Dok god sam ja načelnik i dalje ćemo pomagati maslinarstvo, i da se pomogne manifestacija, i da se osigura edukacija, kaže Davor Lončar. Na današnjem okupljanju u Društvenom domu u Briševu uz proglašenje najboljih uljara za sve posjetitelje će biti organizirana i demonstracija panel degustacije i ocjenjivanja ulja, kao i prodaja ulja po prigodnim, promotivnim cijenama
Područje općine Poličnik danas će biti svo u znaku maslinova ulja. Naime, točno u podne u Društvenom domu u Briševu održat će se Maslinafest 2010., prvo ocjenjivanje i natjecanje maslinara i uljara s područja ove Općine.
– Prvi su put ove godine ljudi sami došli na ideju da oni organiziraju degustaciju, ili bolje još rečeno natjecanje i predstavljanje mladih ulja. S obzirom na to da je to prvi put, bit će lokalno organizirano za Poličnik, Briševo i druge uljare koji su već nekoliko godina prisutni na ovim natjecanjima šireg značaja, u Splitu, Zadru, na Noćnjaku i slično, kazao nam je o ovoj manifestaciji dipl. ing. Ivica Kostović, savjetnik za poljoprivredu Hrvatske obrtničke komore. Kao i na svim natjecanjima u Zadarskoj županiji ocjenjivanje i kušavanje je obavila Udruga senzorskih analitičara maslinova ulja “Olea” Zadar.
Kostović hvali izuzetna ulja
– Bio je dvadeset i jedan uzorak ulja i sve su to izuzetno kvalitetna i dobra ulja. Ove godine možda imaju manje tih mirisa, odnosno gorčine i pikantnosti, zato što je bilo dosta kiše pa je to utjecalo i naravno da su ulja malo drugačija. Nisu svake godine ista, ali njihova su uvijek vrhunska sa svim potrebnim pozitivnim svojstvima koja se inače traže. Dakle, izuzetno dobra ulja, ističe Ivica Kostović, naglašavajući zavidne rezultate koje su uljari s ovog područja postigli natječući se s uljarima iz Splitsko-dalmatinske, ali i Istarske županije. Također je jako dobro što se uljari s područja općine Poličnika žele natjecati između sebe, pripetavati se, kako kaže dipl. ing. Kostović i time u svojoj vlastitoj sredini priznaju poraz ili priznaju pobjednika.
– Ova ulja s područja Briševa i drugih mjesta u općini Poličnik stvarno su izuzetno dobra. Većina je izuzetno kvalitetna i sadrže sve ono što može sadržavati jedno ekstradjevičansko ulje i što je potrebno za medalju, bez obzira na to bila brončana, srebrna ili zlatna jer katkada je ta razlika uistinu jako mala, ali netko mora dobiti, ustvrdio je Ivica Kostović.
Pripovijest Ratka Romića
U samome Briševu posjetili smo i jednog od prvih maslinara, Ratka Romića.
– Ima uz mene još nekolicina ljudi koji su među prvima počeli ići na natjecanja i donositi priznanja, primjerice braća Šime i Ante Kovačević dosta su rano počeli. I kako smo počeli se time baviti, saditi, raditi, povezali smo se sa stručnim osobama od kojih primamo savjete. Kako raditi, kako ulje pripremati, kako ga čuvati i slično. I poslije savjeta koje smo dobili do stručnjaka, počeli su se javljati rezultati, kazao nam je Ratko Romić koji već sedam godina donosi u Briševo zlatnu medalju iz Splita, s “Masline”, gdje se zna naći i do tisuću uzoraka maslinova ulja. Romić je osobito zadovoljan što su njegov primjer ubrzo počeli slijediti i mladi.
– Ja se ponosim na ove moje dečke, kako ih zovem, zato što su prihvatili sve ono što je korisno u uzgoju maslina i proizvodnji maslinova ulja i što se tako ponašaju. Oni će to nastaviti i meni je drago. U našem mistu ima puno maslina od čega i dosta mladih maslinika, kaže Romić, koji tenutačno ima četiristo i dvadeset stabala, a misli posaditi još tridesetak. Sedamdeset posto su mu domaće sorte, a trideset posto talijanske.
