradu, u našoj povijesnoj jezgri. Prošle godine smo počeli  s novogodišnjim fešticama na  otvorenom, bilo je dobro pa  vjerujem da će ove godine biti  još bolje. Siguran sam da će ovi  dočeci na otvorenom postati  tradicionalni u Zadru i sve interesantniji, kako Zadranima,  tako i turistima. Riječ je o  jednom relativno jeftinom  dočeku, a opet dočeku koji  nam svima skupa pruža priliku  da se dobro zabavimo i da se  družimo međusobno. Iako ja  na neki način po službenoj  dužnosti moram biti u gradu,  taj moj doček sa Zadranima  zapravo je i meni osobno najdraži doček. Ne planiram se  zadržavati ni na jednom mjestu već onako polako, od trga  do trga, od lokala do lokala,  ističe Vrančić.
Spontano i  neplanirano
Društvo bi mu trebao praviti  i dogradonačelnik Darko Kasap koji će također u 2011. ući  u staroj gradskoj jezgri.
– U novu 2011. godinu ući ću  zajedno sa svojim dragim sugrađanima na Narodnom trgu,  na središnjoj gradskoj novogodišnjoj proslavi. To mi je  prije svega radost, a onda i kao  dogradonačelniku dužnost.  No, i da nemam radnih obaveza, ne bih se puno udaljavao  od Zadra. Djeca su mi mala za  neko udaljenije putovanje pa  naše dočeke supruga Eugenija  i ja nastojimo prilagoditi njima. Djecu te novogodišnje  svečanosti jako vesele pa se  onda okupimo najčešće nas  par obitelji i zajedno s našim  mališanima proslavimo kraj jedne i početak druge godine.  Nadam se da ću jednom kada  djeca porastu imati prilike za  doček otići u New York na  Times square i dočekati ono  čuveno spuštanje novogodišnje kugle zajedno s tisućama ostalih turista iz cijelog  svijeta. Do tada u uspomeni će  mi i dalje biti oni, sada već  davni, srednjoškolski tulumi za  doček, one neobavezne zabave, bez svih onih briga koje se  godinama nažalost samo gomilaju, naglašava Kasap.
U Zadru će biti i prva dama  zadarskog kazališta Jasna  Ančić. Ističe kako su svi njeni  dočeci isključivo u krugu obitelji pa će tako biti i ovaj predstojeći.
– Novu godinu nisam nikada  dočekala izvan kuće pa neću ni  ovu. Kako Božić tako i novogodišnje dočeke uvijek provodim u krugu obitelji. Bježim,  da se tako izrazim, u jedno  utočište, u mir svog doma. Kako mi glumci zapravo sve te  bitne datume radimo, ovakve  prilike nam dobro dođu da se  opustimo, da zastanemo barem na trenutak. Mogu reći da  su svi moji snovi zapravo ispunjeni, i onaj prvi i onaj zadnji tako da nemam više što  dosanjavati, za nečim posebnim žudjeti, ni za nekim glamuroznim dočecima, a ni  općenito u životu. Sretna sam  što sam se vratila u svoj Zadar  čime sam ispunila jednu veliku  želju, veliku ambiciju pa bi zapravo pretenciozno bilo tražiti  više, tražiti još, bilo svaki dan,  bilo za posebne prilike poput  dočeka. Ja sam privatno zapravo jedna dosadna osoba koja nema nekih posebnih želja  do mira svog doma, zaključuje  Jasna.
Zadar, točnije Arbanasi bit  će novogodišnja destinacija i  mladom glumcu Dušku Modriniću. Kaže da uglavnom puno vijeća, a onda najčešće završi u Zadru.
– Moji su dočeci najčešće  “last minute” aranžmani. Puno  razmišljam, planiram pa onda  nakon dugog “vijećanja”  najčešće završim u Zadru. Svake godine isto, no svake godine  dobro. Okupi se dobra ekipa  pa na kraju doček ispadne  odličan. Dakako, volio bih jednom i negdje otputovati, no  to bi morao onda biti  aranžman od najmanje tjedan  dana da mogu malo bolje “prokrstariti” mjestom u koje sam  došao. Tih blagdanskih dana  najčešće su sve trgovine zatvorene, svi muzeji, veće su  gužve pa računam ako već negdje putujem treba ostati malo  duže i malo mirnije i bolje  upoznati odredište, mišljenja  je Duško.
