Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

USKOK podigao optužnicu protiv Slavka Šare

17.12.2010. 23:00
USKOK podigao optužnicu protiv Slavka Šare


Optužnicom se među ostalim Šare tereti i da je kao načelnik Općine Galovac, od 2. siječnja 2008. do 2. siječnja 2009., zajedno s Kovačem, Burčulom, Raspović i Nadinićem, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, sačinio veći broj neistinitih putnih naloga na svoje ime i imena ostalih okrivljenika iako obavljena putovanja nisu bila u službene svrhe
Nakon provedene istrage USKOK je u petak, šest mjeseci od podizanja istražnog naloga, pred Županijskim sudom u Splitu zbog sumnje na počinjenje više kaznenih djela podigao optužnicu protiv Slavka Šare (57), bivšeg načelnika Općine Galovac i još šest osoba. 
Šaru, kao prvooptuženoga,  USKOK-ovom se optužnicom tereti zbog počinjenja kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti, zlouporabe položaja i ovlasti u gospodarskom poslovanju, povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga te krivotvorenja službene isprave. Drugooptuženi i trećeoptuženi koje se sumnjiči zbog zloporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti su Branko Kovač (45), bivši  Šarin zamjenik i Petar Burčul (39), općinski vijećnik iz redova HSS-a, dok se ostalih četvoro – bivša tajnica Općine, 27-godišnja Mara Raspović, Filip Nadinić (30), kao i Šarini poslovni partneri Enerko Ivković (40)  i Ante Butić (38) terete zbog poticanja na zloporabu položaja i ovlasti.
Optužnicom obuhvaćeno sedam osoba
Optužnicom se Šare tereti da je kao načelnik Općine Galovac, od 2. siječnja 2008. do 2. siječnja 2009., zajedno s Kovačem, Burčulom, Raspović i Nadinićem, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, sačinio veći broj neistinitih putnih naloga na svoje ime i imena ostalih okrivljenika iako obavljena putovanja nisu bila u službene svrhe.
– Na opisani način su pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od 71.600 kuna. Također je Šare u navedenom razdoblju u više navrata ostalim okrivljenicima svojim potpisom omogućio isplatu većeg broja putnih naloga, korištenja službenih automobila kao i hotelskih računa u kojima su bili neistiniti podaci budući da nije bilo zakonske osnove za isplatu. Nadalje, Šare se tereti da je sklapao ugovore o izvođenju građevinskih radova s trgovačkim društvima bez prethodnog provođenja postupaka javne nabave kao i da je na raspisanim natječajima javne nabave birao određena trgovačka društva  kao najpovoljnije ponuđače iako su ponude drugih poduzeća bile povoljnije – stoji u priopćenju objavljenom u petak na službenim stranicama USKOK-a koji Šaru još tereti da tijekom 2008., kao načelnik Općine, nije ustrojio vođenje poslovnih knjiga kojih je po zakonu bio obvezan voditi, kao ni evidenciju postupaka nabave, zaključenja ugovora o nabavi, putnih naloga i korištenja osobnih automobila u službene svrhe. – Okrivljenici su na opisani način pribavili znatnu protupravnu imovinsku korist i tako oštetili tu općinu – navodi USKOK koji je 21. svibnja ove godine Šaru priveo u Istražni zatvor Županijskog suda u Splitu.
Šaru će braniti odvjetnici Zorica i Marinović
Iz revolta zbog odbijanja dopuštenja odlaska na dogovoreni operativni zahvat u Rijeku te osobnog stava da su mu sve namjestili politički oponenti iz redova HDZ-a, Šare je odmah po svom odvjetniku Branimiru Zorici dostavio pismenu ostavku na načelničko mjesto, a potom je i odbio jesti i piti. Stoga je premješten u zatvorsku bolnicu u Zagrebu gdje je na nagovor tamošnjih liječnika zbog ozbiljno narušenog zdravlja nakon sedam dana obustavio štrajk glađu. Mjesec i pol kasnije Šare je vraćen u Uskočki pritvor u Split, a nakon što su ispitani svi svjedoci uz jamčevinu od sto tisuća kuna pušten je na slobodu.  Uskokovi istražitelji prvotnom su istragom obuhvatili i Branimira Gulana iz Galovca, no u nedostatku dokaza protiv njega, izostavljen je iz daljnjeg postupka.
Slavko Šare u međuvremenu se odazvao na Županijski sud u Zadru gdje se protiv njega pred sutkinjom Enkom Moković vodi postupak zbog zloporabe položaja i ovlasti, koji je još u tijeku.
Šaru će pred Uskočkim sudom u Splitu, osim već odabranog odvjetnika Branimira Zorice zastupati i poznati zadarski odvjetnik Marko Marinović.


 


I bibinjski načelnik Nino Šimunić čeka ročište




Osim Slavka Šare, pred splitski sud po Uskočkoj optužnici sjest će  i bibinjski načelnik Nino Šimunić (40) protiv kojega je USKOK zbog  kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene  isprave podigao optužnicu 1. lipnja ove godine. Prema optužnici  Šimunić je protivno Uredbi Vlade RH o postupku javne nabave tijekom  2005. godine zaključio ugovor o izvođenju radova s građevinskim  obrtom Kero, a 2006. u više navrata usmeno ugovarao radove među  kojima i na mrtvačnici bibinjskog mjesnog groblja. Tereti ga se i da je  u istom vremenu potpisao više putnih naloga na svoje ime i ime  dvojice muškaraca iako na  putovanjima nisu bili, da je zatim, kako bi  prikrio prisvajanje novca, uz putne naloge priložio šest neistinitih  hotelskih računa te tako prisvojio 77.049,34 kuna. Uz njega, tužen je  i referent općine Ante Frleta jer je u više navrata knjižio krivotvorene  uplatnice, isplatnice i putne naloge.