– Iskreno, za svoju dušu, volio bih da su sve domaće sorte. Jer prije ili kasnije, mi se nećemo moći natjecati s Talijanima, primjerice za sortu coratinu. Ali se možemo natjecati s oblicom, s istarskom bužom, s levantinkom, s krvavicom iz Skradina. Tu je zatim i naša masnjača koju zovu i crnica, a u Istri kažu carbuncella, jer je crna kao garbun, ugljen. A najvažnije je da su naše sorte više otporne na led, više su otporne na sušu i bolje su otporne na različite bolesti. To je pogotovo važno za ekološki uzgoj jer se ne mora prskati. Ja i većina ovdašnjih uljara proizvodimo intenzivnu proizvodnju, ali kao da je ekološka proizvodnja, istaknuo je Romić koji je prokomentirao i današnje događanje.
Kao u Vodnjanu
– Mislim da bismo trebali raditi na tome da to postane trajna manifestacija u našem selu. Jer mi imamo najviše maslina, najviše članova te udruge i najviše smo zainteresirani za to. Osim toga, valja znati da od moje kuće do Kalelarge ima sedam tisuća metara! Samo što nema puta. Ja sam išao pješice i ima sedam kilometara. Deset preko Murvice. Sutra će ovdje biti predgrađe Zadra. Proći će put preko Bilog briga, Ćubrijana i red je da i mi budemo uključeni i da imamo tu manifestaciju koja neće biti u centru Zadra, ali će biti na njegovu prilazu. Ili kao što u Vodnjanu imaju natjecanja mladog ulja, a i drugdje gdje su ljudi malo bolje organizirani i nadam se da će tako biti i ovdje. Vjerujem da će ljudi još više saditi masline i još bolje biti organizirani i vidim dobru budućnost što se tiče ulja u našem mistu, a kad je u pitanju kvaliteta, onda sigurno u ovoj županiji, a i šire, nemaju druga mista da proizvedu ono što se može proizvesti ovdje, uvjeren je Ratko Romić, koji to obrazlaže i konfiguracijom terena koji maslinarima omogućuje strojnu obradbu zemljišta što u potpunosti isključuje potrebu za uporabom sredstava za uništavanje korova. No ovaj iskusni maslinar i uljar svjestan je i izazova današnjeg tržišta.
Proizvesti, reklamirati i prodati
– Nije dovoljno samo proizvesti. Moramo i prodati. A ako smo neorganizirani – teško. Ja sam prošle godine prodao, ali ima pedeset posto ljudi što nisu prodali i imaju ulje od prošle godine. Naše je područje zasićeno i mi moramo biti organizirani i da ga možemo izniti i u Zagreb, Osijek, Karlovac, Koprivnicu i druga mjesta gdje ulja nema. Također bi se mogla iskoristiti ova cesta kojom se prolazi za Vir, ali moramo poraditi na promidžbi. Onaj tko prolazi cestom ne može znati da tu ima ulja, ali kad bi postojale oznake na cesti, primjerice da ima ‘Zara’ ekstradjevičansko ulje, dvjesto metara od ceste, sigurno bi netko autom svratio do mene i uzeo, kaže Romić koji nam je nabrojio nekoliko bitnih razloga koji utječu na kvalitetu ulja iz Briševa.
– Ne samo moje ulje, nego i drugih maslinara iz Briševa, nalazi se na takvom terenu gdje su parcele okrenute prema jugu i suncu, imaju prirodnu zaštitu od orkanskih udara bure, čist zrak jer nema nikakvog smoga, autocesta nam je petnaest do dvadeset kilometara daleko, a tvornica koje bi zagađivale također nema i to je bogodano područje. Osim toga mi beremo masline i isti dan prerađujemo, nisu masline oksidirale. Ja imam male kantice od inoksa, tako da mi iz uljare odmah ide u bačvu od inoksa. Siguran sam da će naši ljudi i ove godine dobiti velika priznanja, ali valjalo bi se organizirati i poslati ih i u Rim, u Toscanu, u Montpelier ili Dresden i svagdje će sigurno dobiti visoka priznanja, poručuje Ratko Romić.
Srećkovo ulje u Sloveniji i Austriji
U Briševu smo posjetili i Srećka Romića, nekada poznatoga nogometaša, danas također istaknutog maslinara i proizvođača ulja koji se ovim poslom počeo baviti prije dvanaest godina i sad ima oko tristo i četrdeset stabala.
