Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zadarski prehrambeni proizvodi u turističko-ugostiteljskoj ponudi

17.12.2010. 23:00
Zadarski prehrambeni proizvodi u turističko-ugostiteljskoj ponudi


U sklopu manifestacije “Naši mali gušti” jučer je u Arsenalu održana panel rasprava na temu “Zadarski prehrambeni proizvodi u turističko-ugostiteljskoj ponudi”. Na raspravi je uz predstavnike HGK Županijske komore Zadar te predstavnike suorganizatora Zadarske županije, Grada Zadra, HOK Obrtničke komore Zadar, Udruženja obrtnika Zadar, Turističke zajednice Zadarske županije i drugih, sudjelovalo i nekoliko proizvođača i ugostitelja. Damir Maričić, moderator rasprave, kazao je kako je cilj tribine da sudionici daju prijedloge kako unaprijediti suradnju ugostitelja i proizvođača, ali i pospiješiti plasman proizvoda zadarskog kraja. Zanimljiva izlaganja imali su Stipe Knežević, predsjednik Obrtničke komore Zadar i Ivo Dunatov, direktor TZ-a Zadarske županije.
– Napravljeni su određeni pomaci i činjenica je da su proizvodi koje imamo još mladi te da je njima teško ući na tržište. Imamo potencijal, resurse i proizvode, ali nemamo taj završetak i tim se problemom trebamo pozabaviti, kazao je Dunatov.
Dubravko Milin, pročelnik sekcije za ugostiteljstvo, kazao je kako su oni otvoreni za razgovore, ali je iznio i poražavajući podatak kako je od 3.700 ugostitelja, blokirano 2.300.
Zoran Katić, uime udruge malih obiteljskih hotela kazao je kako bi na ovakvim raspravama trebalo biti više mladih sudionika, a pričao je i o pilot projektima na kojima oni rade.
– Idemo prema tome da Hotel Vicko brendiramo kao eko hotel, a dobili smo i markicu od Ministarstva turizma. Radimo na pilot projektu nazvanom Hrvatski doručak i tu smo htjeli dati svoj štih i napraviti spoj plavo-zelene Hrvatske, a neke rezultate već imamo. Na švedskom stolu uz proizvode imamo i imena domaćih proizvođača, a neki od proizvoda su zagorski štrukli, dalmatinski pršut i slavonski kulen, kazao je Katić.
Zaključeno je kako će se prije proljeća ići na organizaciju svojevrsne edukacijske manifestacije na kojoj će se prezentirati nekoliko menija sastavljenih od proizvoda zadarskog kraja, s imenom proizvođača i mjestom porijekla određenog proizvoda.