U međuvremenu, dok ne organizira jedno takvo dugo novogodišnje putovanje i dalje će  mu najbolji doček biti jedan od  onih na plaži na Karmi.
– Ekipa se okupila spontano,  nije bilo prehladno, atmosfera  je bila nepretenciozna  tako da  je sve zapravo bilo upravo onako kako treba biti, ističe  Duško.
Dočeci iz snova
Prva dama HNS Vesna Sabolić odluku još uvijek nije  donijela, kaže nam da su dvije  opcije u igri.
– Konačnu odluku još uvijek  nisam donijela. Jedna ideja je  da Novu dočekam u krugu prijatelja na Poluotoku, na novogodišnjim fešticama ili druga u krugu obitelji supruga  Duška u Zagrebu. Ja bih radije  ostala u Zadru, naravno pod  uvjetom da bude svečane atmosfere. Godina iza nas je bila  teška pa trebamo barem taj  zadnji dan provesti u veselju,  zaboravljajući na sve ono što je  bilo loše, prizivajući dobre vibracije u narednoj godini koja  će nam, nadam se, uz malo  sreće, biti bolja od ove dosadašnje. Kada bi bilo mogućnosti, za doček bih rado  otputovala u Dubai, kombinirati malo skijanje i kupanje.  Jutrom na skijanje na onom  njihovom umjetnom skijalištu,  a popodne plivanje u toplom  moru i sunčanje na plaži. To bi  bio doživljaj, mišljenja je Vesna.
No, teško da bi i to putovanje moglo smijeniti s prvog mjesta njen doček broj  jedan. Bilo je to prije desetak  godina u Sloveniji.
– U Sloveniju sam na doček  išla u organizaciji društva Naša  djeca. Odredište je bilo Velika  planina. No snijeg je tako  snažno padao da smo svi skupa  ostali zameteni u jednom planinarskom domu gdje smo se  nenadano odlično proveli čega  ću se s radošću sjećati cijeli  život, ističe Vesna.
Glumica Tamara Šoletić bi  rado u nekakav welness centar,  no financije ne dopuštaju, priznala nam je.
– Nisam još uvijek ništa isplanirala, no s obzirom na financije neću ići izvan Zadra.  Doček na Poluotoku od prošle  godine mi se jako svidio tako  da ću najvjerojatnije i ja put  grada. Lijepo je to kada Zadar  “živi” cijelu noć, kada na svakom kantunu ima žive svirke,  kada je cijeli Poluotok jedna  velika fešta. Na taj se način  druže ljudi koji se inače i nemaju baš često priliku družiti,  što je divno. Da je više financijskih sredstava bilo bi  divno otići u neki welness centar, dati se u ruke stručnjaka,  doživjeti potpunu relaksaciju,  s uzdahom priča Tamara.
– Joj, kako bih samo uživala  u tome, u opuštajućoj atmosferi vrućih sauna, toplih bazena i masaža. Vjerujem da bi  to bila izvrsna prilika da se  preispitam, da se što bolje pripremim za nadolazeću godinu,  mišljenja je Tamara. Svoj  doček iz snova popularna je  hrvatska glumica imala prije  nekoliko godina u Cape Townu  koji joj je ostao u trajnom  sjećanju prije svega jer je  doživjela jednu sasvim drugu  kulturu života, neke strane  običaje i rituale i, što joj se  posebno svidjelo, dočekala  Novu godinu kao nikada do  tada u moru što je bilo jedno  nesvakidašnje iskustvo.
Ne tako daleko, no ipak izvan granica Hrvatske sprema  se mladi SDP-ovac Nikola  Turčinov. On već naveliko  sprema kofere za Sofiju.