– Više od šezdeset posto su naše autohtone domaće sorte, a to su orkule ili oblice, zatim masnice pa dosta levantinke i lastovke, a ove druge su introducirane sorte coratine, petolino, lecino, uglavnom talijanske. Moj maslinik uglavnom ima dosta različitih sorata, ispričao nam je Srećko Romić koji od 1996. godine dobiva sve zlatne medalje, a o razlozima uspjeha kaže:
– Mislim da je to stoga što smo mi prihvatili noviji način, počevši od izvora sorata, zatim preko obrađivanja, praktički sve dok ne dođe ulje na stol mi se ponašamo točno onako kako struka kaže. Tu smo dosta educirani. I uz pomoć Udruge, predavača, a ja sam se i osobno dosta educirao preko knjiga i držimo se strogo pravila kako to treba napraviti, ističe Romić, koji također razmišlja i o prodaji ulja i kako je poboljšati.
– Što se tiče plasmana, on će u dogledno vrijeme sigurno biti otežan. Ja ove godine imam skoro četiristo litara ulja i probio sam se nešto i na tržište Slovenije, a nešto čak i u Austriju, a i kod nas. Zanimljivo da moje ulje traže i u Istri, iako su dosta otišli naprijed od nas kad je u pitanju marketing, ali kvalitet ulja iz ovoga područja je nešto bolji, pogotovo što se tiče slobodnih masnih kiselina i što se tiče peroksidnog broja i drugih čimbenika koji određuju kvalitetu ulja, vjerojatno zbog našeg podneblja i ovih blagih ekspozitura nagnutih prema jugu, otkriva Srećko Romić koji posebno ističe i da je pet ulja iz Briševa 2009. godine nagrađeno u Rimu u Extravergine Almanahu.
Grgurica hvali Medina, Bušića i Dragun
Obilazeći i druge članove ove Udruge o čijim će uljima sasvim sigurno biti govora i na današnjoj manifestaciji, posjetili smo i Josipa Grguricu u Poličniku čije se ulje također dosad okitio mnogim priznanjima koji nam je ispričao kako se počeo baviti ovom proizvodnjom.
– Moji stari su još imali masline, uz ono vrijeme, u polju, vinogradu, kad nije bilo maslinika nego je bio vinograd pa bi se negdje sa strane stavilo masline. I uvijek su oni imali masline sve do 1956. godine kad je hladnoća i veliki led kad je bio i mraz i masline su se jednostavno pocipale i promrzle. I od tad ih više nije bilo, ali ja sam tijekom rata, zajedno sa svojim prijateljima (bili smo svi u vojsci) odlučio da u slobodno vrijeme idemo napraviti maslinik. Danas meni, drugi tjedan tebi i to smo i učinili i posadili negdje 1994. godine. I opet ih je uništio led, no ja sam posadio ponovno i sada imam negdje oko sto komada, ispričao nam je Grgurica koji pritom posebno ističe:
– U početku nismo ni mi znali kako ćemo. Ali naučio nas je pokojni doktor Medin te Zdravko Bušić i Gordana Dragun. Mi u početku, priznajem, nismo imali pojma. Ali mi smo išli kod njih i oni su nam pokazali kako kopati, uzeti zemlju na analizu, kako gnojiti, kako špricati, kako obrađivati. Dolazili su kod mene i u mom masliniku smo organizirali pokaznu rezidbu i tako je to krenulo, kazao je Grgurica koji se prisjetio i početaka ove Udruge kad su se prvi osnivači obvezali da će svatko na osnivačku skupštinu dovesti još pet novih članova i tako ih se skupilo trideset. Posebno je važno, dodao je Grgurica, da su odmah dobili apsolutnu podršku od načelnika Lončara te tako imamo mogućnosti dovesti stručnjake koji će nam doprinijeti našoj daljnjoj edukaciji u mnogim područjima pa tako i ekološkoj proizvodnji.
– Mi smo tada s tim počeli, a sad nas slijede i mladi. Dovoljno je reći da je u Poličniku posađeno više maslina nego loze, istaknuo je Grgurica.
Šimpion iz Suhovara
Masline se uspješno obrađuju i u Suhovarima gdje smo posjetili Jerolima Bratanovića, također višestrukog šampiona, koji nam kaže kako on vidi rad u masliniku.
