Proglašavanje maslinarskih šampiona u briševačkom Domu kulture

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
A. SITNICA
RATKO ROMIĆ - Da ih pošaljemo na sajmove u Rim, Veronu, Toscanu, u Montpelier ili Dresden, naša ulja bi i tamo sigurno dobila velika priznanja

Područje općine Poličnik danas će biti  svo u znaku maslinova ulja. Naime,  točno u podne u Društvenom  domu u Briševu održat će se  Maslinafest 2010., prvo ocjenjivanje i natjecanje maslinara i uljara s područja ove  Općine.

- Prvi su put ove godine  ljudi sami došli na ideju da oni  organiziraju degustaciju, ili  bolje još rečeno natjecanje i  predstavljanje mladih ulja. S  obzirom na to da je to prvi  put, bit će lokalno organizirano za Poličnik, Briševo i  druge uljare koji su već nekoliko godina prisutni na  ovim natjecanjima šireg  značaja, u Splitu, Zadru, na  Noćnjaku i slično, kazao nam  je o ovoj manifestaciji dipl.  ing. Ivica Kostović, savjetnik  za poljoprivredu Hrvatske  obrtničke komore. Kao i na  svim natjecanjima u Zadarskoj županiji ocjenjivanje i  kušavanje je obavila Udruga  senzorskih analitičara maslinova ulja "Olea" Zadar.

Kostović hvali  izuzetna ulja

- Bio je dvadeset i jedan  uzorak ulja i sve su to izuzetno  kvalitetna i dobra ulja. Ove  godine možda imaju manje tih  mirisa, odnosno gorčine i pikantnosti, zato što je bilo dosta kiše pa je to utjecalo i  naravno da su ulja malo drugačija. Nisu svake godine ista,  ali njihova su uvijek vrhunska  sa svim potrebnim pozitivnim  svojstvima koja se inače traže.  Dakle, izuzetno dobra ulja,  ističe Ivica Kostović, naglašavajući zavidne rezultate  koje su uljari s ovog područja  postigli natječući se s uljarima  iz Splitsko-dalmatinske, ali i  Istarske županije. Također je  jako dobro što se uljari s  područja općine Poličnika  žele natjecati između sebe,  pripetavati se, kako kaže dipl.  ing. Kostović i time u svojoj  vlastitoj sredini priznaju poraz ili priznaju pobjednika.

- Ova ulja s područja  Briševa i drugih mjesta u  općini Poličnik stvarno su izuzetno dobra. Većina je izuzetno kvalitetna i sadrže sve  ono što može sadržavati jedno  ekstradjevičansko ulje i što je  potrebno za medalju, bez obzira na to bila brončana, srebrna ili zlatna jer katkada je ta razlika uistinu jako mala, ali netko mora dobiti, ustvrdio je Ivica Kostović.

Pripovijest  Ratka Romića

U samome Briševu  posjetili smo i jednog  od prvih maslinara,  Ratka Romića.

- Ima uz mene još  nekolicina ljudi koji su  među prvima počeli ići  na natjecanja i donositi  priznanja, primjerice  braća Šime i Ante Kovačević dosta su rano  počeli. I kako smo  počeli se time baviti,  saditi, raditi, povezali  smo se sa stručnim osobama od kojih primamo savjete. Kako raditi,  kako ulje pripremati, kako ga  čuvati i slično. I poslije savjeta  koje smo dobili do stručnjaka,  počeli su se javljati rezultati,  kazao nam je Ratko Romić koji  već sedam godina donosi u  Briševo zlatnu medalju iz Splita, s "Masline", gdje se zna naći  i do tisuću uzoraka maslinova  ulja. Romić je osobito zadovoljan što su njegov primjer  ubrzo počeli slijediti i mladi.

- Ja se ponosim na ove moje  dečke, kako ih zovem, zato što  su prihvatili sve ono što je korisno u uzgoju maslina i proizvodnji maslinova ulja i što se  tako ponašaju. Oni će to nastaviti i meni je drago. U našem  mistu ima puno maslina od čega  i dosta mladih maslinika, kaže  Romić, koji tenutačno ima četiristo i dvadeset stabala, a misli  posaditi još tridesetak. Sedamdeset posto su mu domaće sorte, a trideset posto talijanske.

