Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Specifične ikone

17.12.2010. 23:00
Specifične ikone


Narodni je muzej Zadar domaćin izložbe “Terakotne  ikone iz Vinice” koja je jučer u podne svečano otvorena u prisustvu  brojnih gostiju i posjetitelja. Izložbu su zajedničkim naporima  organizirali Makedonsko kulturno društvo “Biljana” iz Zadra,  Zajednica Makedonaca u Republici Hrvatskoj i Zadarska Županija.
U Justinijanovo je vrijeme započela obnova mnogih gradova i  utvrda Carstva, pa tako i onih u istočnoj Makedoniji. To je bio  slučaj i s poznatim arheološkim lokalitetom Viničko Kale, smještenom na jednom od najvažnijih prometnica rimskog i bizantskog  vremena. Prvi put je evidentiran 1953. godine, a sustavna iskapanja  započinju 1985. godine. Pronađene ikone, reljefi u terakoti po  mnogo čemu su specifične. Na njima dominiraju starozavjetne  scene, ilustrirani psalmi, kršćanski sveci kao i kristološki prikazi.  Datiranje terakotnih ikona s lokaliteta Viničko Kale, Vinica,  upućuje na šesto, odnosno sedmo stoljeće. Izložbu je do sada  vidjelo mnoštvo europskih gradova kao što su Zagreb, Vatikan,  Moskva, Ljubljana, Skoplje, Beograd, Munchen, Linz, Varšava,  Ankara, Lisabon, Pariz… Na otvorenju zadarske izložbe govorili su  Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar, Vladimir  Alavanja, voditelj Odjela Grada Zadra NMZ koji je prilagodio  postav izložbe uvjetima izložbenih prostora NMZ, Angel Mitrevski predsjednik Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj, Stipe Zrilić župan Zadarske županije, Mirjana Majić voditeljica Makedonskog kulturnog društva “Biljana” iz Zadra.
– Poteškoće prilikom rada na ovoj izložbi su proizlazile iz  činjenice da Narodni muzej osim Gradske lože koja je trenutno  zauzeta nema adekvatnog prostora za ovakve povremene izložbe.  Tako da izlošci ove izložbe konkuriraju izlošcima našeg stalnog  postava. No, mi smo dali sve o sebe i sa skromnim materijalnim  sredstvima omogućili da i Zadar bude domaćin izložbi koju su  vidjele mnoge europske metropole, kazao Alavanja. Mitrevski je u  prvi plan istaknuo izvrsnu suradnju makedonske nacionalne manjine i Grada Zadra, te Zadarske županije:
– Konačno je ova izložba u Hrvatskoj predstavljena na pravom  mjestu i u relevantnom prostoru. Moram iskoristiti priliku i  zahvaliti se žuapnu Zriliću na razumijevanju i potpori koju pruža  makedonskoj manjini u Zadru i njihovoj udruzi koja se, iako  brojem mala, zalaganjem svojih članova u mnogo čemu ističe.