Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Pupovac: Milanović je SDP-ov Sanader

17.12.2010. 23:00
Pupovac: Milanović je SDP-ov Sanader


SDSS sigurno neće dozvoliti da, nakon što smo godinama dobijali batine od HDZ-a, HSP-a ili HDSSB-a, sada batine dobijamo i od SDP-a, upozorio je potpredsjednik SDSS-a


Nekad su se uz ime Ive  Sanadera vezale uglavnom pozitivne konotacije. Čak je jedan Tomislav Nikolić,  lider srpskih radikala, izjavio jednom da bi  htio biti kao bivši hrvatski premijer. No,  danas, kad se Sanader nalazi u zatvoru u  Salzburgu političari posežu za njegovim  imenom kad žele jako uvrijediti svojeg  protivnika. Riječ Sanader koristi se poput  opake psovke.
Potpredsjednik SDSS Milorad Pupovac  tako je, primjerice, jučer Zorana Milanovića nazvao – SDP-ov Sanader. U vrijeme kad je Sanader dolazio na proslave  pravoslavnog Božića kako bi prisutnima  čestitao “Hristos se rodi”, Pupovac mu je  komplimentirao kao čovjeku koji je europeizirao hrvatsku političku scenu i bitno  pridonio poboljšanju hrvatsko-srpskih odnosa. Sanader mu je uzvraćao jednakom  mjerom, pa je nakon zadnjih izbora, prilikom potpisivanja koalicijskog ugovora  HDZ-a i SDSS-a ustvrdio da je Pupovac  “jedan od najvećih hrvatskih političara”.
Bez objašnjenja
Međutim, danas, kad su odnosi SDP-a i  SDSS-a zahladili zbog izbornog modela  kojim će se birati srpski zastupnici, Pupovac Milanovića uspoređuje sa Sanaderom. Gostujući na Hrvatskom radiju u  emisiji Poligraf, Pupovac je rekao da je  SDP-ovcu Arsenu Bauku “u usta stavljen  izraz premijski mandati za SDSS” tijekom  ovotjedne saborske rasprave o spomenutom izbornom modelu.
– Tko mu je to stavio u usta, upitala je  voditeljica.
– SDP-ov Sanader, odgovorio je Pupovac.
Prisutni Bauk konstatirao je kako je  govor što ga je održao uime Kluba SDP-a  u cijelosti njegova umotvorina.
Pupovca smo zamolili za objašnjenje  zašto misli da je Milanović SDP-ov Sanader, ali potpredsjednik SDSS-a to nije  pristao ni nakon višekratnog inzistiranja.
– Ne bih se vraćao na polemike i rasprave u Saboru i medijima. Ali, mogu reći  da SDSS sigurno neće dozvoliti da, nakon  što smo godinama dobijali batine od  HDZ-a, HSP-a ili HDSSB-a, sada batine  dobijamo i od SDP-a, upozorio je Pupovac.
Od hvale do pokude
Komentirajući je li nazvati nekoga Sanaderom postalo nova psovka, Pupovac je  rekao da “tu riječ ne kani koristiti ni kao  psovku ni kao političku oznaku”.
– Ali, isto tako neću dozvoliti da se ona  protiv SDSS-a koristi kao politička diskvalifikacija. Mi tu polemiku nismo započeli, nećemo je ni nastavljati, ali ćemo  na nju znati odgovoriti, naglasio je Pupovac.  
On ne bježi od činjenice da je nekada  bezrezervno javno hvalio Sanadera.
– Sanadera ćemo i dalje ocjenjivati onako kako treba ocjenjivati u odnosu na ono  što je i dobro napravljeno. Nitko ne može  osporiti da je u vrijeme dok je Sanader bio  premijer ne samo prekinuto s protumanjinskom politikom nego je otpočela promanjinska politika. Kao što je otpočela i  suradnja s Haagom i proeuropska politika. Ne smiju se kriti negativne činjenice, ali se ne smiju kriti ni one koje su  pozitivne, zaključuje Pupovac.
 


Rodić prozvao Pupovca




No, potpredsjednik SDSS-a nije samo taj  koji drugima lijepi etiketu Sanadera, i sam je  žrtva tog novog trenda. Predsjednik SNS-a  Milan Rodić smatra da se lako može dogoditi  da “Pupovac postane srpski Sanader”.
– Kada to kažem imam na umu kaznenu  prijavu koju su protiv Pupovca podnijeli predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine iz  Bjelovarske županije Nenad Vlahović i virovitički dožupan Staniša Žarković zbog više od  milijuna kuna koji nisu prikazani u godišnjem  financijskom izvješću njegovog Srpskog narodnog vijeća (SNV), rekao nam je Rodić.