- Iskreno, za svoju dušu, volio  bih da su sve domaće sorte. Jer  prije ili kasnije, mi se nećemo  moći natjecati s Talijanima,  primjerice za sortu coratinu. Ali  se možemo natjecati s oblicom,  s istarskom bužom, s levantinkom, s krvavicom iz Skradina. Tu je zatim i naša masnjača koju zovu i crnica, a u Istri  kažu carbuncella, jer je crna  kao garbun, ugljen. A najvažnije je da su naše sorte više  otporne na led, više su otporne  na sušu i bolje su otporne na  različite bolesti. To je pogotovo  važno za ekološki uzgoj jer se ne  mora prskati. Ja i većina ovdašnjih uljara proizvodimo intenzivnu proizvodnju, ali kao da  je ekološka proizvodnja, istaknuo je Romić koji je prokomentirao i današnje događanje.

Kao u Vodnjanu

- Mislim da bismo trebali  raditi na tome da to postane  trajna manifestacija u našem  selu. Jer mi imamo najviše  maslina, najviše članova te  udruge i najviše smo zainteresirani za to. Osim toga,  valja znati da od moje kuće do  Kalelarge ima sedam tisuća metara! Samo što  nema puta. Ja sam išao  pješice i ima sedam kilometara. Deset preko  Murvice. Sutra će ovdje  biti predgrađe Zadra.  Proći će put preko Bilog  briga, Ćubrijana i red je  da i mi budemo  uključeni i da imamo tu  manifestaciju koja neće  biti u centru Zadra, ali  će biti na njegovu prilazu. Ili kao što u Vodnjanu imaju natjecanja  mladog ulja, a i drugdje  gdje su ljudi malo bolje  organizirani i nadam se  da će tako biti i ovdje.  Vjerujem da će ljudi još  više saditi masline i još  bolje biti organizirani i  vidim dobru budućnost  što se tiče ulja u našem  mistu, a kad je u pitanju  kvaliteta, onda sigurno u ovoj  županiji, a i šire, nemaju druga mista da proizvedu ono što  se može proizvesti ovdje, uvjeren je Ratko Romić, koji to  obrazlaže i konfiguracijom terena koji maslinarima omogućuje strojnu obradbu zemljišta što u potpunosti isključuje potrebu za uporabom  sredstava za uništavanje korova. No ovaj iskusni maslinar  i uljar svjestan je i izazova  današnjeg tržišta.

Proizvesti, reklamirati  i prodati

- Nije dovoljno samo proizvesti. Moramo i prodati. A  ako smo neorganizirani -  teško. Ja sam prošle godine  prodao, ali ima pedeset posto  ljudi što nisu prodali i imaju  ulje od prošle godine. Naše je  područje zasićeno i mi moramo biti organizirani i da ga  možemo izniti i u Zagreb,  Osijek, Karlovac, Koprivnicu i  druga mjesta gdje ulja nema.  Također bi se mogla iskoristiti  ova cesta kojom se prolazi za  Vir, ali moramo poraditi na  promidžbi. Onaj tko prolazi  cestom ne može znati da tu  ima ulja, ali kad bi postojale  oznake na cesti, primjerice da  ima 'Zara' ekstradjevičansko  ulje, dvjesto metara od ceste,  sigurno bi netko autom svratio do mene i uzeo, kaže  Romić koji nam je nabrojio  nekoliko bitnih razloga koji  utječu na kvalitetu ulja iz  Briševa.

- Ne samo moje ulje, nego i  drugih maslinara iz Briševa,  nalazi se na takvom terenu  gdje su parcele okrenute prema jugu i suncu, imaju prirodnu zaštitu od orkanskih  udara bure, čist zrak jer  nema nikakvog smoga,  autocesta nam je petnaest do dvadeset kilometara daleko, a tvornica  koje bi zagađivale također nema i to je bogodano područje. Osim  toga mi beremo masline i  isti dan prerađujemo, nisu masline oksidirale. Ja  imam male kantice od  inoksa, tako da mi iz uljare odmah ide u bačvu od  inoksa. Siguran sam da će  naši ljudi i ove godine  dobiti velika priznanja,  ali valjalo bi se organizirati i poslati ih i u Rim,  u Toscanu, u Montpelier  ili Dresden i svagdje će  sigurno dobiti visoka  priznanja, poručuje Ratko Romić.