– Djevojka Nena i ja idemo u  Sofiju na nekoliko dana. Pronašli smo jedan povoljan turistički aranžman tako da se  nismo puno dvoumili. Inače,  kod mene nema nekih pravila  kako i gdje dočekati Novu. Sve  ovisi o prilikama, o slobodnom  vremenu, o financijskim mogućnostima, ekipi… Ako je  ekipa prava doček može biti i  kod kuće ispred televizije.  Ono što bih jednom želio  doživjeti je doček Nove godine  u Australiji, u kupaćim gaćicama, na plaži. Vjerujem da bi to  bio doček i pol. No, kada se  prisjetim svojih dosadašnjih  dočeka, izdvojio bih jedan od  prije tri godine kada sam Novu  dočekao u Sarajevu. Bio je to  doček na otvorenom, bilo je  poprilično hladno, no zima mi  nije smetala. Društvo je bilo  odlično, Sarajlije gostoljubive,  grad divan tako da sam se  proveo kao nikada do tada. To  što sam par dana nakon toga  ležao u temperaturi od provoda na otvorenom bila je mala cijena za takav doživljaj,  prisjeća se kroz smijeh  Turčinov.
Tajland, Argentina
Izvan domovine će i njegova  stranačka kolegica Sabina Glasovac. Gdje točno, još nije sigurna, no definitivno izvan zemlje.
– Ovaj ću put ići u inozemstvo. Nisam još sigurna gdje, u  “igri” je nekoliko velikih svjetskih metropola koje odavno  želim vidjeti, proces odlučivanja je u tijeku. Idem s  društvom, odmoriti se od svega i malo napuniti baterije,  priča Sabina. Atraktivna gradska vijećnica za Božić namjerava već tradicionalno kod  roditelja u Slavoniju, a onda  putovnica u džep i pravac aerodrom.
– Vjerujem da će biti dobro  jer gdje god je dobro društvo  dobar je i provod. To je uostalom i moj životni moto, nije  bitno gdje si, već s kim si. S  obzirom na to, nemam neko  putovanje iz snova jer svatko  putovanje, pa i ostanak u mjestu stanovanja može biti provod  iz snova, zaključuje Sabina.
U zadnji tren će se odlučiti i  pjevačica Marina Tomašević.
– Zadnjih nekoliko godina  moje odluke gdje provesti novogodišnju noć “padaju” u zadnji tren. Uvijek je pitanje pjevam li ili ne pjevam. Ove godine najvjerojatnije ne pjevam,  rasprodani su oni pjevači koji  najviše koštaju pa vi sad kažite  da je Hrvatska u krizi, čudi se  Marina.
Priznaje da bi najradije  otišla na neko egzotično mjesto  poput Tajlanda.
– Otišla bih sa suprugom Davorom, kćerkom Paolom i njenim dečkom Kockyjem. Sigurna sam da bismo se odlično  proveli, uvjerena je Marina.
Doček koji joj je ostao u  najljepšem sjećanju bio je onaj  davne 1976. godine – njen prvi  radni doček, na Korčuli s Tomislavom Ivčićem.
– Bilo je to za mene nešto  nevjerojatno, prvi put pjevati  na dočeku, i to još s Tomislavom. Te uspomene su i dan  danas u meni tako žive, prisjeća je Marina.
Najdalje od doma za doček  Nove godine mogla bi se uputiti jedna od najboljih hrvatskih manekenki Nevena Dujmović. Ona bi novu 2011. godinu mogla dočekati odjevena  samo u kupaći kostim, uživajući na nekoj od tropskih plaža  Argentine u društvu supruga  Saše. Kako tamo odmah nakon nove godine ima zakazano  snimanje, razmišlja o tome da  ode koji dan prije i zajedno sa  svojom ljubavi dočeka Novu u  Argentini.
– Već 5. siječnja u Argentini  imam snimanje za kozmetičku  kuću Garnier pa sam mislila da  bi bilo dobro otići par dana  prije i upoznati malo južne  krajeve. To bi bilo divno, suprug Saša i ja na kakvoj plaži,  pod tropskim suncem. No, ako  ne odemo onda ćemo ili s ekipom iz bodula u Liku ili ćemo s  ekipom iz grada na Jolin koncert, povjerava nam Nevena.
Nevana, inače, nema nekih  posebnih priprema za doček,  priznaje nam da je kod nje sve  stvar zadnjeg trenutka.
– Najčešće gdje je ekipa tu  sam i ja. Uglavnom su to  dočeci u Hrvatskoj jer tih dana  nema nikakvih modnih snimanja, pa mi je to odlična prilika  da putovanja po svijetu zamijenim malo rodnim krajem, zaključuje Nevena.