– Kako ja to vidim i primjenjujem, mislim da je najvažnije uvik na vrime napraviti ono što se mora napraviti. I nije da to baš nije zahtjevno kako ljudi misle. To da oko maslina nema puno posla se može čuti, samo oni koji nemaju puno posla, znate što im se dogodi? Ne valjaju im masline, otkriva nam Bratanović koji kaže da zasad nema problema s prodajom.
– Dosad je išlo. Ljudi znaju već što tko upotrebljava. Mi više ne upotrebljavamo čak ni umjetno gnojivo. Nemamo, doduše, certifikat o ekološkom uzgoju, ali smo na tomu možda i više nego neki koji ga imaju, uvjeren je Bratović koji nam kaže da se i u Suhovarama masline sade sve više i sa sve boljim rezultatima.
– Ima kod nekih još malo skeptičnosti, ali mi smo ovdje, Josip Grgurica i ja počeli još 1994., još je bio rat. Bilo je i nekakvog ruganja okolo, ali na kraju su se s vremenom i drugi priključili i sad ih ima dosta. Veliku ulogu je odigrala i Općina koja je izišla u susret sa sredstvima za nabavu i to je bila velika pomoć, a toga nije bilo kad smo mi počeli. Kad sam, na primjer, svoje išao dovesti čak iz Metkovića, naglasio je Bratanović.
Na današnjem okupljanju u Društvenom domu u Briševu, moći će se saznati još mnogo informacija o najboljim maslinarima i uljarima Općine Poličnik, a za posjetitelje će biti organizirana i demonstracija panel degustacije i ocjenjivanja ulja, kao i prodaja ulja po prigodnim, promotivnim cijenama.
Kemija nije odlučujuća
– Kod ulja postoji kemijska i senzorska analiza. Kemijska analiza je bitna, u svakom slučaju, međutim ne toliko koliko senzorska. Kemijska analiza može pokazivati da ulje spada u kategoriju ekstradjevičanskih, ali senzorska može to pobiti. Kemijska analiza se uglavnom svodi na određivanje slobodnih masnih kiselina i peroksidnog broja. Kemijsku se analizu dopunjuje senzorskom analizom koja je najpreciznija, pogotovo ako se radi o uljima koja imaju manu ili su oštećena, senzorskom se može dokazati. Kemija nije presudna. Na manifestacijama imate ocjenu ulja do sto, a do devedeset je ocjena organoleptike, a od devedeset do sto ili samo deset posto kemija sudjeluje u ocjeni ulja, kaže Ivica Kostović.
Ne kupujte ulje na štandovima uz cestu!
Preporučujem da se nikad ne kupi ulje koje se prodaje na štandovima i bancima pokraj ceste. Ulje koje se drži na štandu na vrućini se termički obradi i više nema kvalitetu onu koju bi trebalo imati. Ako ga se i drži u tamnozelenoj boci, sunčeva svjetlost mu šteti, a pogotovo ako se drži u plastičnim bocama i na štandovima. Tko to kupi, kupio je otrov, morao sam vam to reći makar će mi neki možda zamjeriti, kazao je Ratko Romić.
Butić: Pokazat ćemo čime raspolažemo!
Maslinafest u Briševu počinje danas u podne u Društvenom domu. O manifestaciji predsjednik Udruge maslinara i uljara općine Poličnik “Maslina”, Nado Butić kaže:
– Naša Udruga osnovana je 2008. godine s vrlo, vrlo dobrim rezultatima do sada. I da okrunimo i zaokružimo ovu godinu, odlučili smo se na ovu manifestaciju. Prvi nam je put, ali gledali smo malo i kako to drugi rade i nastojat ćemo da to bude na vrhunskoj razini. Imamo punu podršku Općine, a posebno bih želio istaknuti načelnika Davora Lončara koji nam izlazi u susret u svakom smislu. Sudjeluje dvadeset i jedan uzorak, od kojih ćemo proglasiti tri najbolja ulja. Želimo pokazati sva ta mnoga odličja i medalje koje dobivamo na svim natjecanjima, želimo to pokazati našem građanstvu da vidi čime to raspolažemo, čime se mi to kitimo i da to nisu prazne priče, nego da se to može i opipati, ovdje u Briševu.
Načelnik Davor Lončar: Podržavamo osnivanje zadruge
– Meni je posebno drago da je ova ideja potekla od ljudi koji se bave maslinarstvom u našoj Općini i poduzet ću sve da to podržimo. Nadam se da će se ovako potaknuti i druge i da će s vremenom prijeći u tradiciju. Narod je prepoznao važnost uzgoja maslina, a posebno mi je drago da se i mladi ljudi sve više uključuju u maslinarstvo i proizvodnju visokokvalitetnog ulja. Dok god sam ja načelnik i dalje ćemo pomagati maslinarstvo i da se pomogne manifestacija i da se osigura edukacija. I sam se bavim uzgojem pa mogu reći da smo se naučili od stručnjaka. Ali, treba naglasiti i da sve ulje koje će se proizvesti, teško će se prodati i zato se ljudi moraju udruživati, vjerovati jedan drugom, formirati zadrugu uspostaviti brand, a to će i Općina podržati, kazao nam je načelnik Općine Poličnik Davor Lončar.
Kako je ulje iz Poličnika stiglo do Splita?
Nitko nije išao na tu izložbu, no 2006. godine sam ja mljeo masline u Nadinu. I gazda, Vrsaljko, kaže meni, kad je vidio moje masline, kasnije i ulje i mogao je probati kiselinu. Mi smo se tad prvi put upoznali i on mene pita bih li ja išao u Split s mojim uljem? Da ima najmanji postotak kiseline koji je on mjerio uopće. I da ako neću ja, može li on uzeti uzorak pa ići. I dogodi se da smo se sreli nas nekoliko prijatelja: Nado Butić, Srećko Romić, Jerolim Bratanović i ja i otišli smo. I dobili smo prvi put tri brončane medalje. I bili smo sritni, pripovijeda Josip Grgurica.
Ocjenjivački panel
Uzorke ulja Udruge maslinara i uljara Općine Poličnik “Maslina”, ocjenjivali su članovi Udruge senzorskih analitičara maslinova ulja “Olea” u sastavu: Ivica Kostović, Petar Pedišić, Željko Vrsaljko, Dragutin Pijelik, Mladen Dušević, Darko Dujela, Jelena Gulan, Linda Segarić, Marijana Matek Sarić, Branka Morović i Šime Kosor. Ocjenjivački panel su vodili Anastazija Milardović i predsjednik Udruge “Olea”, Tihomir Ivanov.
Sudionici natjecanja mladih maslinovih ulja Općine Poličnik
Anđelko Baljak, Tomislav Baljak, Jerolim Bratanović, Mario Bukvić, Nado Butić, Silvija Car, Josip Grgurica, Alen Jusup, Robert Jusup, Ivan Knežević, Šime Kosor, Božo Kovačević, Šime Kovačević, Marin Matešić, Ratko Petričević, Mitar Poljak, Ante Romić, Krešimir Romić, Ratko Romić, Srećko Romić, Boško Strika i Goran Vukadinović.
najnovije
najčitanije
Košarka
Košarka
VIDEO Beogradska arena pljeskom dočekala Tonija Kukoča. Na utakmici bio i Dino Rađa
Novosti
U rimskom zatvoru
Papa oprao noge zatvorenicama
Zadar & Županija
ugovori za 16 projekata
Bolnici za ortopeiju Biograd sredstva za poboljšanje usluga
Sport
Golden fight
Zadarski borci Reljić i Ražov nastupaju u Zagrebu
Plodovi zemlje i mora
VINSKE KRONIKE
Zadarska Svrdlovina poput talijanskog Nebbiola!
Scena
DAO PODRŠKU BABY LASAGNI
URNEBESNI VIDEO ZADARSKE LEGENDE Pogledajte kako Grdović pleše na Rim Tim Tagi Dim!
Plodovi zemlje i mora
NAJULOV 2024.
IMPRESIVAN ULOV DOMAGOJA BAŠIĆA: ‘Samo što san spustija skosavicu u more, bum…’
Zadar
ĐIR PO KVARTU
ĐIR PO KVARTU (6) Kanalizacija na Ploči trebala bi biti prioritet: ‘To je sramota. Nervira me kad…’
Crna Kronika
KRAĐE
U Ričinima lopov iz kuće ukrao novac i ručni sat, krađa zabilježena i u Arbanasima…
Zadar
predizborni program