Srećkovo ulje u  Sloveniji i Austriji

U Briševu smo posjetili i  Srećka Romića, nekada poznatoga nogometaša, danas također istaknutog maslinara i  proizvođača ulja koji se ovim  poslom počeo baviti prije dvanaest godina i sad ima oko  tristo i četrdeset stabala.

- Više od šezdeset posto su  naše autohtone domaće sorte,  a to su orkule ili oblice, zatim  masnice pa dosta levantinke i  lastovke, a ove druge su introducirane sorte coratine,  petolino, lecino, uglavnom talijanske. Moj maslinik uglavnom ima dosta različitih sorata, ispričao nam je Srećko  Romić koji od 1996. godine  dobiva sve zlatne medalje, a o  razlozima uspjeha kaže:

- Mislim da je to stoga što  smo mi prihvatili noviji način,  počevši od izvora sorata, zatim preko obrađivanja, praktički sve dok ne dođe ulje na  stol mi se ponašamo točno  onako kako struka kaže. Tu  smo dosta educirani. I uz pomoć Udruge, predavača, a ja  sam se i osobno dosta educirao preko knjiga i držimo se  strogo pravila kako to treba  napraviti, ističe Romić, koji  također razmišlja i o prodaji  ulja i kako je poboljšati.

- Što se tiče plasmana, on će  u dogledno vrijeme sigurno  biti otežan. Ja ove godine  imam skoro četiristo litara  ulja i probio sam se nešto i na  tržište Slovenije, a nešto čak i  u Austriju, a i kod nas. Zanimljivo da moje ulje traže i u  Istri, iako su dosta otišli naprijed od nas kad je u pitanju  marketing, ali kvalitet ulja iz  ovoga područja je nešto bolji,  pogotovo što se tiče slobodnih  masnih kiselina i što se tiče  peroksidnog broja i drugih  čimbenika koji određuju kvalitetu ulja, vjerojatno zbog  našeg podneblja i ovih blagih  ekspozitura nagnutih prema  jugu, otkriva Srećko Romić  koji posebno ističe i da je pet  ulja iz Briševa 2009. godine  nagrađeno u Rimu u Extravergine Almanahu.

Grgurica hvali Medina,  Bušića i Dragun

Obilazeći i druge članove  ove Udruge o čijim će uljima  sasvim sigurno biti govora i na  današnjoj manifestaciji, posjetili smo i Josipa Grguricu u  Poličniku čije se ulje također  dosad okitio mnogim priznanjima koji nam je ispričao  kako se počeo baviti ovom  proizvodnjom.

- Moji stari su još imali  masline, uz ono vrijeme, u  polju, vinogradu, kad nije bilo  maslinika nego je bio vinograd pa bi se negdje sa strane  stavilo masline. I uvijek  su oni imali masline sve  do 1956. godine kad je  hladnoća i veliki led kad  je bio i mraz i masline su  se jednostavno pocipale i  promrzle. I od tad ih više  nije bilo, ali ja sam tijekom rata, zajedno sa  svojim prijateljima (bili  smo svi u vojsci) odlučio  da u slobodno vrijeme  idemo napraviti maslinik. Danas meni, drugi  tjedan tebi i to smo i  učinili i posadili negdje  1994. godine. I opet ih je  uništio led, no ja sam  posadio ponovno i sada  imam negdje oko sto komada, ispričao nam je  Grgurica koji pritom posebno ističe:

- U početku nismo ni  mi znali kako ćemo. Ali  naučio nas je pokojni doktor  Medin te Zdravko Bušić i  Gordana Dragun. Mi u početku, priznajem, nismo imali  pojma. Ali mi smo išli kod njih  i oni su nam pokazali kako  kopati, uzeti zemlju na analizu, kako gnojiti, kako špricati, kako obrađivati. Dolazili  su kod mene i u mom masliniku smo organizirali pokaznu rezidbu i tako je to krenulo, kazao je Grgurica koji se  prisjetio i početaka ove Udruge kad su se prvi osnivači  obvezali da će svatko na osnivačku skupštinu dovesti još  pet novih članova i tako ih se  skupilo trideset. Posebno je  važno, dodao je Grgurica, da  su odmah dobili apsolutnu  podršku od načelnika  Lončara te tako imamo mogućnosti dovesti stručnjake  koji će nam doprinijeti našoj  daljnjoj edukaciji u mnogim  područjima pa tako i ekološkoj proizvodnji.

- Mi smo tada s tim počeli, a  sad nas slijede i mladi. Dovoljno je reći da je u Poličniku  posađeno više maslina nego  loze, istaknuo je Grgurica.

Šimpion iz Suhovara

Masline se uspješno  obrađuju i u Suhovarima gdje  smo posjetili Jerolima Bratanovića, također višestrukog  šampiona, koji nam kaže kako  on vidi rad u masliniku.

- Kako ja to vidim i primjenjujem, mislim da je najvažnije uvik na vrime napraviti ono što se mora napraviti.  I nije da to baš nije zahtjevno  kako ljudi misle. To da oko  maslina nema puno posla se  može čuti, samo oni koji nemaju puno posla, znate što im  se dogodi? Ne valjaju im masline, otkriva nam Bratanović  koji kaže da zasad nema problema s prodajom.

- Dosad je išlo. Ljudi znaju  već što tko upotrebljava. Mi  više ne upotrebljavamo čak ni  umjetno gnojivo.  Nemamo, doduše,  certifikat o ekološkom uzgoju, ali  smo na tomu  možda i više nego  neki koji ga imaju,  uvjeren je Bratović koji nam kaže  da se i u Suhovarama masline  sade sve više i sa  sve boljim rezultatima.

- Ima kod nekih  još malo skeptičnosti, ali mi smo  ovdje, Josip Grgurica i ja počeli još  1994., još je bio  rat. Bilo je i nekakvog ruganja  okolo, ali na kraju  su se s vremenom i  drugi priključili i sad ih ima  dosta. Veliku ulogu je odigrala i Općina koja je izišla u  susret sa sredstvima za nabavu i to je bila velika pomoć,  a toga nije bilo kad smo mi  počeli. Kad sam, na primjer,  svoje išao dovesti čak iz Metkovića, naglasio je Bratanović.

Na današnjem okupljanju u  Društvenom domu u Briševu,  moći će se saznati još mnogo  informacija o najboljim maslinarima i uljarima Općine  Poličnik, a za posjetitelje će  biti organizirana i demonstracija panel degustacije i ocjenjivanja ulja, kao i prodaja  ulja po prigodnim, promotivnim cijenama.

Kemija nije odlučujuća
 - Kod ulja postoji kemijska i  senzorska analiza. Kemijska analiza je bitna, u svakom slučaju,  međutim ne toliko koliko senzorska. Kemijska analiza može  pokazivati da ulje spada u kategoriju ekstradjevičanskih, ali  senzorska može to pobiti. Kemijska analiza se uglavnom svodi  na određivanje slobodnih masnih  kiselina i peroksidnog broja. Kemijsku se analizu dopunjuje senzorskom analizom koja je najpreciznija, pogotovo ako se radi o  uljima koja imaju manu ili su  oštećena, senzorskom se može  dokazati. Kemija nije presudna.  Na manifestacijama imate ocjenu  ulja do sto, a do devedeset je  ocjena organoleptike, a od devedeset do sto ili samo deset  posto kemija sudjeluje u ocjeni  ulja, kaže Ivica Kostović.

 

Ne kupujte ulje na štandovima uz cestu!
Preporučujem da se nikad ne kupi ulje koje se prodaje na štandovima  i bancima pokraj ceste. Ulje koje se drži na štandu na vrućini se termički  obradi i više nema kvalitetu onu koju bi trebalo imati. Ako ga se i drži u  tamnozelenoj boci, sunčeva svjetlost mu šteti, a pogotovo ako se drži  u plastičnim bocama i na štandovima. Tko to kupi, kupio je otrov, morao  sam vam to reći makar će mi neki možda zamjeriti, kazao je Ratko  Romić.

 

Butić: Pokazat ćemo čime raspolažemo!

Maslinafest u Briševu počinje danas u podne u Društvenom domu. O  manifestaciji predsjednik Udruge maslinara i uljara općine Poličnik  "Maslina", Nado Butić kaže:

- Naša Udruga osnovana je 2008. godine s vrlo, vrlo dobrim  rezultatima do sada. I da okrunimo i zaokružimo ovu godinu, odlučili  smo se na ovu manifestaciju. Prvi nam je put, ali gledali smo malo i kako  to drugi rade i nastojat ćemo da to bude na vrhunskoj razini. Imamo  punu podršku Općine, a posebno bih želio istaknuti načelnika Davora  Lončara koji nam izlazi u susret u svakom smislu. Sudjeluje dvadeset i  jedan uzorak, od kojih ćemo proglasiti tri najbolja ulja. Želimo pokazati  sva ta mnoga odličja i medalje koje dobivamo na svim natjecanjima,  želimo to pokazati našem građanstvu da vidi čime to raspolažemo, čime  se mi to kitimo i da to nisu prazne priče, nego da se to može i opipati,  ovdje u Briševu.

 

Načelnik Davor Lončar: Podržavamo osnivanje zadruge
- Meni je posebno drago da je ova ideja potekla od ljudi koji se bave maslinarstvom u našoj Općini i poduzet  ću sve da to podržimo. Nadam se da će se ovako potaknuti i druge i da će s vremenom prijeći u tradiciju.  Narod je prepoznao važnost uzgoja maslina, a posebno mi je drago da se i mladi ljudi sve više uključuju u  maslinarstvo i proizvodnju visokokvalitetnog ulja. Dok god sam ja načelnik i dalje ćemo pomagati  maslinarstvo i da se pomogne manifestacija i da se osigura edukacija. I sam se bavim uzgojem pa mogu reći  da smo se naučili od stručnjaka. Ali, treba naglasiti i da sve ulje koje će se proizvesti, teško će se prodati i  zato se ljudi moraju udruživati, vjerovati jedan drugom, formirati zadrugu uspostaviti brand, a to će i Općina  podržati, kazao nam je načelnik Općine Poličnik Davor Lončar.

 

Kako je ulje iz Poličnika stiglo do Splita?
Nitko nije išao na tu izložbu, no 2006. godine sam ja mljeo masline  u Nadinu. I gazda, Vrsaljko, kaže meni, kad je vidio moje masline,  kasnije i ulje i mogao je probati kiselinu. Mi smo se tad prvi put  upoznali i on mene pita bih li ja išao u Split s mojim uljem? Da ima  najmanji postotak kiseline koji je on mjerio uopće. I da ako neću ja,  može li on uzeti uzorak pa ići. I dogodi se da smo se sreli nas nekoliko  prijatelja: Nado Butić, Srećko Romić,  Jerolim Bratanović i ja i otišli  smo. I dobili smo prvi put tri brončane medalje. I bili smo sritni,  pripovijeda Josip Grgurica.
Ocjenjivački panel
Uzorke ulja Udruge maslinara i uljara Općine Poličnik "Maslina", ocjenjivali su članovi Udruge senzorskih analitičara maslinova ulja "Olea" u sastavu: Ivica Kostović, Petar Pedišić, Željko Vrsaljko, Dragutin Pijelik, Mladen Dušević, Darko Dujela, Jelena Gulan, Linda Segarić, Marijana Matek Sarić, Branka Morović i Šime Kosor. Ocjenjivački panel su vodili Anastazija Milardović i predsjednik Udruge "Olea", Tihomir Ivanov.
Sudionici natjecanja mladih maslinovih ulja Općine Poličnik
Anđelko Baljak, Tomislav Baljak, Jerolim Bratanović, Mario Bukvić, Nado  Butić, Silvija Car, Josip Grgurica, Alen Jusup, Robert Jusup, Ivan Knežević,  Šime Kosor, Božo Kovačević, Šime Kovačević, Marin Matešić, Ratko  Petričević, Mitar Poljak, Ante Romić, Krešimir Romić, Ratko Romić, Srećko  Romić, Boško Strika i Goran Vukadinović.
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno